Berta Sándor

Digitalizálják Mozart operáinak kottáit

A munka a neves zeneszerző hét operájának összesen mintegy 4000, kézzel írt kottaoldalát érinti. A program nehézségét az jelentette, hogy a második világháború után a kották szétszóródtak szerte Európában.

A második világháború végéig Mozart hét operájának (Varázsfuvola, Idomeneo, Figaro házassága, Cosi fan Tutte, La Clemenza di Tito, Szöktetés a Szerájból és a Don Giovanni) a kottái egy berlini archívumban pihentek. A háború végén azonban szétdarabolták a gyűjteményt és részben lengyel és francia tulajdonba került. Így a 4000 kottaoldal ma Berlinben, Párizsban és Krakkóban található. A nem mindennapi munkát - amelynek célja a kották digitális újraegyesítése - a Packard Alapítvány (amely a Hewlett-Packard számítástechnikai óriáscég időközben elhunyt egyik társalapítójáról, David Packardról kapta a nevét) finanszírozza.

Miután sikerült összegyűjteni a rendkívül ér­té­kes do­ku­men­tu­mokat, a mun­ka orosz­lán­része Helge Kirchberger salzburgi fény­ké­pész­re vár. Az össze­fo­nó­dott kotta­ol­da­la­kat elő­ször szét­vá­laszt­ják, majd a le­he­tő leg­na­gyobb fel­bon­tás­ban lefo­tóz­zák őket, majd eze­ket a digi­tá­lis fel­vé­te­le­ket adat­bá­zis­ba gyűjtik. Helge Kirchbergert a német Barenreiter Kiadó bízta meg a munkával. A szak­em­be­rek azonban némi­leg elszá­mí­tot­ták ma­gukat. "Úgy becsül­tük, hogy Ber­linben hat hét alatt vég­zünk, ehe­lyett négy hó­nap­ra volt szük­sé­günk" - em­lék­szik vissza a fény­képész.

A feladat nagyon aprólékos. Sok esetben, ha szétválasztanak két összeragadt oldalt, először a restaurátornak kell kijavítania az évszázadok alatt elszenvedett sérüléseket. Problémát okoz a feldolgozandó adatmennyiség nagysága is. Egy-egy kottaoldal a digitalizálás után egy teljes CD-nyi helyet elfoglal. Az alkalmazott háttértárolók körülbelül tízszer akkorák, mint a hagyományos otthoni PC-kben található társaik. Kirchberger jelenleg Krakkóban dolgozik, ahol előreláthatóan két hónapon belül végez. Ezután Párizsba utazik, ahol idén május végére, június elejére készül majd el az utolsó kottaoldalak digitalizálásával. A digitális fotókat a három városban az eredeti dokumentumokat biztosító könyvtárak fogják megkapni. Idén ősszel pedig először jelenik meg egy összefoglaló mű a hét Mozart-opera 4000 kottaoldaláról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #4
    Valószínű, mert ez a felbontás teljesen feleslegesnek tűnik.
  • Tetsuo #3
    A kotta értelmezéséhez sokkal kisebb kép is elég lenne, gondolom itt műtárgyként digitalizálták. Jól gondolom?
  • gz8 #2
    Nem lehet rossz munka... Minden elismerésem az övék!
  • Freddy TNT #1
    Elég komoly felbontás....1 oldal 1 cd ?!? Durva.