Specker Balázs

Több mint 1 milliárd dollárt is bukhat a Sony a PlayStation 3-on

A Merril Lynch Japan tanácsadó cég úgy véli, a Sony a piacra bocsátás első évében több mint 1 milliárd dollárt fog veszíteni Playstation konzoljának új verzióján.

A Toyo Keizai japán lap értesülései szerint a Merill Lynch Japan Securities elemzése arra a következtetésre jutott, hogy a Playstation 3 előállítása 54 ezer jenbe (100 ezer forint) fog kerülni. Mivel a Sony konzolja szoros küzdelemre számíthat a Microsoft Xbox 360-nal szemben, ezért elég kicsi az esély, hogy a cég az előállítási áron fogja piacra dobni termékét.

Ha a Microsoft a beígért 299 dolláros (60 ezer forint) áron adja majd gépét, a Merill Lych Japan szerint a Sonynak 400 dollár körüli árra (kb. 80 ezer forint) kell lemennie ahhoz, hogy tartani tudja a lépést versenytársával, ez azonban már az első évben több mint 1,18 milliárd dollár (kb. 236 milliárd forint) kiesést jelentene a cégnek - írja a Gamespy.


Ken Kutaragi, a Sony Computer Entertainment elnöke a következőket nyilatkozta az ügyben: "Amikor a vásárlók azt mérlegelik, hogy egy termék olcsó vagy drága, minden a vonzerő és az ár egyensúlyán múlik. A mi termékünk gondolkodásra készteti az embereket, azt mondják majd: egy kicsit többet dolgozom és már meg is tudom venni. Azt akarjuk éreztetni az emberekkel, hogy ők akarják azt a valamit, bármiről is legyen szó."

"Amikor a Nintendo 16 bites gépét 12 500 jenért (kb. 22 800 forint) adta, mi az első szériás Playstationt 39 800 jenért (kb. 73 ezer forint) kínáltuk. Akkor a sajtó ezt túl drágának tartotta, ám mégis hatalmas siker lett. Ugyanez volt a helyzet tavaly is a Playstation Portable-lel. A Game Boy Advance - ami egy hasonló hordozható videojáték - nem kerül többe 10 ezer jennél (kb. 18 ezer forint), míg a PSP-nek 25 ezer jen (körülbelül 46 ezer forint) volt az ára. Az emberek mégis napestig kígyózó sorokban álltak érte és már megjelenése napján elfogyott. Minden attól függ, hogy az emberek akarják a terméket. Biztos vagyok benne, hogy a Playsation 3-at akarni és szeretni fogják az emberek" - tette hozzá Kutaragi.

A Gamespot szerint a konzolgyártó cégekéknél csöppet sem ritka, hogy veszteséget vállalnak be gépük piacra dobásának első évében, mivel ilyenkor elsősorban a lehető legnagyobb piaci részesedés megszerzése koncentrálnak, és nem a profitszerzésre. Az ezt követő években - ha minden jól megy - pótolni tudják veszteségeiket a tömeggyártásból eredő megtakarításokból, valamint a kiadóktól kapott liszenszdíjakból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #68
    Ezt meg kicsit korrigálom, mert az igaz, hogy nem 1, hanem 3 tömegtermék-szint van: 1. ami kb. azt tudja, amit az ember (legalábbis aki némileg ért hozzá) minimálisan elvárna (de nem a full-csúcs): na ez extra drága... (szal luxus, ha mindent tud, amit kell), 2. ennek egy butítása olcsóbbért (szal ésszerű áron olyat kapsz, amiből direkt kihagynak néhány lényeges funkciót), 3. további butítások még olcsóbbért. (Nem tudom, sikerült-e érthetően leírnom, amit akarok.)
  • dez #67
    Azt tudtátok, hogy már a ps2 is tudta HD-ban nyomni a képet (1280x720p-ben, persze megfelelő TV is kell hozzá)? Igaz, nem minden játék támogatja. Haver most mutatott párat, elég szépek voltak, és röccenés nélkül mentek. Kicsit elcsodálkoztam.
  • Ma2ska #66
    170 ? Jól bevittek az erdöbe akkor, inkább vettél volna Dreamcast-t, jobban jártál volna...
  • Major #65
    Nem értem miért kell mindent "lefikázni", attól még hogy neked nem tetszik, másnak tetszhet. Én sem hurrogom le mondjk a ps3-t stb stb. Másrészt ha ennyire rossz lenne az x-box miért adtak el tavaly mondjuk a halo 2-ből közel kétmillió darabot amerikában(2 milliós eladás 2004.decemberi stat). Haramadszor pedig azzért nem mindegy hogy 60 v. 80 stb. Nem mindekinek tele a pénztárcája...
  • Dzson #64
    Anno előrendeltem vagy fél évvel egy nagy SONY boltban a PS2-t, és mikor szóltak, hogy jött pár darab és lehet menni, akkor rohantam a pénzzel - 170e ft, és a fellegekben voltam. Mikor kijött az Xsuxx, akkor megnéztem a specifikációkat (full PC), a marketing dumát (megöljük a sonyt és miénk lesz a konzol piac) és abszolút nem érdekelt a dolog. Azóta is van vagy 8 játék dobozon, ami miatt érdemes lenne megvenni, de erre meg nincs felesleges 60ezrem. Számomra nyilvánvaló, hogy a PS3 valóban next gen minden porcikájában, az X360 meg egy mac G5 koppintás. Még BlueRay támogatása sincs, anélkül meg érdekesen pixeles lesz egy HDTV-n megnézni egy hagyományos DVD tárkapacitású filmet, vagy kijön a film 3 DVD-n...
  • TheZsenyka #63
    Mindjárt elsírom magam. 1 milliárd dollárt buknak. Közben persze 11-et nyernek a játékok licenszdíjaival.
  • dez #62
    És most mondjátok kórusban: "Titokban nagyon szeretjük a multikat, mert azok elérhetővé teszik a számunkra a magas életszínvonalat [vagy legalább annak látszatát]! Hurrá, Hurrá, Hurrá!"
  • dez #61
    Hát, szerintem nem pont ez a multi mentalitás. Az inkább ez: elégedj meg a nagysorozatban gyártott, átlagos színvonalú, személytelen, kívülről elbódító műanyagházba rakott lehető legjobban leegyszerűsített, gyártási költségben minimalizált, kvázi mindenkinek elérhető árú, de mindenkit egy kalap alá vevő, kivételt nem ismerő termékkel - a kis manufaktúrákban gyártott, nem profithajhászási céllal tervezett és készített, de emiatt drágább termék helyett. (Helyett, mert utóbbiakat már rég kiszorították.)
  • Laci73 #60
    "A mi termékünk gondolkodásra készteti az embereket, azt mondják majd: egy kicsit többet dolgozom és már meg is tudom venni"

    Én erre azt mondom: tipikus multi-mentalitás. A Te sorsod mindig "a picit dolgozz többet".


    Caro,Macc: megfeledkeztek arról hogy a pénzvilágnak nem csupán az állam és az állampolgárok a szereplői. A multinacionális cégek és a bankok (röviden a nagytőke) sokkal nagyobb szerephez jutnak: a nyereség (vagy ha úgytetszik a munkaerő kizsákmányolása) és a hitelekre törlesztett kamatrendszer révén óriási pénzmennyiséget emel ki az állam és az állampolgárok zsebéből. Ennek végeredménye az adósságtenger és a privatizációnak hívott kifosztás.
  • Yv@n #59
    PvP fórum rúlz.