Berta Sándor

Apple - késik az európai portál megnyitása

Hiába sikeres az Egyesült Államokban az Apple letöltéseket kínáló zeneportálja, az oldal európai megfelelőjére még várni kell, mivel a cégnek minden európai ország szerzői jogi szervezetével egyeztetnie kell.

A cégnek azért késik az "öreg kontinensen" megnyitandó online zeneboltja, mert muszáj egyeztetnie az érintett tíz európai ország minden egyes szerzői jogvédő hivatalával és szervezetével. Az egyeztetésre nem csak a legális zenei letöltések biztosítása miatt van szükség, hanem amiatt is, mert a társaság minden országban azonos árak mellett akarja elérhetővé tenni a szolgáltatását.

Az Apple Németország vezetője, Frank Steinhoff a Tagesspiegel című német lapnak elmondta, hogy az egyes nemzeti szerzői jogvédő szervezetekkel folytatott tárgyalások nehezebben haladnak előre, mint azt korábban feltételezték. A cégvezető hozzátette: technikailag már minden készen áll a zenebolt megnyitására, ám még jogi problémáik vannak az egyes országokban. A 2004-es nyitási időpontot Steinhoff szerint azonban így sem fenyegeti semmi.


Apple bolt Palo Alto-ban

A szakember nyilatkozata szerint az Apple mind a tíz országban ugyanannyi pénzt kér majd a szolgáltatásért. Amennyiben ebbe minden érintett állam jogvédő szövetségei beleegyeztek és megszülettek velük a megállapodások is a licencdíjak megoszlásáról, csak ezen után kezdheti majd meg végre-valahára a működését a portál. Az európai iTunes - ahogy a vállalatnál nevezik - egyébként biztosan hozzájárul majd ahhoz, hogy még több felhasználó vegye meg az iPod MP3-lejástzó készüléket. Érdekesség egyébként, hogy ebből a termékéből már eddig többet adott el a cég, mint számítógépeiből több évtized alatt.

Egyelőre nem tisztázottak az európai iTunes árai sem. Az Egyesült Államokban 99 centbe kerül egy zeneszám letöltése. Frank Steinhoff elmondta: ezzel az árral az európai felhasználók is kiegyeznének. Ám sajnos, az ÁFA miatt valószínűleg Európában drágább lesz a szolgáltatás, mint a tengerentúlon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)