61
  • FunDead
    #61
    Mi a helyzet a multimédiával? A videószerkesztéshez milyen gép köll? No nem profi vágáshoz, csak MPEG1 és WVM filmeket akarok vagdosni, semmi DV és hasonlók!
  • Kelt
    #60
    FunDead:
    Attól függ milyen g3 és mit akarsz rajta csinálni. Szöveget szerkeszteni, netezni, zenét hallgatni egy g3-500-on is lehet. Tapasztalat. ;)
  • FunDead
    #59
    Köszönöm szépen, hiába kerestem, ezeket eddig még nem találtam meg.
    De sajnos nem sokat segített rajtam, nem sokkal olcsóbbak a bolti árnál, kb. az ÁFÁ-t spórolhatom meg.
    De azért még nézegetem.

    A G3-asok nagyon elavultak már? Azokra szerintem lenne pénzem, de ha nem bírja az OSX-et, akkor nem sokra mennék vele...

    Kihez fordulhatok Mac-es tanácsokért?
  • Kelt
    #58
    Fundead:
    "(használtat nem nagyon hirdetnek)"
    http://www.mymac.hu és http://elado.beszeljukmac.com ;)
  • FunDead
    #57
    Ohhhh... Drága Troll... A legcsodásabb álmaimról meséltél... OSX PC-n... De szép is lenne... Egy olyan nem M$-os oprendszer, amire van MS Office, meg az összes nagy program, ugyanakkor atomstabil, kegyetlenül jól néz ki és marha gyors, kényelmes.

    De bizonyos vagyok benne, hogy az ilyen csodálatos dolgok csak álmok maradnak. És sajnos nincs és egy jódarabig nem is lesz 2-300 ezer forintom egy Mac-re (használtat nem nagyon hirdetnek).
    Úgyhogy marad a tákolmány PC XP-vel meg az állandó vesződség.
  • Kelt
    #56
    irkab1rka:
    szívesen veszem a magyarázatot, hogy írnak a továbbra is bsd alapú macre vírust, és mi gátolta meg a népeket eddig. ;)
  • irkab1rka
    #55
    eddig nem volt virus mac-re. mostantól lesz. kár érte...
  • NEXUS6
    #54
    Szerintem is csak úgy fog elterjedni az OSX, ha az Apple megfeleleő teret enged a wareznek. Csakhogy ha elterjed, akkor elkezdi fenyegetni a wint. Ha fenyegeti a wint, lehet hogy az M$ addig nyomorgatja szegény Applet, amíg az majd kénytelen lesz fellépni a warez ellen. Akkor megint nem tudja majd az eladásokat növelni.

    Másrészt, ha jól emlékszem volt egy időszak, amikor más gyártók is forgalmazhattak Mac kompatibilis gépeket. De ez közvetlenül nem volt érdeke az Apple-nak, nem sok haszna volt belőle. Manapság sem nagy vaszizdasz alaplapból, gfx kariból tápból össszelegózni egy MAC-et. Olcsóbb is mint egy origi, de a vásárlók mégsem csinálják.

    Egy PC egyelőre annyira olcsó, hogy az embereknek megéri vele kézimunkázni, a nevesincs kisbótnak saját konfigot össszedobnia.

    Ha egy warezolt összegányolt apple csak egy kicsit lesz csak drágább, már nem éri meg vele vesződni. Persze egy profinak még mindíg nagyon jó üzlet lenne egy olcsó warezos OSX-es gép. De Átlag Józsit még mindíg nem dobja fel a dolog.

    Ide valami nagyon kafa marketing fogás kéne még, hogy miért is éri meg inteles Mac-et venni!!!!!!

    Én eddig ilyenről még nem hallottam.
  • pafi
    #53
    Pont az a szép az Apple-ben, hogy sohasem tudjuk, mire készül..
    Komoly haszna lehet belőle, ha megtörik az OSX-et, hiszen a warez a legjobb reklám.
    De akkor csökkenhetnek a HW eladások.

    A védememről viszont azt hallottam, hogy az Intel chipset szintű DRM-jét használja, amit elég hard lenne törni. Persze nem lehetetlen, de akár több száz helyre is beleírhatják, hogy csekkolja meg van-e a chip, akár minden app-ba. És ezt lehet, hogy minden software update után újra kellene crackelni.

    Szerintem ha úgy látják, hogy megéri, akkor engedik a warezt, ha pedig úgy, hogy nem, akkor letiltják, és nagyon nehéz lesz törni. (Vagy először engedik (beetetés), aztán kijön egy új verzió, amit már nem lehet törni.)

