Hunter

Képesek a klónok a szaporodásra

Három klónozott afrikai vadmacska két alomból nyolc egészséges utódot hozott létre, elsőként demonstrálva a vadállat-klónok szaporodó képességét.

A sikeres kísérletet a New Orleans központú Veszélyeztetett Fajok Kutató Központja jelentette be. Az esemény megnyithatja az utat a kihalás szélére sodródott fajok számára a visszatérésre, vélekednek a tudósok. A világosbarna, csíkos hátú, hegyes fülű és különleges zöldeskék szemű egyedek két anyától, Madge-től és Catytől, és egy apától származnak, utóbbit Ditteuax névre kereszteltek. Mindannyian klónok. A két afrikai vadmacskából származó fagyasztott embrióikat egy házimacska hozta világra.


Az első öt cica július 26-án született, a második alomból pedig további három látta meg a napvilágot augusztus 2-án. A központ beszámolója szerint mind a nyolc jövevény jó egészségnek örvend. A nagyközönség az év végefelé találkozhat a vadmacskákkal a helyi Audobon Állatkertben. Azonban ez csupán ideiglenes otthonként szolgál majd számukra, nem sokkal a bemutató után újra a kísérleti központba kerülnek, hogy a kutatók tanulmányozhassák fejlődésüket és vad ösztöneik kialakulását.


Ha nem alakulnak ki egészségügyi problémák, a kísérlet egészen elképesztő távlatokat nyithat, állítják a kutatók. A klónozási folyamat fejlesztésével és a klónok szaporodásra való ösztönzésével számos megmenthetetlennek tűnő faj hozható vissza az életbe, nyilatkozott Betsy Dresser, a központ igazgatója. Közlése szerint akár már kihalt, de genetikailag még életképes fajok is újjáéleszthetők lesznek bőrdarabkákból, amennyiben az megfelelően le van fagyasztva. Az így nyert klónok visszavezethetők lesznek régi életterükbe, ahol idővel természetesen is szaporodhatnak.

A tudósok az afrikai vadmacska mellett a szintén veszélyeztetett bongóantilopon, a ködfoltos leopárdon és több afrikai gólyafajon is dolgoznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #42
    Nyoma veszett a klónozott macskáknak a New Orleans-i állatkertben
  • Battlefront #41
    tök jó
  • irkab1rka #40
    Ditteaux kemény csávónak látszik. Szerintem simán lekapna egy kengurubébit :)))
  • Drawain #39
    Nah itt megnéztem ezt a Jazz-t és Ditteaux-t, ugye apát és "klón-fiát", és bár hasonlítanak mintázatban, de azért elég sok különbséget lehet találni közöttük. Tök jó :)
  • Drawain #38
    Ezeket a képeket elnézve Nancyből lett Caty és mégse hasonlítanak annyira egymásra, ahogy a két "klóntestvér" Caty és Madge sem. Bár lehet kellene még pár kép :)
  • Tetsuo #37
    Azt azért ne felejtsük el, h egy fajt megmenteni a kihalástól olcsóbb, mint kihalás után újraklónozni egy populációt és megteremteni a környezetét..
  • Tetsuo #36
    Ja ezt én is unom már, ha klónozás, akkor egyből Hitler.. LOL
  • Tetsuo #35
    Mi az h Cat 02, klón vagy v mi? Hol a régi Cat? :)
  • csari89 #34
    Jaja, aztán "véletlenül" pokemonos dögöket hoznánk létre...
  • fv #33
    Az lenne a legjobb, ha a kardfogú tigrist lombkoronásra klónoznánk, akkor nem kéne embereket ennie, mert napenergiával menne!