Dojcsák Dániel

Fantastic 4



Kiadó: Activision
Fejlesztő: Beenox
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Pentium III 800 MHz vagy AMD Athlon 800 MHz, 256 MB of RAM, Geforce 2 vagy Radeon 7200-as videókártya
Ajánlott: Intel Pentium IV vagy AMD Athlon XP, 512 MB RAM, 32 MB-os videókártya
Hasonló játékok: Lionheart: Legacy of the Crusader
Kategória: külsőnézetes akciójáték

A szuperhősök ideje úgynézki sohasem fog véget érni, hisz a Hihetetlen család története csak nemrég robbant be ugyanígy egyszerre a mozikba, számítógépekre és gyorséttermekbe is. A laikus fogyasztó azt hihetné, hogy a Fantasztikus Négyes egy újabb rókabőr ezen a vonalon, de a régi vágású képregényolvasók tudják, hogy ez éppen fordítva van: a Marvel képregények őse most meghódítja a PC- és a filmpiacot is.

1961 környékén Stan Lee és Jack Kirby megalkotta a Fantasztikus Négyes képregény első részét, mellyel egyrészt felrúgtak mindent, ami addig a szuperhősökre vonatkozott, másrészt a képregények népszerűségét jóval magasabb szintre emelték. A sorozat eredeti címe Mesés Négyes lett volna, de a kiadó megváltoztatta azt. Mindenesetre megelőzve a Pókember, a Hulk és az X-men születését, a két úriember felsegítette a képregény térképre a mára klasszikussá vált céget, a Marvelt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A történet nem egészen azonos a Hihetetlen családdal, inkább a Pindúr Pandúrok meséjére hasonlít. Egy űrkutatási program közben a négy tudós-űrhajós egy különleges viharba kerül, ami átváltoztatja mind a négyüket. Furán vesznek tudomást a változásról, de gyorsan akklimatizálódniuk kell, hiszen a megváltozott DNS-ük miatt az űrhajó biztonsági rendszere nem ismeri fel őket, és a robotok apróhúst akarnak belőlük csinálni. Egymástól függetlenül kezdenek az első mentőakcióba, de hamar rájönnek, hogy az igazi erejük az egységben van, akkor tudnak igazán ütősek lenni, ha mind a négyen együtt harcolnak.

A főnök látszólag Reed Richards, alias Mr. Fantastic, aki a Hihetetlen család Nyúlánkjának képességeivel rendelkezik, azaz végtagjait gumiszerűen képes elnyújtani, így ütve le messziről a támadókat. Az átváltozás előttről megmaradt számítástechnikai tudása, így képes meghackelni terminálokat, főként ajtónyitás céljából. Barátja Johnny Storm a Hihetetlen családbeli Frozone ellentétje, aki jég helyett a tűz erejét használja pusztításra. Biztos ami biztos, nem is érinti a földet, hanem repül, így legalább nem gyújt fel maga körül mindent. Testvére Susan Storm az ifjabb Miss Hihetetlen, azaz Violet képességeit hordozza, így képes bármikor láthatatlanná válni és erőtereket létrehozni saját maga, vagy akár társai körül is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az első három hős külsejében nem változott meg túlzottan, normál humanoid külsejük van, viszont a negyedik űrhajós, Ben Grimm egy kicsit (nagyon) hulkosra sikerült - kivéve, hogy nem ogreszerű zöld, hanem kőborítású bőre van. Súlyosra sikerült testét előszeretettel használja élő pörölyként, tipikus tank. Bírja az ütést és akár egy tucat ellenfelet is levesz egy pillanat alatt a lábáról - persze nem bájos modorával.

A problémák az átalakulással kezdődtek, de az igazi galibát az okozza, amikor Ben - hősnevén A Lény - nem tudja külsejével kapcsolatos komplexusait legyőzni és megpróbál elmenekülni régi otthonának környékén, New York egyik kerületében. Nem kell sok víznek lefolynia a Hudson folyón, és a kicsit nagyra sikerült jófiú egyből galibába keveredik és csupán barátaival együtt képes megakadályozni a katasztrófát. Innentől kezdve a rend őrei figyelik őket, de tudják, jó szándékú és igazszívű hősök, nomeg nem is nagyon tudnának mit kezdeni velük. A sztori innentől egy sok epizódnyi klasszikus képregény-történet, többször visszatérő gonosz szörny vezérekkel, főellenségekkel, rombolással, ártatlan áldozatokkal és miegymással. A szuperhősök ideája inkább illik a konzolok világához, így nem is csodálkoztam, hogy a játék PC-n konzol átiratként jelenik meg. Viszont az már kellemes meglepetés volt, hogy ebből komolyabb hátrányunk nem származik. Az irányítás egyértelműen joypad-del élvezhető igazán, de billentyűzet, illetve egér segítségével sem olyan nagy ördöngösség végigcsinálni.

