Rónai György

Az új i915 és i925 chipkészletek nem támogatják már a régebbi Windowsokat

Az Intel legújabb Alderwood és Grantsdale chipkészletei már nem támogatják a Microsoft idejétmúlt operációs rendszereit. Akik tehát valamiféle okból még mindig Windows 9X/ME operációs rendszert használnak, váltásra kényszerülnek majd.

Az Intel a legújabb i915P, i915G, és i925X és ezek változataihoz már nem készít Win9X meghajtókat. Az okokat ugyan nem árulták el, azonban teljesen egyértelmű, hogy a relatíve öreg operációs rendszerek már nem képesek együttműködni például a PCI Express megoldásokkal, és az újdonságok más komponenseivel sem. Ráadásul a Microsoft megszüntette már a Windows ME támogatási kérelmeinek teljesítését, úgy, mint ahogy két évvel ezelőtt a Windows 98-ét is.

Az Intel új chipkészletei már kétcsatornás DDR2 memóriavezérlővel, PCI Express x16 és x1 bővítőhelyekkel, Intel Graphics Media Accelerator 900 grafikus maggal (i915G), négy Serial-ATA 150 eszköz támogatásával, Azalia audiorendszerrel és egyéb újdonságokkal is rendelkeznek, úgymint az integrált WLAN és ígéretes RAID technológiák.

Azok a felhasználók, akik ezeket a drága megoldásokat veszik meg, egyébként is javarészt új operációs rendszert vásárolnak hozzá. Ez főleg a céges környezetekre igaz, azonban ugyanitt fordulhat elő az az eset is, amikor valamely régi, de fontos program miatt egy régebbi OS használatára kényszerülnek. Az otthoni felhasználók egyre kisebb része is még mindig ragaszkodik valamely régebbi operációs rendszerhez, azonban ez valójában már sokkal inkább beidegződés, mint megalapozott döntés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • knwd #13
    Majd pont a hardver támogatja a szoftvert :)

    Ezt a hülyeséget..
  • Pheel #12
    Mármint melyik? :)
  • Improve #10
    No igen, Win98-nál ha totál összedőlt az ember újraindította, ellenőrzött, állítgatott ezt-azt és ment újra. Nt-alapú elég ritkán dől össze totál, de akkor nincs mese, általában reinstall segít csak.
  • [HUN]PAStheLoD #9
    a cikk tartalmával midnen rendben ... de a címe elég "meghökkentően valóságtartalommentes"
  • Ligend #8
    Szerintem semmi meglepo nincs a dologban. Azert sem hoborog senki, hogy DOS ala nem adnak UDMA drivert. Egyszeruen eljart az ido egyes operacios rendszerek felett, es kesz.

    Hogy mit csinaljon az ember a regi gepekkel? Nekem egy Pentium 166 MMX figyel teljes menetfelszerelesben a sarokban, es irto jol tud jonni, mikor epp ilyen-olyan okbol nincs mukodo gepen (pl. upgrade, garancialis csere, stb.), mert legalabb van min tanulni, zenet hallgatni, tudok Office-t hasznalni, es ha kedvem szottyan, meg jatszani is. Hiaba no, nosztalgia rulez! :-)
  • Flashy #6
    hat igazabol a cikkben benne van a megoldas is. uj gephez nem fognak win98-at venni. ahol muszaj a win98 mert regi programot hasznalnak, az ala meg nem fognak uj gepet venni.
  • item #5
    Viszont ennek egy picit örülök ,mert a 98/ME csak nyüg, mindig összeborul, meg hibaüzeneteket irkál,nagyon idegesítő egy NT alapokon nyugó rendszerrel szemben.
  • item #4
    Én is azt használom és minden fut rajta,még a net is rugalmasabb mint az XP alatt.
  • peterke #3
    a gond csak akkor van, ha van egy regi 266-osod 128 mega rammal, es kenytelen vagy xp-t, vagy nt-t, vagy win2000-et hasznalni rajta. utobbiakat persze mar nem sokaig, mert hamarosan ahhoz sem lesz tamogatas...
    mondjuk engem nem erint, de paran biztos vannak, akiknek semmi kedve 2-3-4 evente gepet cserelni.
    valamilyen szinten ertheto is, nekem sem jo erzes legfeljebb 1-2 evente selejtet termelni. a szivem verzik a regi 66-os 486-osert a garazsban (16MB EDO Rammal, csak PCI-os es ISA-s slot-okkal), de hat mit csinaljak vele? a 366-os celeront neha meg hasznalom, de az is szenved neha az xp-vel...