Gyurkity Péter

Elkészült a Firefox 1.0

A Mozilla Alapítvány büszkén jelentette be, hogy 19 hónapos fejlesztés után elkészült a Firefox böngésző végleges, 1.0-s verziója, ami szabadon letölthető az alapítvány weboldaláról.

Az alapítvány nagy reményeket fűz a böngésző sikeréhez, hiszen az előzetes változatokat több mint 8 millió alkalommal töltötték le az új böngésző után vágyó felhasználók. "A Firefox az egyik legnépszerűbb böngészővé válhat a közeljövőben. Alternatív böngészőként bizonyára nem lesz könnyű dolga, de napjainkban egyre több felhasználó ismeri fel, hogy az operációs rendszerrel együtt vásárolt böngésző csak a kiinduló pontot jelenti" - válaszolt az újságírók érdeklődésére Mitchell Baker, a Mozilla Alapítvány elnöke.

Elmondása szerint a végleges változat nem különbözik nagymértékben az utoljára kiadott előzetestől, de némileg sikerült növelni a böngésző teljesítményét, és kijavítottak számos zavaró hibát is. Ezzel egy időben a böngésző kezdőoldala is megváltozott, hogy az új felhasználók is könnyebben tájékozódhassanak.


A legtöbb szakember egyetért abban, hogy az új szoftver rendkívül sikeresnek bizonyulhat, jóllehet a böngészők terén azóta nem készült valamire való felmérés, mióta az Internet Explorert egyértelmű győztesnek nyilvánították ki. A legfrissebb statisztikák szerint azonban az alternatív böngészők - köztük a Firefox - némileg teret nyertek a Microsoft böngészőjével szemben, és ez a trend a közeljövőben is folytatódni fog. Igaz, az IE továbbra is a piac 90 százalékát uralja, míg az alternatív alkalmazások kénytelenek osztozni a fennmaradó 10 százalékon.

A Firefox készítői 2005 végére 10 százalékos részesedést szeretnének elérni, ami a szakemberek szerint könnyen megvalósulhat, amennyiben a Microsoft nem lesz képes úrrá lenni a jelenlegi helyzeten és rövid időn belül nem sikerül eloszlatnia az Internet Explorer biztonságával kapcsolatos aggodalmakat.

A magyar nyelvű Firefox 1.0 letöltése

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Improve #94
    Bocs a dupláért, de a maxthon megint megfagyott...
  • Improve #93
    Ja igen, a Maxthonban van az EnableRightClick nevű plugin. Egy oldalon ahol tiltva van a jobbgomb, ha rákattintok akkor csak a frame egyik felén(felső) engedélyezi, a másikon nem hiába jelölöm ki azt. Erre tud valaki megoldást?
  • Improve #92
    Ja igen, a Maxthonban van az EnableRightClick nevű plugin. Egy oldalon ahol tiltva van a jobbgomb, ha rákattintok akkor csak a frame egyik felén(felső) engedélyezi, a másikon nem hiába jelölöm ki azt. Erre tud valaki megoldást?
  • Improve #91
    Én is több mint fél éve használom(mondjuk nem naponta), de ha 2-3 órát használom mindig előjön ->fagyás 1-2 percre majd megy tovább. Lehet hogy mivel isdn-em van ezért nem tud egyszerre több lappal megbírkózni(3-4).

    Ma amúgy a Maxthon is kifagyott teljesen, de szerencsére megjegyezte az oldalakat amit épp néztem.

    Amúgy pont emiatt van több böngésző fent: AvantBrowser, Maxthon, Opera, és megjelenése óta a Firefox 1.0 is.
  • PetruZ #90
    "Sajnos a Maxthon attól kezdve hogy ie-re épül hiába jó funkcióiban, számomra nem elég, lévén ie parserje alapból szar, és bugos, css2 támogatása pedig gyakorlatilag nulla, bizonyos dolgokat pedig egyedien értelmez, ami megintcsak megvetendő számomra."

    Példákat, ha kérhetnék.
  • Mice #89
    az a gondom, hogy firebirdben is megvolt, de itt csak akkor van meg ha nem rakom fel a tabbrowser extensiont

    ekkor viszont nagyon sok dologról kell lemondani

    ha meg felrakom az ext-t akkor megszűnik az igény alapú háttérben vagy fókusszal előhozott tabozás

    az hogy ez már a harmadik generációjánál van így a foxnak nagyan idegesítő mert már most is szinte múzeumi darab lesz a bördöm és az ezeket mind tartalmazta:(
  • Mice #88
    open this group of tab

    bookmark this group of tab
  • Yv@n #87
    Sajnos a Maxthon attól kezdve hogy ie-re épül hiába jó funkcióiban, számomra nem elég, lévén ie parserje alapból szar, és bugos, css2 támogatása pedig gyakorlatilag nulla, bizonyos dolgokat pedig egyedien értelmez, ami megintcsak megvetendő számomra... 2004-ben egy böngészőtől ez kevés, és itt most nem izgatnak pluginek meg extansionok, mert az mint látjuk mindkettőhöz van dögivel, ha eleve az alap böngésző motor szar.

    Nem tudom az MS miért nem képes kiadni valami lényegi újjítást is, esetleg az évek óta életben lévő w3c ajánlsok figyelembevételével.
  • PetruZ #86
    Háttér tabload van a Maxthon-ban, és nem veszi el a fókuszt (gyakorlatilag az Open in new window... funkcióra van rátéve, így működik).
    De duplikálásból tényleg csak egyféle van: az aktuális tabot lehet csak duplikálni és nincs rá gyorsmenü, csak a főmenüből működik. De írj a fejlesztőknek és biztosan megcsinálják, nem lehet nagy kunszt. És akkor újra megtérhetnél te is az IE-alapú böngészők nyájába. ;)
  • mikike #85
    pl. kedvencek egy részének a csoportja egyszerre megnyitva