Szerkezetileg a régi jól bevált módszerrel találkozunk, minden akció egy külön pálya. Van egy-két küldetés, amit kötelezően végre kell hajtanunk, néhány kritérium ahhoz, hogy a pályabónuszt megkapjuk, illetve egyéb extra dolgokat is gyűjthetünk. A bónusz dolgok általában akkor jönnek, ha a megadottnál korábban visszük végig a pályát, megadott mennyiségű tárgyat/szörnyet elpusztítunk, illetve azt, hogy ne veszítsünk egy életet sem közben. Ha ez mind sikerül, akkor a karakterek valamelyik értéke javulni fog, mint életerő, vagy kozmikus energia.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Mind a négy karakter három alap-, illetve ugyanennyi kozmikus támadást ismer, és ezek egészülhetnek majd ki kombókkal, amik 3-4 egységből épülnek fel. Gyakorlatilag gyorsan bepötyögünk a num padon 3-4 számot és már jön is a spéci támadás. A lényeg itt a gyorsaságban van, illetve a szituációhoz legjobban illő mozdulatsoron.

A történetben nem kell mélységeket keresnünk, nem lesz komoly cselekmény, viszont a fordulatok és az akció kárpótol mindezért. Félő volt számomra, hogy elrontják a játékot és nem fogja visszaadni a képregény vagy rajzfilm hangulatot. Itt újra meg kellett lepődnöm, mert egy izgalmas, pörgős akciójátékot kapunk, ahol a realitásnak nyoma sincs, hanem a sci-fi/fantasy világ legégetőbb gondjai kerülnek tálalásra. Aki joypaddal a kezében fekszik és kel, és a Mortal vagy a Tekken a kedvenc játéka, annak semmi gondja nem lesz az irányítással, sőt talán túl egyszerűnek is fogja találni a kombókat. (Semmi "le fel le le le fel hátra üt, rúg le fel").

Problémát jelenthet viszont az elég gyenge kameramozgás és a néhol beakadó karakterek problémája. Ezzel együtt dinamikusan lehet haladni a pályákon, egyik sem fog 10-15 percnél tovább tartani, max. esetleg valamit több nekifutásra tudunk csak megcsinálni. Ha emellett még hajtunk a bónuszokra is, akkor viszont sok-sok időt fogunk eltölteni minden szint kivégzésével. Így a konzol betyárok és a PC-huszárok is egyaránt élvezhetik a programot, ami - valljuk be - ritka jelenség mostanság (lásd GTA).

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A négy hős között játék közben szabadon váltogathatunk, de a legtöbb helyen viszont nem lesznek mind a négyen elérhetőek, hanem a küldetésre legalkalmasabb egy vagy két hős vág neki. Félő viszont a kevésbé fanatikus játékosok számára, hogy a játék hamar lapossá válik, illetve hamar végig lehet rajta szaladni, ha nem akarunk mindenhol maximumon teljesíteni, így pillanatok alatt a kukában landolhat a játék. Manapság a bőséges választék miatt nem fog eleget jelenteni az ismételhetőség lehetősége, a három nehézségi fokozat, illetve a konzolokon elmaradhatatlan "unlock" lehetőség a játék szinte minden funkciójára.

Az akciók nagyrészt hasonlóan épülnek fel: először megjelenik a probléma, ezután végigküzdjük magunkat háromféle típusú, de tengernyi szörnyön, majd a végén összefutunk a miniboss, azaz a kis főellenség karakterrel, akit valamilyen egyedi módon lehet csak eliminálni. Amennyiben ez sikerül, akkor máris egy lépéssel közelebb vagyunk Dr. Doom likvidálásához.

Grafika: Nem a legújabb fejlesztésű grafikai motorral készült az tény, viszont, az is igaz, hogy a film adaptációs játékokat nem is szokás a legtutibb grafikával felvértezni. Ehhez képest kellemes meglepetés, hiszen nem tartozik a gagyi kategóriába. Az effektek szépek, viszont a tárgyak, a falak, a környezet már néhány évvel korábbi állapotokat idéznek. Az átvezető animációk gyönyörűek, bár nem hiszem, hogy probléma lett volna valamivel nagyobb felbontásban mellékelni őket és akkor talán nem lett volna pixeles. A játék így 4 CD, ami 1 DVD-vel kiváltható lett volna és akkor a 2,5 gigás határ még elég sokkal kitolódhatott volna.

Kezelőfelület: Igaz a bevezetőben azt írtam, hogy nem annyira rossz, és konzolbetyároknak akár könnyű is lehet, de azért az egyszeri ember ujjai gyakran összeakadhatnak és sokszor eszetlen billentyűzetcsapkodásba fajul a kill 'em all. Fura volt, hogy a WSAD és környéke mellé a kurzornyilak és a numpad szinte teljes egésze bekerült az irányításba, sőt néha szükségét érezzük az egér használatának is. Egy komolyabb átkonfigurálás vagy egy joypad vásárlása persze megoldhatja ezt.

