Berta Sándor

Vírusok elleni kríziscentrum Németországban

Német tervek szerint egy kifejezetten vírusok elleni kríziscentrum létrehozása révén csökkenthetők lesznek a jövőbeni internetes támadások okozta károk.

A kríziscentrum létrehozása részét képezi az Otto Schily belügyminiszter által nyilvánosságra hozott német Nemzeti Információs-struktúra Védelmi Tervnek (NPSI). A központ feladata többek között az lesz, hogy hatékony megoldásokat találjon a növekvő vírusveszélyre, akár megelőzés útján, akár az új víruskeresési, vírusirtó technológiák kifejlesztésével. "Jelenleg az IT-biztonság kérdése nagyjából megoldottnak tekinthető, ám ez a helyzet nem biztos, hogy sokáig így marad. Nekünk a jövő kihívásaira kell felkészülnünk, úgy, hogy minőségi megoldásokat próbálunk találni minden egyes problémára." - nyilatkozta Schily.

"Sajnos az a legnagyobb probléma, hogy sok felhasználó, de sok cég és intézmény egész egyszerűen nem veszi komolyan a vírusok és a vírustámadások jelentette veszélyt. Ráadásul a vírusírók is egyre kifinomultabb módszerekkel dolgoznak. Napjainkban a kártevők aprók és rejtve dolgoznak, így csak nagy nehézségek árán lehet őket felderíteni. Korábban a vírusírók az elismerésére vágytak, ma már azonban konkrét bűnügyi céljaik vannak." - mondta a belügyminiszter.

A krízisreakció centrumot a tervek szerint a német Szövetségi Információtechnikai Biztonsági Hivatal székházában kap majd helyet. Az új központban össze fogják gyűjteni a német számítástechnikai biztonsági cégek tapasztalatait, tudását és a legkiválóbb szakembereket. A Heise német online híroldal információi szerint a centrum felállítását nagyban befolyásolták az ismert vírusok közül például a Sasser és a most világszerte fertőző Zotob. Schily úgy vélte, a kifejlesztett megoldásokat egyaránt igénybe vehetik majd a magán felhasználók, a cégek és a szövetségi intézmények is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • torjoz #1
    A legegyszerűbb, ha ők iratják meg a vírusok 90-95%-át, és előre szétkürtölik a megelőzéshez szükséges intézkedéseket :).