33
  • pimplike
    #33
    "De legalább Kolumbusz se fedezte volna fel Amerikát :) Mondjuk attól hülyék még ugyanúgy lennének a földön."
    Igen lennéének, de akkor nem egy másik kontinensen......
  • perverztata
    #32
    Sajnos, hogy Bush nem csak egy báb, hanem elég nagy kutya is azok között akiknek az érdekeit képviseli(és ezek a nagypénzűek , de nem csak fegyverkereskedők, hanem a többi texasi mágnás is). Sajnos hogy a tahó amcsikat ennyire meg lehet vezetni azzal a maszlaggal amit a republikánusok előadnak. De ez már eléggé elkanyarodott a témától, csak nem bírtam magamban tartani. OFF
  • Csacsis
    #31
    Értelmetlen háborúkra bezzeg van pénz. Legszívesebben kiküldeném Bush-t meg az összes többi nagyszájút f*szt a frontra egy puskával aztán háborúzzanak ha annyira akarnak. Amíg pénz az úr, addig sajnos ez így is fog maradni. Bush-tól meg ne várjunk nagy tetteket. Ő egy Báb. A fegyverkereskedők bábuja. És még tetszik is neki. :(
  • BiroAndras
    #30
    "Mi a fasz kerül 4.2 millió dollárba?"

    Lehet, hogy a szondákon van valami jogvédett zene, és mivel potenciálisan sok milliárd idegen lény fogja másolgatni ...
  • GulaSoft
    #29
    Mi a fasz kerül 4.2 millió dollárba? az kb 800Millió forint.
    Kell egy rádióteleszkóp naponta 2 3 órára, meg két ember aki megnézi jött e valami érdemleges.
    Adják ki amatőröknek az adatokat, biztos lenne pár száz megszállott aki szivesen felügyelné szondákat, és csak egy rádióteleszkópot kell nekik időszakosan adni.
  • gonz
    #27
    De legalább Kolumbusz se fedezte volna fel Amerikát :) Mondjuk attól hülyék még ugyanúgy lennének a földön.

