Berta Sándor

Az emberi agy működését szimulálja a Blue Gene/L

Az IBM által támogatott Blue Brain-projekt nemcsak új chipekhez vezethet, de akár egészségügyi haszna is lehet, hiszen segítségével gyógyíthatóvá válhat például az Alzheimer-kór, az autizmus vagy a pszichózis.

Az IBM óriáscég Blue Gene/L típusú szuperszámítógépének egyik példánya a Lausanne-i Szövetségi Tartományi (Kantoni) Politechnikumnak és Főiskolára került és egyúttal segít a svájci szakembereknek abban is, hogy az elkövetkező években sikeresen szimulálni tudják az agy egy területét. Az emberi agy neuron áramköreinek modellezése az amerikai és svájci kutatók szerint elvezethet a számítógépchipek következő generációjához is.

A szakemberek első lépésként az emberi agy neuron áramköreinek egy darabját akarják modellezni egy programmal. A kutatók úgy vélik, a közeljövőben ezáltal képesek lesznek az emberi agy felfogó, figyelő és memorizáló képesség működésének megértésére, illetve valamikor esetleg ennek a teljesítménynek a számítógépekbe való átültetésére is.

Henry Markram svájci kutató elmondta, hogy a Blue Gene/L segítségével akarják megérteni, hogy pontosan miként is működik az emberi agy. A szakember szerint azonban ehhez még optimális esetben is évekre lesz szükség, mivel a szükséges számítások elvégzéséhez új, a jelenlegi szuperszámítógépeknél nagyobb teljesítményű rendszerek kellenek majd. Markram szerint az agy neuronhálózata hasonlít egy fa működésére, ahol az információk az ágakon és a leveleken keresztül jutnak el a központi részbe és a gyökereken keresztül távoznak onnan.

Az évek során kinyert tapasztalatokat a svájci kutatók egy tízezer, teljes egészében hálózatba kötött számítógépes neuronmodellbe táplálnák be. Jelenleg a szakemberek egy legfeljebb hat neuronból álló hálózat működését tudják csak modellezni. Az IBM által átadott és továbbfejlesztett szuperszámítógép és annak 22,8 teraflopsos teljesítményének segítségével a tudományos csapat tagjai azt remélik, hogy az egyébként becslések szerint három évig tartó számítási műveletet jelentősen lerövidíthetik.

Először azonban a rendszert el kell látni a megfelelő adatokkal, amelyeknek bevitele akár évekig is eltarthat. Markram szerint mindenekelőtt meg kell tanítani a számítógépet arra, hogy úgy működjön, mint az emberi agy. A professzor közölte, hogy az agy funkcióinak sejtszintű modellezése olyan összetett feladat, amelyhez több százezer paramétert kell megvizsgálni és figyelembe venni. Csak ha ez sikerül, kerülhet majd sor az összesen négy IBM Blue Gene/L szuperszámítógépen futó három dimenziós modell létrehozására. A rendszer egyébként csupán akkora helyet foglal el, mint négy egymás mellé rakott hűtőszekrény.

A tervek szerint 2008-ra már elméletileg lehetővé válhat az agy egy része működésének modellezése. De a a skizofrénia, a depresszió és a többi betegség kiváltó okainak tanulmányozására az agykérget, az agy legnagyobb és legösszetettebb részét kell majd szimulálniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Admiral #14
  "Ha az emberi agy olyan egyszerű lenne, hogy megérthessük, akkor túl egyszerűek lennénk ahhoz, hogy ezt megtehessük."

  Amerikai falfirka
 • Alfa Of NS #13
  Emberi agy szimulalasanak a kozeleben sincsennek. Meg csak eselyuk sincs. Az elvet utanozni, na ott lehetnek erdekes dolgok!
 • NEXUS6 #12
  Főleg mert a CNN celuláris számítógépek meg tényleg szimulálják az ember idegrendszerének működését!
  És nem 6 hanem 1024 egységből álló hálózattal!

  Szerintem néhány idegsejt leszimulálásávával, még nem fejtjük meg skizó meg a depi titkát, bár ők tudják.
 • dez #11
  Picit túlzó a cím (mint általában). Még nem is ismerik az egész működését, csak egyes részeket.
 • NEXUS6 #10
  Tök felesleges digitális számítógépekkel erölködni. Amihez a "kékszellem" szükséges azt egyesek már megoldották néhány csippel.

  Alcheimer kór az semmi! Mit szólnátok egy retina protézishoz, vagy más implanthoz?

  info-bionika

  Ja és: MADE IN HUNGARY!;)))
 • irkab1rka #9
  mert ellenőrizni tudják egy adott gyógyszer hatásmechanizmusát, lemodellezve a molekulák bejutását az adott agyterületre.
 • HUmanEmber41st #8
  Bizony bizony az agy működéséről még mindig csak elképzelések és elméletek vannak...
  6 neuronból álló csoportot modellez.. mennyi neuron is van az emberi agyban??
  Milliárdos nagyságrendről beszélnek a tudósok..
 • Shadow_THH #7
  azért mert egy gép le tudja modellezni az agyad egy részét lassitva felületesen, attól miért gyógyul meg egy alcheimer kóros?
 • [HUN]PAStheLoD #6
  pl. az amerikaiak is paranoiában szenvednek ..
 • LowEnd #5
  NEm kell valós időben modellezni.

  A'la Simpsons: "AAAA neeevem TEEEd. A többieeeek aaazt mooonndják kicsiiiit lassúúúú vagyok éééééééééés.............." (kék halál)

  Egyébként 10 év múlvára tervezik. Addigra is meglesz a teljes előny?