    A Hardverről, videókártyákról stb., meg annyit, hogy ha megy rajta az XP, akkor tök tuti, hogy szabványos ATi és nVidia cuccok lesznek, amik mennek cataly. Máskülönben semmi értelme sem lenne az egésznek.

    Én dual G5-ön melózom, és tényleg qvajó, nem melóznék PC-n. De otthon XP van pont a játékok miatt. Most például BF2. És mivel a haverokkal játszok, nagyon számítana pár hét késés is, nemhogy pár hónap. Addigra mindenki mással tolná.
    Éppen ezért nem vettem volna eddig otthonra Mac-et. De ha nem lesz warezolt OSX, akkor a következő gépem otthonra Mac lesz.
  • Troll
    #52
    Ami meg az OSX és a PC-ket illeti, olvastam olyan elemzést, ami szerint könnyen lehet, hogy semmi idő alatt megtörik az Apple rendszerét, hogy fusson bármi Wintel PC alatt. Végülis a hardverek egyformák, valószínűleg a Mac-ekben lesz egy kis csip, ami megmondja az OSX-nek, hogy "te most feltelepülhetsz".
    Ez megtörik hamar, és ha a dzsunka PC-dben az Apple által támogatott hardverek vannak (szerintem nem lesz nehéz), akkor máris megy majd az OSX.
    Az elemzés szerint előreláthatólag az Apple hallgatólagosan hagyni fogja az OSX másolását, és amikor már kellő mértékben elterjedt, akkor fogják piacra dobni más PC-kre az OSX-et.
  • Troll
    #51
    Hazánban nem igazán tudják, de a mai modern játékok jórésze megjelenik Mac-re is, csak később, nagy csinnadratta nélkül.
    Amint kint lesz az inteles Mac, a portolást végző cégek munkája jelentősen könnyebb lesz, így valószínűleg még több játék lesz OSX alá, még gyorsabban. Sőt, mivel a hardver teljesen Win kompatible, a VirtualPC és egyéb emulátorok is natív sebességgel fognak futni (már ha egyáltalán szükség lesz rájuk...). Szóval még azt is el tudnám képzelni, hogy Win játékok fognak futni OSX alatt. Esetleg DX-esek nem, de ott van az OpenGL, mégis csak az az ipari szabvány...
  • cue
    #50
    Azt az apró tényt elfelejted, hogy a számítógép felhasználók többsége NEM játszik, így az állandó HW fejlesztés nem létszükséglet.
  • NEXUS6
    #49
    "Mert az uj programokat meg gyorsabban fogja, mint a regebbi gepek.. :)"

    Viszont kb ua gyorsan mint amilyen a wines werzió, amit (hw+sw) a kerdves júzer lehet hogy olcsóbban megúsz!!!!


    ""-Jáccani ugyan úgy nem fog (DX az nuku)"

    Mivel egy masik particiora fel lehet tenni egy Win-t, igy a jatek megoldott.."

    Az új grafkarit meg maga Sztív Dzsobsz fogja felinstalálni a gépedre?

    "Az emlitett gepek meg talan terv szinten sem 100%-ig keszultek el, nemhogy termekkent. Honnan a fenebol veszed, hogy olyan dragak lesznek..
    Valoszinu semmivel nem lesz dragabb, mint egy Dell, vagy IBM PC hasonlo konfiggal.. Persze a sarkiboltos LegoPC-nel dragabb lesz, de ez evidens egy ilyen eszkoznel.."

    Egy dell, vagy egy IBM Pc-t viszonylag könnyen fejleszthetsz, a win hw támogatottsága utolérhetetlen. Egy új géppel a fejlesztési lehetőséget is megvásárolod. Ha ez nincs akkor lehet hogy feleannyiba kerül, de akkor is drága! Az új mac hv támogatottsága töredéke lesz. ergó marad presztizs számítógép.
    Ami nem baj csak akkor felesleges a váltás, mert az eladásokat nem fogják növelni!

    ""-Ha valaki hasonlóan stabil/gyors OS-t akar, az letőtti ingyér a Linux/BSD/Solaris valamelyik verzióját."

    Letolti es portolja ra a programokat amikre szuksege van :)
    Ebredj fel.."

    Ezt inkább az Apple vezetésének kéne írnod!
    Az helyzet az lesz, hogy az apple meg a linux élethalálharcot fog vívni, a win eladások meg simán nőnek.
    Ebből a párharcból szerintem a linux kerül ki győztesen, de majd meglássuk.