    Egyébként szerintem ez a hirtelen és korai hírverés épp a szondák megmentését szolgálja. Az egy dolog hogy mi itt lázadunk, de a tudományos elit is biztos felszólalt a voyagerek mellett. Kb mint a Hubble-nál, tényleg, azzal /pill mi a helyzet?
  • waterman
    #26
    ha mindenki dzsiájdzsósan gondolkodna, akkor még mindig szabadszemmel néznénk a holdat... szvsz..
  • HUmanEmber41st
    #25
    Jól mondod vazze !
  • s1lkforrent
    #24
    Voyager projekt, mennyémá.. Az van hogy a űrszondákat nem szokták kilőni rpgkkel, meg nem hajt beléjük öngyilkos merénylő(tod azok a szolibarna 'rabok vagy mik, azok a tenoristák), így azokat nem kell pótolni. Ellentétben a szállítójárművekkel, ugye melyek tudnak fogyni és elfogyni. Há inkább veszek féltucat páncélozott csapatszállítót, meg képzek ki 200 dzsiájdzsót , mint hogy babusgassak egy 28 éves ócskavasat, há nem?
  • [NST]Cifu
    #23
    Megbocsáss, de nagy marhaságot írtál most. Egyfelől a NASA, és különösen a JPL tényleg elég sok mindennel foglalkozik, mindennel például ami a légi járműveket kapcsolatos, és az űrbéli dolgokat érinti. Ez a feladata ugyanis, erre hozták létre.
    Ezen kívűl a NASA-nak rengeteg rádióteleszkópja is van, de ugye ahogy írtam egy-egy teleszkóp csak egy dolgot csinálhat egyszerre, ezen kívűl a jelek közvetése is bizonyos feltételekhez van közve (a Föld saját tengelye körüli forgása plusz a Föld nap körüli forgásából adódóan).
    Egyébként egy átlagos, tudományos célú rádióteleszkóp felépítése 10 millió $-tól kezdődik...
  • bah
    #22
    Egyáltalán meddig lesz még elnök 3 évig?
  • haxoror
    #21
    Hát lol a Texasi bunkó ezek szerint már nem csak Nagy Hadvezérként akar szerepelni a történelemkönyvekben hanem a Nagy Felfedező Új Világok Hódítója cím is kell neki
  • DOT
    #20
    Szvsz ez nem teljesen azonos az üzemeltetés fogalmával.. Meg aztán a NASA, különösen a JPL annyi f@szsággal foglalkozik űrkutatás helyett, hogy abba szerintem simán belefért volna egy saját rádióbigyó.
  • akyyy
    #19
    :D legyen üres amerika, és ha felnézünk este az égre, az Új USÁT láthatjuk majd:D
  • Xantia
    #18
    A helyes az irány: fel kell lőni az összes Amcsit a holdra. Utána lehetne küldeni, az összes ügyvédet és politikust is. Erre nem lehet adakozni az adóm 1%-ával?
  • [NST]Cifu
    #17
    1.: Kína jelenleg egy reumás csiga sebességével halad, úgy másfél-két évente lőnek fel egy emberes űrhajót...
    Ha így haladnak, az évszázad közepére talán eljutnak a Holdra...
    2.: A Hold nem bolygó. ;)
  • jeec
    #16
    Ha a politika kell hozzá, hogy ismét beinduljon az emberes bolygó és holdkutatás, ám legyen. Enek azonban némileg ellentmod az, hogy pénzt nem adtak rá. Ha nagyon presztizs dolog lenne az USA-nak, akkor fordítanának rá több pénzt. Persze lehet, hogy ez is bekövetkezik majd, amint Kína is előrébb lép a saját programjában.
  • Anteris
    #15
    Kína beszaratta őket azzal a bejelentéssel, hogy ők is menni akarnak a Holdra. Mit gondoltál, mitől lett olyan fontos hirtelen nekik a Hold meg a Mars?? Itt már rég nem a tudományról van szó hanem a hegemóniáról. Amerika vérszemet kapott, jogot formál mindkét bolygóra. Pláne amióta biztosnak tűnik, hogy víz van a Marson. Lesznek még komoly naprendszerszintű viták itt a jövőben. Nem azt mondom, hogy holnap de gondok lesznek.
  • Kis-Bob
    #14
    felháborítónak tartom, hogy egy ilyen kaliberű projectet csak úgy a kukába dobjanak. Ezzel gyakorlatilag megkérdőjelezik a megvalósításuk értelmét. Én amúgy is űrkutatás-párti vagyok, tehát nehezen viselem az ilyet. Bár sokan fölöslegesnek tartják. Pl hallotam olyat, hogy valaki azt kérdezte, hogy mi értelme van dollármilliárdokért vasat fellövöldözni az űrbe. Sajnálom, hogy ez előfordulhat.
  • Ben3
    #13
    Az ő pénzük. Ők tudják. Én nem tudnám kifizetni.
  • Nenrandil
    #12
    jaja
  • Jimmyke
    #8
    El kéne már láb alól tenni a palit...
  • [NST]Cifu
    #7
    A két szonda bejövő jeleit rádióteleszkópoknak kell fogniuk, amelyeknek van egy bizonyos bérleti költségük, lebontva, hogy mikor mire használják őket. Amikor az egyik Voyager jeleit figyelik vele, akkor közben nem lehet vele mondjuk egy másik naprendszert fürkészni, tehát a NASA-nak ki kell fizetni ezen költségeket. Valószinüleg az adott összegből ez a legnagyobb tétel.
  • DOT
    #6
    Hmm.. voltaképp mi kerül 4.2 millióba néhány, évtizedekkel ezelőtt elindított szonda "üzemeltetésén" ? Gondolom, a kommunikációs és elemző rendszerek nem csak ezek kedvéért léteznek, hanem azok "viszik" a többit is. Más egyebet viszont nem nagyon lehet "üzemeltetni" rajtuk. Hmm ?
  • [NST]Cifu
    #5
    A Bush-kormányzat 2006-os költségvetési terveiben 419.3 milliárd $ szerepel a védelmi minisztérium (DoD) neve mellett,a NASA neve mellett meg 15.7 milliárd.
  • [NST]Cifu
    #4
    A NASA ugye kapott új irányelveket tavaly a Bush-beszéd alkalmával. Ennek lényege hogy a NASA ugyan nem kap sokkal több pénzt, de kezdje meg a Holdra, majd a Marsra vezető emberes küldetések kidolgozását, illetve az évtized végére vonja ki az Űrsiklókat és a helyette fejlessze ki a CEV (Crew Exploration Vehicle) űrjárművet, amelyet a hagyományos hordozórakétákkal jutattnak fel az űrbe.

    Magyarul új célokat kitűztek a NASA-nak fentről, de az ehhez szükséges anyagi keretet a NASA-nak kell kigazdálkodnia valahogy, ami jobb hijján nem megy másként, minthogy innen-onnan szépen elvonnak pénzeket...
  • Sith
    #3
    Siralmas... az Iraki háboru naponta menyibe is kerül?
    Ezzel legalább az egész emberiség gazdagodna de nem ez drága...
  • Cat #2
    igen, és ha ma elindítják őket, akkor 20 év mulva kapunk is valami eredményt
  • bah
    #1
    És az a pénz hova megy?Biztos kellenek az újabb háborúkra.Vagy a csillagkapu project túl sok pénzt emésztett fel az idén is
    De azért nem kell bánkódni majd biztos lesznek jobb szondák is amik hamarabb elérik a naprendszer határát idővel.Csak az energiafelhasználáson és a hajtóműven kell fejleszteni.És azoknál már fejlettebb lessz az érzékelő rendszer is.