CW Számítástechnika

Leválik a Siemens mobiltelefon-részlege

Az új cég megalapításának jogi részletei még nem kidolgozottak, azonban a Siemens reményei szerint legfeljebb három hónap múlva létrejöhet a leányvállalat, amelyet egy partnerrel közösen üzemeltetnek majd.

A jelentős veszteségek miatt a Siemens úgy határozott, hogy önálló vállalattá szervezi mobiltelefonos részlegét. A német elektronikai óriás közölte, a mobiltelefonokat gyártó cég továbbra is Siemens márkajelzéssel ellátott készülékeket forgalmaz majd. Klaus Kleinfeld elnök-vezérigazgató sajtótájékoztatón ismertette a mobiltelefonos részleggel kapcsolatos terveket.

A mobiltelefonok mellett az új cég felel majd a Siemens többi fogyasztói termékéért is, például a vezeték nélküli telefonokért, illetve a mobiltelefonos hálózati berendezésekért. A vállalat felügyelőbizottsága megkezdte a lehetséges jogi keretek vizsgálatát - mondta el Heinz-Joachim Neubürger, a vállalat pénzügyi vezetője. A legfeljebb három hónapig tartó eljárás keretén belül a Siemens egy nemzetközi partnert keres annak érdekében, azonban hogy kik lehetnek ezek, arról a vezetők mélyen hallgattak. "Több lehetőség is van" - mondta sokat sejtetően Kleinfeld.


Klaus Kleinfeld

A pletykák szerint a cég a Motorola mellett kisebb tajvani gyártókkal is tárgyalt az együttműködési lehetőségekről. A Siemens mobiltelefonos részlege az utóbbi időszakban többnyire olcsó, és ennek megfelelően alacsony nyereséghányadú mobiltelefonokkal vívta ki magának kedvező piaci pozícióit. A Siemens Mobile-t azonban igen érzékenyen érintette, hogy a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója, a Nokia piaci részesedése megőrzése érdekében tavaly kőkemény árversenyt hirdetett az alsó árkategóriás szegmensben.

A cég elnök-vezérigazgatója igyekezett megnyugtatni az elemzőket, hogy az átszervezés nem jár németországi munkahelyek megszüntetésével. A vállalat pár hónappal ezelőtt csökkentette a mobiltelefonok gyártási volumenét, azonban garantálta a szakszervezeteknek, hogy nem bocsát el németországi dolgozókat. Kleinfeld elmondta, hogy a mobiltelefonok gyártása eztán is Németorszában zajlik majd, ezért olyan partnert keresnek, amely hajlandó elfogadni ezt a feltételt.

A mobiltelefonos részleg az utóbbi időben komoly veszteségeket halmozott fel. A legutóbbi negyedévben a divízió 27 százalékkal csökkenő eladások mellett 138 millió eurós mínuszba került. Az első negyedév során a Siemens mobilpiaci pozíciója is látványosan gyengült, a cég a gyártók rangsorában a korábbi negyedik helyről a hatodikra esett vissza. Kleinfeld szerint mindazonáltal a ki­lá­tá­sok biztatóak, a legutóbbi hónapban a meg­ren­delések értéke már felülmúlta a leszállított készülékekét. A társaság hamarosan új mobiltelefonokkal jelentkezik.

A müncheni központú vállalat a március 31-én véget ért negyedévben 4 százalékkal 18,6 milliárd euróra emelkedő forgalmat ért el, azonban a nettó profit csupán 781 millió eurót tett ki. Egy évvel ezelőtt a Siemens még 1,2 milliárd eurós nyereségről számolt be, bár akkor az eredményeket látványosan erősítette egy 403 milliós egyszeri tétel, amely az Infineonban birtokolt üzletrész eladásával volt kapcsolatos. Azonban ezt figyelmen kívül hagyva egy éve a nyereség 3,2 százalékkal magasabban volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #12
    engem is. a nővéremnek is ez van és a hajam tépem ki amikor a sajátom minuszban van :)
  • Esrohnoil #11
    Nekem 4 éve ugyanaz a c35-ösöm van, és semmi bajom vele. :)
  • sweech #10
    mé? nekem MC60-asom van és egész jó a menürendszere D:
  • greekboy #9
    Siemens? Maradtak volna a kohóknál, azokhoz jobban értettek, mint a mobilokhoz!
  • oroy_ #8
    Nekem kedvencem a Siemens, remelem tovabbra is talpon maradnak.
  • FtranX #7
    engem a Siemensek menürendszerétől rázott ki mindig is a hideg.
  • Tomalak #6
    Én is! Nekem nagyon bejöttek a siemesnek.
  • smv #5
    Nekem ha kétszer ennyit kellene fizetnem is csak siemens teló kellene
  • p00h #4
    nekem ha fizetnének se vennék többet siemens telefont...
  • Cat #3
    "ha különvállik azzal a mobiltelefonos részleg még hogy fog megmenekülni? :)"

    Az ericsson mobilrészlege is bajban volt, ezért összefogtak a sonyval, és talpraálltak. Ugyanilyet akar a Siemens is.