Gyurkity Péter

A Google besegít az OpenOffice-ba

Megszületni látszik a Sun-Google szövetség első eredménye: a keresőjéről ismert cég programozókat venne fel, hogy javítson a nyílt forráskódú irodai szoftvercsomag helyzetén.

Az egyelőre még nem ismert, hogy a cég pontosan milyen úton-módon képzeli el a segítségnyújtást. Ez lehet az irodai szoftverek memóriaigényének csökkentése, a telepítő méretének leszorítása, vagy akár a funkciók kibővítése. "Szeretnénk felvenni néhány embert, hogy jobbá tegyük az OpenOffice-t" - nyilatkozta a Google részéről Chris DiBona.

A cég október elején kötött szövetséget a Sun vezetésével, ám akkor még csak sejteni lehetett ennek igazi jelentőségét, és a benne rejlő lehetőségeket. Mindössze annyit árultak el, hogy a megállapodás értelmében a Google Toolbar opcionális letöltésként jelenik meg a Java hivatalos oldalán, illetve az OpenOffice.org letöltőközpontjában. Hamarosan azonban megjelentek olyan híresztelések is, hogy a Google saját irodai csomagon dolgozik, amely egycsapásra a Microsoft Office riválisként jelenne meg a piacon. Mivel az OpenOffice a Sun által fejlesztett StarOffice-ból jött létre, sokan láttak esélyt ennek megvalósulására.

A Google az utóbbi időben fokozott érdeklődést mutat a nyílt forráskódú projektek iránt. Az elmúlt héten az Oregon Állami Egyetemen maga a kormányzó jelentette be, hogy a cég 350 ezer dollárral támogat egy helyi kezdeményezést. Ez a jelentős összeg természetesen óriási segítséget nyújt a projekten dolgozó két intézménynek, amelyek egy közös technológiai központ létrehozásán fáradoznak. A vállalat növekvő profitjából emellett arra is futotta, hogy több, mint 400, szintén nyílt forráskódú projekteken dolgozó hallgatót támogassanak ösztöndíjjal.

Most már szinte biztosra vehető, hogy nem lesz "Google Office", mindössze arról van szó, hogy a két cég - pontosabban a Google és az OpenOffice.org - egyesíti erejét. Ennek jelentőségét sem hanyagolhatjuk azonban el, hiszen a szervezet - amely az elmúlt hetekben vadonatúj verzióval ünnepelte ötödik születésnapját - ezzel fontos szövetségesre lelt, aki valóban hozzájárulhat a további terjeszkedéshez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FTeR #35
    1. nem kötelező felrakni őket, csak saját telepítőt kell készíteni, azt a geekek úgyis szeretik.
    2. nem a kuglit szídtam és legkevésbé sem a fő profilját (search), hanem a gmail háttérben húzódó felhasználását.
    az egy dolog, h kielemzik a kereséseimet (nem feltétlen örülök neki, de bajom nem lesz belőle), de hogy akár egy robot is elolvassa a leveleimet az már eléggé szúrná a szemem (ha használnám). persze jó lenne 2 gigás tárhely ingyé, de ezt az árat nem éri meg.

    azt nem mondanám, h nem rinyáltál, de teljesen mind1, mert egyéként is általánosítottam.
  • fflx #34
    nem rinyaltam, hogy van vagy nincs csak megjegyeztem.

    egyebkent nehez megerteni, hogy nem az a baj ha valami van, hanem az, hogy ne legyen kotelezo!
    (nem a hasznalata, hanem egyaltalan a letezese az en sajat szamitogepemen)

    Egyebkent a 10. hozzaszolasod vege:

    "a gmail meg a legnagyobb gazság, simán megsérti a levél titkot (hiszen minden levelen végigfut a spiderbot és adatokat gyüjt), ráadásul mivel meghivásos rendszeren működik a társadalmi kapcsolatok is röhelyesen könnyen feltérképezhetők. de nem gond istenítsük a nagy és tiszta googlet és pécézzük ki magunknak a ms-t, azt úgysi trendi szídni."