Játékmenet: A történettel és az akcióval semmi baj, viszont a kevésbé fanatikusok biztos, hogy nem fogják néhány óránál vagy néhány napnál tovább élvezni a játékot. A feladatok nehezednek ugyan, de ez legtöbbször az egyre erősebb és nagyobb létszámú ellenfelekben és a szaporodó, zavaró csapdáktól lesz nagyobb kihívás. A pontgyűjtögetős, beváltós, unlockolós módszerrel sem találták fel a spanyolviaszt. A 4 karakter közti váltogatás sem egy eredeti ötlet, szóval a körítés az első osztályú, de a főfogás kicsit melléfogás.

Hang és zene: Ez a rész viszont sokat érdemel. Nagyon hangulatos és változatos, rajzfilmhez tökéletesen illő zenék futnak. Az volt az érzésem, hogy nem is játszok, hanem a JetiX vagy a Cartoon Network valamelyik elborult akció-rajzfilmjét nézem. A szövegek számomra úgy tűnnek, mintha a film szinészei mondanák fel, bár erről nem vagyok meggyőződve teljesen, hiszen nem volt még alkalmam megnézni a cikkünk megjelenésével egy napon bemutatott filmet.

Intelligencia, nehézség: Ez a része a játéknak katasztrófa. A nehézséget nevezzük könnyűségnek, legalábbis közepes fokozaton. A nehézségállítás természetesen csak annyiban nyilvánul meg, hogy többet kell ütni a szörnyeket és többen vannak. Ez még talán nem is lenne baj, viszont a gépek IQ-ja iszonyat alacsony. Semmilyen taktikát nem alkalmaznak, ha meglátnak, azonnal támadnak. A távolsági támadással rendelkezők néha elfelejtenek lőni, ha meg arrébb lépek kettőt, gyakran beakadnak. Ilyenkor akár társunk is ottmaradhat vagy éppen minket tarthat fel, ha nem egy óriási téren vagyunk. Ez utóbbi egyébként nem jellemző, inkább mikroutcák, helyek vannak mindenhol.

Összegzés: Kategóriájában jónak értékelem, de összességében közepes. Ritka, hogy egy film mellé készített játék egyáltalán a tűrhető kategóriát is elérné. Jelen termék ráadásul egy rég elfeledett történetet elevenít fel, illetve mutat be azoknak, akik valamilyen oknál fogva nem Marvel képregényeken nőttek fel. Hibái ellenére kellemes szórakozást ígér, érdemes kipróbálni, bár aki nem egy kitartó típus, annak van a vételben némi rizikó.

A játék videójának letöltése
A játék E3-mas videójának letöltése
Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • C7 #37
    a gamet én innen töltöttem le: torrentportal.com keress rá: Fantastic four, utána szűkitsd le Games-re, és a legalsó lesz. nagyon cool a game, a 33. pálya nem megy Hardon
  • Tankcsapda13 #36
    Nem tudjátok??Valahol le lehet tölteni a Fantasztikus 4-es játékot??
  • klhcla #35
    bullsiht
  • kizo1988 #34
    hali mindenkinek
    nem tud valaki mit kell csinálni a játék 1/5 [Intro utolsó pálya] pályáján mert nekem nem akarja megsebezni azt a Qva robotot
    ha valaki tud valamit az irjon a [email protected] E-mail címre!!!
  • matyi08 #33
    sztem sokkal jobb, mint hulk meg spiderman. mármint maga a játék. azok sztem nagyon gagyik lettek, ez isaz kicsit, de nem annyira mint azok!
  • sanyx #32
    Játéknak nem lehet nagy értelme mert csak zuzni törni kel!:D
    DE COOL!:)
  • clowny #31
    tök jó
  • Csaba #30
    Na, meg is találtam a HULK vs Batman-t a neten. Kösz, hogy szóltál, Fiber. Bár most, hogy olvasom, úgy rémlik, olvastam én régen, csak azóta eltelt 10 év, és a feledésbe merült.
    Neked meg, Cat, csak annyit, hogy látszik, hogy neked nincs árnyalatnyi ismereted sem. Bizony, a fent említett képregény így kezdődik: A DC és a Marvel bemutatja... Méghogy 1% esélye sincs, hogy összeeresszék őket.... Már meg is történt. Előbb utána kéne járni a dolgoknak, aztán ócsárolni mást.
  • Black Penguin #29
    modnjuk volt 1x régen egy doson futó donaldos játék ha jól emléxem akkor valami mászókát kelett építeni és ilyen hülyeségeket lehetett rátenni hogy kerék meg miatököm és elég jómóka volt niki viki tiki meg játszott rajta és a lényeg hogy minnél jobban érezzék magukat
  • NEOreg3 #28
    hulk meg a spider-man is elég gyengus volt...