  • Ulkesh
    #48
    "Csak éppen, mint felhasználó minek vegyek egy új gépet drága pénzért, ha ua régi programot lassabban futtatja???!!!"

    Mert az uj programokat meg gyorsabban fogja, mint a regebbi gepek.. :)
  • Ulkesh
    #47
    "-Jáccani ugyan úgy nem fog (DX az nuku)"

    Mivel egy masik particiora fel lehet tenni egy Win-t, igy a jatek megoldott..

    "-A wines progik nem futnak rajta (olyan sebbbel)"

    Ugyanolyan gyorsan fognak futni rajta a wines progik, mint egy sima PC-n, de lehet, hogy meg gyorsabban is az optimalizalt hardver miatt (csak a megfelelo drivereket kell megirni hozza)

    "-Viszonylag drága"

    Az emlitett gepek meg talan terv szinten sem 100%-ig keszultek el, nemhogy termekkent. Honnan a fenebol veszed, hogy olyan dragak lesznek..
    Valoszinu semmivel nem lesz dragabb, mint egy Dell, vagy IBM PC hasonlo konfiggal.. Persze a sarkiboltos LegoPC-nel dragabb lesz, de ez evidens egy ilyen eszkoznel..

    "-És a lényeg, hogy a régi PPC mac-es progikkal se lesz kompatibilis."

    Es a lenyeg az, hogy kompatibilis lesz..

    "-Ha valaki hasonlóan stabil/gyors OS-t akar, az letőtti ingyér a Linux/BSD/Solaris valamelyik verzióját."

    Letolti es portolja ra a programokat amikre szuksege van :)
    Ebredj fel..
  • NEXUS6
    #46
    khm!

    Ez tényleg nem rossz teljesítmény!
    Csak éppen, mint felhasználó minek vegyek egy új gépet drága pénzért, ha ua régi programot lassabban futtatja???!!!

  • dez
    #45
    Mint a cikk is írja, a Rosetta nevű bináris fordító (run-time emulátor vagy off-line újrafordító?) segítségével átlag 3/4 sebességen futhatnak a korábbi PPC-s programok.

    Ezzel persze csak egy anti-ok esik ki. A többire majd egy igazi Mac-es válaszol. :)
  • NEXUS6
    #44
    Ez mind szuper. a teljesítmény az egekben, Steve a színpadra élvez, a média újjong, a szagértők meg a piackutatók egyetértően bólogatnak.

    De akkor most mondjon valaki egyetlen roppantsúlyos indokot, hogy mitől fog az Apple jóval több inteles macet eladni mint PPCs-et, ha minden (még az ára is) ugyan olyan!!!!??????

    Mi viszi rá az emberkéket arra, hogy ilyen új macet vegyen?
    -Jáccani ugyan úgy nem fog (DX az nuku)
    -A wines progik nem futnak rajta (olyan sebbbel)
    -Viszonylag drága
    -És a lényeg, hogy a régi PPC mac-es progikkal se lesz kompatibilis.
    -Ha valaki hasonlóan stabil/gyors OS-t akar, az letőtti ingyér a Linux/BSD/Solaris valamelyik verzióját.
  • dez
    #43
    Na ja, de az AmigaOS nem csak egy basic interpreterből állt, hanem egy full OS volt. (Windowsos skinnel talán percekig fel sem tűnne, hogy nem Win. Esetleg abból, hogy nem csak a legelől lévő ablak lehet az aktív; nem nagyon van olyan, hogy nem reagál egy ablak, legalább grafikus visszajelzésben [gomb benyomódása, takarásból kijövet tartalom visszaállítása - akkor is, ha a program nagyon elfoglalt, stb.], stb.)
  • dez
    #42
    Nem egészen. Esetleg erre is, plusz a gépek kultúrált felépítésére (masszív, stílusos ház, jól kitalált halk hűtés, no dróthalmok, stb.), és persze OS-X vs. Win.
  • pemga
    #41
    Nem egy ARM? Méghozzá a lassabbak közül, a WinCE-s cuccokban 2-300MHz-s cuccok nyomulnak, ebben egy kisebb van, feltehetően kisebb fogyasztással.
  • Dzson
    #40
    Steve Jobs majd néz, amikor a szeretett oprendszerét mindenki másolni fogja, nem pedig megvenni, mivel a PC világban ez a divat. Megérdemli.
  • Garfield
    #39
    Aki olyan s*gghülye, hogy egy valag pénzért vesz egy Inteles Apple-konfigot, majd XP-t tesz fel rá, az meg is érdemli.
    Ha Wintel gépet akar, akkor vegye meg alkatrészenként a sarki boltból.