    vegulis, ahogy erzed... :)
  • FTeR #33
    1. ha nincs winben tűzfal azért megy rinya, ha van azért stb. stb. szánalmas
    a win egy ún. multimédiás szeméyli számítógépre készített állítólag multimédiás operációs rendszer. az a minimum, h van benne egy lejátszó.
    és megintcsak felhívnám a figyelmet arra, h az IE3 már rég uralata a piacot amikor integrálásra került az IE.
    2. nem mondtam semmi rosszat a kugliról, olvasd el újra. a hülye fikázókat piszkáltam megint, mint eddig még mindig.
    3. hiába vannak 20-30 éve ha semmi eredményük. ez ugyan az, hiába van linux mindel elérhető platformon, ettől még nem lesz hűdejó. 1en kéne valami rendes eredmény elérni.
  • fflx #32
    engedd meg, hogy ne ertsek veled egyet. a bongeszok mplayerek, levelezok es egyeb bizgentyuk idejekoran integralodtak az egyetlen hasznalatos oprendszerbe. ezek szepen ki is turtak minden alternativat azokon a szegemnseken, lehetett az akarmennyire jo vagy rossz.

    jelenleg a viruskergetokon es tuzfalakon van sor, kivancsi vagyok meddig huzzak a nem integralt dolgok, talan 1-2 windows verzioig. de meg azt is el tudom kepzelni, hogy mostanra az emberek amitastechnika kulturaja fejlodott annyit, hogy nem mindig a default szarokat hasznaljak. (bar ezt ketlem)

    egyebkent nem tudom miert mondod a guglirol, hogy gonosz es alsagos, mikozben a mikroszofra soha ilyen jelzot nem hasznalsz, holott tobbszor hangoztattad, hogy elvileg nem vagy MS fan.

    (egyebkent letezik egy olyan egyesulet ami egyetemistakbol all es ingyenesen vallalnak egyetemi felkeszitest, csak a tantermet kell nekik biztositani, most nem jut eszembe a nevuk, de valami 20-30 eve letezik - marcsakhogy tudd, azert letezik olyan, hogy onkentes alapon ingyen akarminek az atadasa teljesen !onzetlenul!)
  • bakterrier #31
    nálunk meg buzi parancssorban kellet mindenféle idióta kereséseket csinálni meg egymásban pájpolni csomó programot, aminek semmi köze egymáshoz...
    egyesek szerint lehetetlen volt megtanulni :D
  • mad mind #30
    Nehogy azt hidd. A fősulin 8 órányi UNIX volt, végén egy minimális vizsgával(szinte lehetetlen megbukni).
  • Caro #29
    Jó, ez 10 éve volt már. :)
    De attól még nem kerül többe, aki ért a linuxhoz, mert ha olyat veszel fel, aki csak a windowshoz ért, akkor az nem valószínű, hogy jó szakember(általában ezek a tanfolyamosok). Persze rájuk is szükség van, mert az egyetemek nem tudnak annyi informatikust képezni, amennyi kellene, mert most eléggé robbanásszerű a fejlődés.
    De idővel visszaáll az egyensúly, és akiknek felsőfokú végzettségük van, azoknak biztosan vannak unixos ismereteik is.
  • FTeR #28
    befoLYásolást
  • FTeR #27
    nahát, akkor mérnem jelentkeznek ingyen közmunkára egyetemisták vagy opensource szerzetesek minden okatási intézménynél, h elősegítsék a hittérítést?
    Egyébként is ki hallott már olyat, h pénzt kérjenek a tudásért, fujj!

    nem rinyálni kell, h nem oktatják a linuxot, hanem odamenni és azt mondani, h ha adnak termet ingyé megcsinálsz mindent és még a nebulók fejtágítását is vállalod. jaj, mit is mondok, ilyen csúnya befojásolást csak az ms alkalmaz és mint ilyen gonosz dologgal egy szabad lélek nem közösül!
  • Caro #26
    Vicces vagy, (vagy csak én vagyok király :) ),de nekünk már általános 5.-be linuxot oktattak.(persze volt dos is)
    A sulinak drága lett volna minden gépbe vinyó, úgyhogy volt egy szerver,(gondolom NFS exportal), és az összes többi disklessként bootolt be róla.(Tehát 1 db floppyt berakni az induláskor, és linux indult. Volt Netware indítólemez is. Hejj, a régi szép idők :))
    Persze azért ez rendesen megfogta a gépet, hogy 20 másik róla szedte a cuccot, de bírta.
    És hogy mibe került ez akkor a sulinak? Abba, hogy átjött 2-3 ügyes egyetemista, és megcsinálták.