Hunter

Pénzügyi válságban a Voyagerek

Októberben véget érhet a NASA két Voyager szondájának története, jelentette be az amerikai űrhivatal. A kapcsolattartás lezárása mögött takarékossági intézkedések állnak.

Az 1977-ben kilőtt Voyager 1 és 2 jelenleg már több mint 11 milliárd kilométerre távolodott el bolygónktól, ezzel a Naprendszerben legtávolabb jutott ember készítette űreszköznek minősülnek. Végső küldetésüket teljesítik a Nap birodalmának és a csillagközi űrnek a határát kutatva. A NASA Föld-Naprendszer alosztályának azonban költségvetési megszorításokat irányoztak elő, az elkövetkező évben az eddigi 74 millió dollár helyett csak 53 millióból gazdálkodhatnak, ami annyit jelent, hogy több projekttől is meg kell szabadulniuk.


A Voyagerek elengedhetetlenek lennének a Naprendszer határainak megállapításához

Bár a Voyager szondák élettartamából elvileg még 15 esztendő hátra van, rendkívül költséges a felügyeletük, a működtetés és az adatok elemzése évente 4,2 millió dollárjába kerül az űrhivatalnak. Ezért több más, kisebb médiavisszhangot kapott küldetést is kénytelenek lesznek félbeszakítani. Az egyik legvalószínűbb áldozat az 1990-ben indult Ulysses szonda lesz, ami a Nap sarkvidéki területeit vizsgálja. Valószínűleg azt is a pénzügyi év végén, októberben fogják leállítani.

Bár a döntések még nem tekinthetők véglegesnek, több NASA tudós is felkészült a legrosszabbra. "Már készítjük a leállítási tervet" - nyilatkozott röviden a Voyager projekt egyik tudósa, Edward Stone, a Caltech munkatársa a Nature-nek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pimplike #33
    "De legalább Kolumbusz se fedezte volna fel Amerikát :) Mondjuk attól hülyék még ugyanúgy lennének a földön."
    Igen lennéének, de akkor nem egy másik kontinensen......
  • perverztata #32
    Sajnos, hogy Bush nem csak egy báb, hanem elég nagy kutya is azok között akiknek az érdekeit képviseli(és ezek a nagypénzűek , de nem csak fegyverkereskedők, hanem a többi texasi mágnás is). Sajnos hogy a tahó amcsikat ennyire meg lehet vezetni azzal a maszlaggal amit a republikánusok előadnak. De ez már eléggé elkanyarodott a témától, csak nem bírtam magamban tartani. OFF
  • Csacsis #31
    Értelmetlen háborúkra bezzeg van pénz. Legszívesebben kiküldeném Bush-t meg az összes többi nagyszájút f*szt a frontra egy puskával aztán háborúzzanak ha annyira akarnak. Amíg pénz az úr, addig sajnos ez így is fog maradni. Bush-tól meg ne várjunk nagy tetteket. Ő egy Báb. A fegyverkereskedők bábuja. És még tetszik is neki. :(
  • BiroAndras #30
    "Mi a fasz kerül 4.2 millió dollárba?"

    Lehet, hogy a szondákon van valami jogvédett zene, és mivel potenciálisan sok milliárd idegen lény fogja másolgatni ...
  • GulaSoft #29
    Mi a fasz kerül 4.2 millió dollárba? az kb 800Millió forint.
    Kell egy rádióteleszkóp naponta 2 3 órára, meg két ember aki megnézi jött e valami érdemleges.
    Adják ki amatőröknek az adatokat, biztos lenne pár száz megszállott aki szivesen felügyelné szondákat, és csak egy rádióteleszkópot kell nekik időszakosan adni.
  • gonz #27
    De legalább Kolumbusz se fedezte volna fel Amerikát :) Mondjuk attól hülyék még ugyanúgy lennének a földön.

    Egyébként szerintem ez a hirtelen és korai hírverés épp a szondák megmentését szolgálja. Az egy dolog hogy mi itt lázadunk, de a tudományos elit is biztos felszólalt a voyagerek mellett. Kb mint a Hubble-nál, tényleg, azzal /pill mi a helyzet?
  • waterman #26
    ha mindenki dzsiájdzsósan gondolkodna, akkor még mindig szabadszemmel néznénk a holdat... szvsz..
  • HUmanEmber41st #25
    Jól mondod vazze !
  • s1lkforrent #24
    Voyager projekt, mennyémá.. Az van hogy a űrszondákat nem szokták kilőni rpgkkel, meg nem hajt beléjük öngyilkos merénylő(tod azok a szolibarna 'rabok vagy mik, azok a tenoristák), így azokat nem kell pótolni. Ellentétben a szállítójárművekkel, ugye melyek tudnak fogyni és elfogyni. Há inkább veszek féltucat páncélozott csapatszállítót, meg képzek ki 200 dzsiájdzsót , mint hogy babusgassak egy 28 éves ócskavasat, há nem?
  • [NST]Cifu #23
    Megbocsáss, de nagy marhaságot írtál most. Egyfelől a NASA, és különösen a JPL tényleg elég sok mindennel foglalkozik, mindennel például ami a légi járműveket kapcsolatos, és az űrbéli dolgokat érinti. Ez a feladata ugyanis, erre hozták létre.
    Ezen kívűl a NASA-nak rengeteg rádióteleszkópja is van, de ugye ahogy írtam egy-egy teleszkóp csak egy dolgot csinálhat egyszerre, ezen kívűl a jelek közvetése is bizonyos feltételekhez van közve (a Föld saját tengelye körüli forgása plusz a Föld nap körüli forgásából adódóan).
    Egyébként egy átlagos, tudományos célú rádióteleszkóp felépítése 10 millió $-tól kezdődik...