Specker Balázs

Egy új vírus ál-Google oldalra irányítja a felhasználót

Olyan új vírus ütötte fel a fejét, amely ál-Google oldalra tereli a felhasználót, és így manipulálja a keresések eredményeit.

A Panda Labs biztonsági cég olyan vírusról számolt be, amely a Google-t igyekszik imitálni. A P2Load.A névre keresztelt féreg a P2P hálózatokon terjed, és az eddigi tapasztalatok szerint elsősorban a Shareaza és az Imesh rendszereket érinti. A féreg a megosztott könyvtárba másolja be magát - az egyik Star Wars játékra hivatkozó - "Knights of the Old Republic 2.exe" néven.

A P2Load.A elindulását kővetően egy hibaüzenet jelenik meg, amely a felhasználó tudtára adja, hogy az állomány nem létezik, és felajánlja azt letöltésre. A letöltés elfogadása után módosul a felhasználó kezdőlapja, és egy Google-t imitáló weboldal jelenik meg. Ugyanis amikor a felhasználó megpróbálja elérni a Google-t, egy németországi szerveren található oldalra irányítódik. Még az elgépelés sem segít, a felhasználó próbálkozhat akár a "wwwgoogle.com", "www.gogle.com" vagy a "www.googel.com" félreütésekkel, így is, úgy is a német szerveren köt ki.

Kereséskor a találatok szinte teljesen abban a sorrendben jelennek meg, mint ahogy az igazi Google-ban. Azonban a szponzorált linkek - amelyek általában a találati lista tetején jelennek meg - különböznek. Bizonyos esetben más linkek is megjelennek, amelyeket azért adott meg a károkozó program alkotója, hogy növelje azon oldalak forgalmát.

“A vírusíró célja az volt, hogy az általa belinkelt oldalalak látogatottságát növelje, vagy hogy abból bevételhez jusson azoktól a vállalatoktól, amelyek így kívánnak a találati lista élén szerepelni az ál-Google-el megfertőzött gépeken - nyilatkozta Luis Corrons, a Panda Labs elnöke. A féreg alkotóját mindkét esetben csupán anyagi megfontolás vezérelhette" - foglalta össze az esetet a biztonsági szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #18
    Hathatós érvek és gondolatok. Csak így tovább!
  • Yeti #17
    Neked tényleg ennyire nincs semmi fogalmad arról amiről beszélsz? Mert iszonyú nagy hülyeségeket sikerült összehoznod, ráadásul tele vagy helyesírási és fogalmazási hibával is...
    De mégiscsak ez volt a legnagyobb hülyeség:
    "Ne azt, akinek a munkája folyamán folyamatosan fejlődik az Internet és a biztonságtechnika."
    Hm, tökjó, akkor indítványozzuk már mondjuk a betörők, rablók meg tolvajok felmentését is, mert rájuk is egy egész iparág épül(ugye riasztók, biztonsági szolgálatok...), de akár a karddal embereket leszúrókat is nyugodtan lehetne, mert azok meg egy csomó embernek adhatnak munkát(ugye pl kardkészítők, orvosok, rosszabb esetben pap, sírköves...), szóval akkor ők is a társadalom hasznos rétegei lehetnének ilyen erővel.
    És szerintem is, az az ember, aki bármilyen okból vírust ír, annak egyszerüen nincs helye a társadalomban. És ez jóval komolyabb kérdés annál, minthogy valakinek megfertőződik a gépe és újra kell telepíteni, de aki jobban képben van az informatikában, annak ezt nem kell magyarázni (a hozzászólásod alapján te nem ilyen vagy).
  • fapapi #16
    HUUUUUUU apám de okos gyerek vagy!!!!

    Okosabb lettél volna ha nem is írsz semmit!


  • gz8 #15
    off
    "vagy leszúrja a fiad egy kardal."

    Emberéletet kioltó kórusműről még nem hallottam.

    Mielőtt kioktatsz valakit, mert iszonyat ragozási hibát javít ki a várhatónál kissé erőteljesebben, nézz körül a saját házad táján is. L. még megnyílvánulás...

    on

    Aki meg google-t (sic!) használ, vagy nem képes helyesen beírni, az megérdemli.
  • fapapi #14
    Ne példázz már hülyeségekkel röhögnöm kell.

    Korház persze majd internetre felteszik a lélegeztető gépet és flopirol vagy cd ről töltik be a páciens bioritmus adatait HEHEHEHEEEEE.

    Elhiheted hogy ezeket a gépeket nem windóz vezérli és a gyógyszeradagolókat sem.
  • fapapi #13
    Hogy jössz te ahhoz hogy kioktatsz másokat a helyesírásról? 3x több esze van mint neked, ez a megnyilvánulásodból meg is mutatkozik.
    Ha helyesen írni nem is de legalább okosabb mint te.
    Amit még kihagytam az előző hozzászólásomból 13
    éves gyermek tud írni olyan vírust ami ledönt számítógépes hálózatokat ez a nevetséges vagy 13 és gyermek feltöri az index szerverét. Ez csak azt bizonyítja, hogy milyen gyermeteg a biztonsági rendszer is amin talán változtatni kell.
    Akiket most azzal tituláltál hogy dögöljön meg, az ilyen emberek miatt van sokkal nagyobb biztonságban a bankban a pénzed is. Úgyhogy lehet kezet is csókolhatnál egyes tajgainak.
    (Nem azt mondom hogy istenítem a vírusírókat de az alpári megnyílvánulást nem tudom már tolerálni)
    És ez a fórum nem azért van hogy egymást anyázzuk, hanem azért hogy dolgokról Érvekkel vitázzunk!!!
  • Hegyikecske #12
    Aki vírust ír az télleg elmehet a fenébe! gondol el egy korházba mit tudna művelni akárcsak 1-2órányi kimaradás is... Ha nem használja rossz célokra, a saját gépét úgy fertőzze meg ahogy akarja de a másét hagyja csak békén, mer ha nem akkor onnantól megérdemelné azt is h lecsukják!
  • aki kérdez #11
    Én már direkt írtam így.. Tessék kapcsolni ;)
  • fapapi #10
    Majd ha a te fiad is ráveszi magát és ír egy vírust, vagy csak lemásol valakiről egyet és terjeszti, akkor dögöljön meg.
    Vagy ha nekem nem tetsző dolgot csinál, akkor is dögöljön meg.

    Tudod kit, kapálj el?
    Aki megerőszakolja a lányod vagy leszúrja a fiad egy kardal.
    Ne azt, akinek a munkája folyamán folyamatosan fejlődik az Internet és a biztonságtechnika.
    ( Persze kellemetlen, hogyha bekapsz egy vírust és ledönti a géped, de talán arról is te tehetsz, mert nem vagy annyira tájékozott hogy védekezz ellene.)

  • hungi #9
    1. írNÉK. Tanuljátok meg most, ha már általános iskolában nem sikerült bazd+!

    2. Aki vírust ír, az dögöljön meg ott ahol van, függetlenül a céljaitól. Remélem, hasonló sorsra jut mint azok, akiket már elkaptak.