Specker Balázs

Az internetes tévézésé a jövő - lépéselőnyben a Google?

Várhatóan még idén bemutatja új videókereső motorját a Google, melynek segítségével - a cég ígérete szerint - közvetlenül a kereső oldaláról tudunk belepillantani a mozgóképekbe.

A Google tervezte szolgáltatás segítségével majd - a Star Wars paródiákhoz hasonló - rövid ingyenes videókat találhatunk meg. A keresőmogul kiegészítésnek szánja ezt a rendszert már meglévő www.google.com/video oldalához, amely segítségével a szörfölni vágyók tallózhatnak többek között a PBS és a CNN műsorainak forgatókönyvei között (melyek eredetileg a nagyothallók számára készültek) és megnézhetik a mellékelt állóképeket is. Az új kereső révén 10 másodpercnyi betekintést kaphat a webes videókból az érdeklődő, még mielőtt magát az anyagot tároló oldalra térne.

A vállalalat egyelőre elzárkózott az új keresővel kapcsolatos kérdésektől; ahogy képviselőjük fogalmazott: "még javában tart a fejlesztés". A videókeresés igencsak jól jövedelmező üzletággá nőtte ki magát, hiszen kétségkívül új, értékes reklámfelületet hordoz magában. A Google és a Yahoo is igyekszik több milliárd dolláros reklámüzletét kiterjeszteni erre a területre is, melyek révén újabb összegekhez juthat a tv-ben hirdetőktől. Egyes források szerint az új videó motor már 2 hónapon belül elindulhat.

Hosszútávon a Google bevezetné fizetős szolgáltatását is, melynek segítségével teljes hosszúságú videókat lehet megnézni. A cég egyébként már Al Gore-ral is megállapodott a korábbi alelnök interaktív tv-s kezdeményezését (current.tv) támogató keresési lehetőségekről. A hálózat napi 24 órában működik, az adás a nézők bevonásával készül 15 másodperc és 5 perc közötti blokkokban.

Nem mindenki fogadja azonban kitörő örömmel, hogy a Google mozgóképek értékesítését tervezi. Egy magát megnevezni nem kívánó videóanyag-szolgáltató szerint a legnagyobb probléma, hogy milyen jogok illessék meg a Google-t, illetve a tulajdonosokat annak érdekében, hogy a forgalom azok oldalára irányítódjon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • G.Freeman #5
    este beallitom amcsi csatornarol mit vegyen fel es reggel megnezem, minoseg is eleg jo 500bit/sec

    szoval ez a netes tevezes mar jo ideje mukodik, csak nem legalis
  • mrzed001 #4
    Már elég rég TV rip-eket le lehet szedni, elég sok oldalról.
    Ez a digitális TV jövője: reggel beállítod, hogy mit szedjen le, és mire hazaérsz, már várnak az általad kiválasztott műsorok. A jogvédőket meg a holdra .. :))
  • lmisi #3
    Azért a gugli nem piskóta, kinőtte magát a legétékesebb médiavállalkozássá az USAban. Emlékszem pár évvel ezelőtt még az MS akarta vacak 2 milliárd dodoért megvenni. Most meg már birokra kel vele és hosszú idő után talán a gugli lesz aki visszaszorítja nem kevés területen az MS-t. Persze várjuk ki a végét. Egyvalami majdnem biztos, nekik van a legnagyobb összehangolt számtástechnikai kapacitása ideértve a számítási és tárolási kapacítást is. Ráadásul mivel jobbára linux-ot és gpl adatbáziskezelőt és saját egyedi fejlesztéseket használnak nincs liszenszköltségük sem. Ez 50-60 ezer gép esetén nem kevés lenne
    Ennek a kapacításnak a versenytársak még a közelébe sem járnak.
  • pemga #2
    Már régóta lehet, csak a jogvédő szervezetek khmm. nem támogatták. (Tudod, ragaszkodás a status quo-hoz, az internettel lépést nem tartás :)) Bezárások
  • fapapi #1
    már K..... ideje lenne hogy interneten tugyyyá nézni TV adást.