Berta Sándor

Az online filmértékesítés mellett lobbizik Morgan Freeman

Az amerikai színész és az Intel egyaránt úgy véli, új filmeladási módszerekre van szükség. A lényeg, hogy a filmeket a felhasználók ne a mozikban tekintsék meg, hanem közvetlenül a lakásukban.

A színész Revelations Entertainment nevű cége és a processzorgyártó vállalat már be is rendezett egy olyan kísérleti házat a kaliforniai Santa Monicában, ahol a filmipar meghatározó személyiségei és cégei betekintést nyerhetnek abba, hogy a két vállalatnál, hogyan is képzelik el a jövő filmértékesítését. Az ötlet nem új, ám tény, az Intel támogatásával akár sikeres lehet. Az Intel nem tagadta, hogy azért támogatja Morgan Freeman és cége ötletét, mert ha az sikeres, akkor a multimédiás PC-k és a hordozható multimédiás készülékek növekvő eladásából, illetve az azokban alkalmazott processzorok értékesítéséből óriási bevételekre számíthat.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a hollywoodi filmstúdiók művei először a mozikban tekinthetők meg, csak ezután kerülnek DVD-n forgalomba, illetve lehet látni őket a fizetős kereskedelmi televíziókban (például filmcsatornákon) és a premier után csak hónapok vagy évek múlva tűzhetik őket műsorukra a hagyományos adók. Freeman szerint a filmkészítők sokkal jobban járnának, ha a felhasználók már a megjelenés napján vagy az azt követő napokon pénzért szélessávú internet-hozzáférések segítségével letölthetnék és otthonaikban megtekinthetnék az új műveket. Ezenkívül jelentősen csökkenne a filmek illegális másolása is, a művek olcsóbbak is lennének, ráadásul az online értékesítés jóval gyorsabb, kényelmesebb és biztonságosabb módszer, hiszen például egy DVD-lemez meg is sérülhet.

Morgan Freeman úgy véli, amennyiben a filmipar hamarosan nem lép, akkor úgy járhat, mint a zenei ipar, amelynek évről-évre egyre nagyobb károkat okoznak az illegális másolók. Elmondása szerint ugyan lehet, hogy ezzel a módszerrel rosszul járnának a filmforgalmazó cégek, ám még mindig jobb, mintha az egész filmes iparág kerül nehéz helyzetbe. A színész úgy véli, az internet a jövő egyik, ha nem a legmeghatározóbb és leginkább fejlődőképesebb kommunikációs eszköze, amire építeni lehet, ám ugyanez nem mondható el például a televízióról vagy a moziról. Ráadásul ideje lenne szakítani a jelenlegi hollywoodi mentalitással is és észre kellene venniük a filmipar moguljainak, hogy, amint Morgan Freeman mondta "az internet egy nagyszerű és laza dolog".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • formatuq #23
    icram elkuldte a linket. koszi.

    24-Hour Viewing Period: When you click Play, your 24-hour viewing period begins. You must use it by 02/21/2005. What's this?
    Get More Viewing Time! After your 24-hour viewing period expires, get an additional 24 hours for $0.99 without downloading again!

    szoval nem $0.99 a film, hanem 2.99-3.99 ami meg nem nagy szam, hiszen a tv-n is vannak ilyen szolgaltatasok, ilyen aron. De egy probalkozasnak nem rossz.
  • SirLord #22
    ha valami teccik, azért legyetek hajlandoak fizetni...punktum
    amugy ezt a pasit nagyon szerettem, jol jácca a föjokat...(god/amerikai elnök)

    mi az hogy csak amcsiban lehet elérni??
    ijet se halottam még...
  • formatuq #21
    en amerikaban lakom.
  • I.C.ram #20
    Sajna már én is néztem, de csak amerikából lehet elérni az oldalt.

    gondolom nem örülnének az európai mozik, hogy az amcsiban hetekkel korábban vetített filmeket már fél európa látta ánnélkül, hogy megjelent volna már EU-ban.
  • TeszteloPontHu #19
    Annyiért már DVD-n, akcióban megveheted...
  • formatuq #18
    link?
    erdekelne a dolog, bar en nem tudok rola.
  • formatuq #17
    Ez az a hozzaallas, amikor te semmi keppen sem akarsz fizetni. ebbol is van sok.... csak ezek tolvajok is maradnak.
    De vannak olyanok, akik szivesen fizetnek kicsit kevesebbet, es annak akit megillet. Ez a tabor pedig szeretne a torvenyt betartani, es fizetni (ertelmes hatarokon belul)
    En latok jovot az utobbiban
  • lokko #16
    a kriminalizálás meg erősen kényes téma, úgy nem lehet egy jogállamban büntetőtörvényt hozni, hogy arról könnyen belátható hogy sokkal több kárt okoz a társadalomnak mint hasznot, így áll hazánkban például a drogtörvény, éppen ezért nem is alkalmazzák ...
  • gz8 #15
    Tudod, hogy mennyi egy mozijegy? Kábé egy ezres. Csak nem a régi szép időkben divatos 4-5 forintos mozijegyegy-árakkal számolsz?
  • lokko #14
    Ragzon ... számolj egy kicsit 2-3 mozijegy ára szumma 2-3 rongy, és egy letöltött film minősége nem éppen DVD, szal sokérte, inkább bagóért 2-3 Euroért nézhessed meg egyszer végig videostreammel, az úgy korrekt. A legtöbb filmet amit csak úgy elloptam (letöltöttem) nem néztem meg egynél többször.