Berta Sándor

Mégis egyesítik a DVD utódfor­mátumait?

A lassan már egy dél-amerikai szappanoperára hasonlító történet újabb fejezettel bővült a minap, hiszen megint fordulat következett be a Blu-ray és a HD-DVD formátumok egyesítéséről szóló tárgyalásokban.

Könnyen lehet, hogy a Blu-ray Szövetség és a HD-DVD Konzorcium mégis megállapodásra jut. Ezen a világ szakemberei és talán már az átlagfelhasználók sem lepődnek meg. A baj csak az, hogy a dolog nyúlik, mint a rétestészta és az emberek egyrészt kezdik elveszíteni a fonalat, másrészt kezd kissé érdektelenné válni az ügy. A Toshiba vezetői mégiscsak szeretnének megállapodni a Sonyval és a Matsushita/Panasonic céggel a DVD-t leváltó formátum kifejlesztésében. Erre már csak azért is szükség van, mert végül az egyik szabvány el fog bukni a DVD-utód címért folyó harcban.

Japán menedzserek előtt Tokióban tartott beszédében Tadashi Okamura, a Toshiba elnöke kijelentette: az első termékek kiszállítása a világpiacra már megkezdődött. Csak idő kérdése, hogy mikorra dől el Blu-ray és a HD-DVD közötti verseny, a piac ugyanis ezt a kettősséget sokáig nem fogja eltűrni. Okamura szavaiból egyértelműen kiderült, attól tart, hogy a két formátum közül az ő cége által támogatott HD-DVD lesz a vesztes, mivel hosszútávon nem fogja tudni megakadályozni a Blu-ray térhódítását. A Toshiba elnöke azért pesszimista, mert úgy véli, az ellentábort a legnagyobb szórakoztató elektronikai gyártók erősítik, ráadásul nem szabad megfeledkezni a világ két legnagyobb számítógépgyártó cégéről, a Dellről és a Hewlett-Packardról sem.


Tadashi Okamura, a Toshiba elnöke pesszimista

Ken Kutaragi, a Sony játékrészlegének a vezetője és a PlayStation atyja ugyanakkor kevés esélyt lát a megállapodásra, mivel már túl kevés az idő. Szerinte az egyetlen lehetséges megoldás, ha egy vagy két héten belül a felek megállapodnak egy olyan formátumban, amely nem különbözik sokban a Blu-raytől. Ennek az ultimátumnak az az oka, hogy a Blu-ray meghajtókat be fogják építeni a PlayStation 3 konzolokba, amelyeknek sorozatgyártását - ha a Sony tartani akarja a jövő tavaszi megjelenési határidőt és nem akar túl nagy előnyt adni a Microsoft és az Xbox 360 számára - hamarosan meg kell kezdeni.

A két fél közötti megbeszélések mindenesetre tovább folynak, de egyelőre lehetetlen megjósolni, hogy mi lesz a tárgyalások végeredménye. A felhasználók ezúttal csak reménykedhetnek, hogy a két, japánok vezette konzorcium végül megállapodik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #37
    Ja, azt hittem, egy újabb találmány. :) DVD írót már 12e-ért is lehet venni. Azt csak te tudod, mennyit írnál ki, mennyire éri meg neked. De talán idén már nem lesz itthon blu-ray író, és az nem is 12e lesz. Olvasó sem biztos. Meg HD-s filmek sem túl sok, itt, egyelőre. :)
  • Hegyikecske #36
    Tudod 5.1 Csak sajna nem minden filmben van ilyen formátumban a hang és még ha meg is van 5.1ben, az nem magyar, ezért az kéne h mikor cisnálják a szinkront az is térhangzában legyen, na igen a mai tévék télleg nem elég korszerűek.. de Ugyanez a helyzet a dvdkkel is ? Szal ma már nem éri meg dvd írót beszereznem ?:D
  • dez #35
    Inkább az arányok számítanak. De ami még fontosabb, hogy ez a 800 GB-os lemez állítólag sokkal olcsóbb lehet, mint egy 1 TB-s Holodisc. Tehát, a TB/Ft :) arányra is figyelni kell.
  • dez #34
    Valószínű, hogy a DVD-nél komolyabb hibajavító kódolást fognak alkalmazni.

    (Persze én nem vagyok a Holodisc ellen, csak latolgatom a lehetőségeket.)
  • Ecology #33
    Egyébként a "csak 25%-kal több" az nem is olyan "csak"!!!! Erre a 200Gb-ra 4 db Blue Ray dis vagy pedig 42 db írható DVD anyaga fér fel!!
    Hmm....hát nem kevés !!!
  • Ecology #32
    Természetesen ez elég lenne abban az esetben ha nem lenne olyan sérülékeny a lemez mint az IOmega Jazzdrive lemeze ami egy porszemtől is beszart. De ekkora méretnél a DVD-minőség sem elégséges mert egy kis karc a lemezen és oda az egész! Ha ezeket a hibákat kiküszöbölik akkor a piaci verseny miatt megint csak mi járhatunk jól és én ezt szeretném a legjobban!!!
  • dez #31
    1. 1TB vs. 800GB (csak 25%-kal több)
    2. drága hololemez vs. olcsó DVD-szerű lemez
    Szerinted ez nem elég a versenyhez?
  • Ecology #30
    A HOLODISC-el egyenlőre nem veszi fel a versenyt semmi ugyanis speciális eddig soha nem látott karcálló műanyag réteget tesznek a Disc-re továbbá a fejlesztők (A Cambridge-i székhelyű Polight Technologies) állítása szerint legalább 50-évig megörzi a ráírt adatokat.Bár mint minden másnak is, kezdetben borsos árat jósolnak de ha elfogadható szintre megy le az ára akkor aztán lesz itt ereszd el a hajam!! :))
  • dez #29
    Hoppá... :) Bár ez már inkább csak a holodisc-kel fog versenyezni, mert 1-2 évbe beletelik, mire piacra kerül.
    Csak nehogy az is olyan érzékeny legyen, mint az IOmega régebbi cucca (nem jut az eszembe a neve, lényeg, hogy egy kivehető vincseszter-tányér volt tokban, bele ment egy kis por, akkor vége volt).
  • dez #28
    Hoppá... :) Bár ez már inkább csak a holodisc-kel fog versenyezni, mert 1-2 évbe beletellik, mire piacra kerül.
    Csak nehogy az is olyan érzékeny legyen, mint az IOmega régebbi cucca (nem jut az eszembe a neve, lényeg, hogy egy kivehető vincseszter-tányér volt tokban, bele ment egy kis por, akkor vége volt).