    Ha viszont Apple-féle Intel-konfigot akar, akkor ott az OS X.
  • Power
    #38
    Nem arra verte. A külsőre, a látványos effektekre, arra hogy neki más van, mint a nagy átlagnak.
    Az iPodban sem tudja "senki" milyen processzor van és nem is érdekel senkit.
  • Power
    #37
    Nem akarnak akar évekig csak drivereket irogatni.
  • FTeR
    #36
    pedig eddig minden maces erre a (szerinted) 1%os különbségre verte a mellét.
  • Kelt
    #35
    Mivel főleg hardvergyártó, ezt nagyon jól teszi. Kisebb számú hardverre optimalizálni meglehetősen kellemes nekik.
    Ráadásul próbálták már az os licencelését - még az osx előtti időkben - de nem jöttek jól ki belőle.
  • Power
    #34
    Az Apple nem tesz ellene annak, hogy bármely más OS-t feltegyél. Csupán az OSX-et nem engedi feltenni majd más vasra.
  • Power
    #33
    Jelenleg azintel jobb-e téren, a hűvösebb 970FX-ek csak most jöttek, a Dothan már régóta kapható és még mindig jobb.
  • Kelt
    #32
    savior:
    A 68k-s macekre is van linux, azokon még futott ráadásképp a BeOS is. A ppc-s macikra többfajta linux letölthető, ha az OsX-szel nem érnéd be. Más kérdés, hogy nem igazán vágyik ilyesmire az ember az osx mellett.
    Szóval nem hinnén, hogy a MacTel gépekre csak xp és osx lenne telepíthető.;)
  • KDOG
    #31
    szerintem ez egy nagyon nagyon jo huzás volt appletöl.
    Érdekel mi lesz ebböl... Bár az is érdekelne, hogy ha uj mac en fut xp (fog... ezt biztos kitalálják) akkor pc-n az os-x ?
  • nenad
    #30
    baromi kivancsi leszek mi lesz az egesznek a vege. Mondjuk hibanak talalom az intel proci berakasat amikor a konkurens eppen messze jobb es huvosebb procikat gyart. Azt viszont vicces lenne ha valaki azert nem venne macet mert intel proci van benne. :) Mindtha nem is a kezelofelulet a "felhasznalo kozpontu" rendszer miatt hasznalna azt.
  • savior
    #29
    tok jo hogy az xp ramegy... es mas oprendszert miert nem lehet rarakni? vagy azokat miert nem emlitik?
  • mousee
    #28
    Ez egy gyönyörű gép külsőre, és belsőre, rengeteget tud...minek erre azt a szemét XP-t rátenni? :P
  • Troll
    #27
    Amióta intel proci került bele. Jobs elmondta a bemutatón, hogy annyira kompatiblék az új inteles mac-ek, hogy XP is installálható rájuk.
  • blackeagle
    #26
    Az tetü lassú lenne ,föleg egy multitask környezetben.
  • Equ
    #25
    "Az alacsony szintű lemezelérés is BOIS hívás nem?"

    Nem. Ha így lenne nem kellene az ide vezérlőhöz driver. Bizony közvetlenül az ide vezérlőt programozza fel a windows lemezműveletnél, nem a bios. A biosnak a lemezekkel kapcsolatban ma már csak annyi a dolga, hogy felismerje őket, hogy a boot folyamatot el lehessen róluk kezdeni. Utána alig pár művelettel már a win lemezkezelője veszi át a vezérlést és már a win betöltésének a többi része is bios nélkül történik.
  • HUNIgor
    #24
    Az alacsony szintű lemezelérés is BOIS hívás nem?
  • HUNIgor
    #23
    Most lehet, hogy nagy baromságot mobdok, de a Windows API-ban vannak olyan szolgáltatások amik lehetővé teszik pl. egy fájl létrehozását. Ezt ugye ki kell írni a lemezre, bejegyezni a fájlrendszerbe.. Az ok, hogy a programozó (legtöbb esetben) API-híváson keresztül csinálja, de hogyan dolgozik az API-hívás? Hogyan ír a lemezre? Másik API-hívással? De akkor az hogyan ír a lemezre? Valamilyen alacsony szintű lemezeléréssel?
  • pafi
    #22
    Virtual PC emulátorral futtatak XP-t. Meglepő volna, ha gyorsabb lenne egy emulátor. lol