Hunter

Soha nem látott formákat kreálhat az építőrobot

Egy házak "sorozatgyártására" alkalmas robotot fog tesztelni az építőipar. A gépezet közvetlenül egy építész számítógépesített rajzaiból kapja az instrukciókat, majd folyamatos beton rétegeket rak egymás tetejére, függőleges falakat és kupolás tetőket építve fel.

A precíziós automatika forradalmasíthatja az építkezéseket, számára nem számít a munkaidő, nem zavarja, ha besötétedik, és nem tart ebédszüneteket. Csupán energiára van szüksége és természetesen a félig folyékony halmazállapotú építőanyagra. A technika kulcsa egy számítógép irányítású fúvóka, ami egy vonalban nedves betont rak le, mintha fogkrémet nyomnánk ki az asztalra. A fúvókához csatolt két "vakolókanál" ad alakot a lerakott anyagnak. A robot ezt a műveletet számtalanszor megismételi, egészen addig, míg el nem éri az épület kívánt magasságát, ekkor a falak még üregesek, feltöltésükről később gondoskodik.

Behrokh Khoshnevis, a Dél-Kaliforniai Egyetem mérnöke több mint egy éve tökéletesíti a szerkezetet. "A cél egy egyszintes 185 négyzetméteres ház teljes megépítése egyetlen nap alatt, emberi segítség nélkül" - mondta. A célkitűzés eléréséhez segítséget nyújt a düsseldorfi Degussa AG, a világ legnagyobb építőanyaggyártója és -ellátója. A cég igyekszik megtalálni Khoshnevis projektje számára a legmegfelelőbb építőanyagot.

Khoshnevis cementtel próbálta ki prototípusát, azonban úgy véli a vályog, azaz a Nap által kiszárított agyag- és szalmakeverék lesz a megfelelő, viszont a Degussa más, speciálisabb anyagokat próbál találni számára. Gerhard Albrecht az Admixture, a Degussa speciális anyagkutatási leányvállalatának, vezetője úgy véli, cége készen áll egy kifejezetten a robot technika számára alkalmas építőanyag kifejlesztésére.

Khoshnevis prototípusa egy mozgatható állványról lóg lefelé, mint a hajókikötők raktárainál használt daruk. Az első robotépítésű ház 2005-ben fog elkészülni. Ha a technika sikeres, a robot belefoghat olyan új tervezési elemek kivitelezésébe, amelyek a hagyományos módszerek alkalmazásával nem építhetők meg, mint például a komplex íves falak. "Úgy vélem, esztétikailag hatalmas lehetőségeket rejt a technika, olyan dolgokat építhetünk, amilyet még senki nem látott" - nyilatkozta Greg Lynn kaliforniai főépítész.

Videók:
  • Házépítés, 32 MB, wma
  • Egyenes fal építése, 29 MB, avi
  • Ívelt fal építése, 23 MB, avi
  • Boltozat építése, 29 MB, avi
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • Cat #48
      http://index.hu/tech/tudomany/robot0617/ <- index cikk, három honapos késéssel
    • Shadow_THH #46
      microsoft xp ház :D miközben laknak benne lefagy és összeomlik lol
    • Shadow_THH #45
      egyébként tetszik, bár szerintem csak azért nem találták ki eddig, mert semmire sem jó... ha csak nem play doh házakban akarunk lakni. Ez az esztétikailag új távlatok tényleg vakítás! miért tudna egy robot fogkrémszerüen kinyomva a sarat jobban megépiteni egy komplex íves falat? lol rííímelt :DD
    • Shadow_THH #44
      legközelebb meg feltalálják azt a robotot, ami az épitő robot állványát elviszi az épitekzés helyére, összerakja és egyedül beüzemeli :)
    • gz8 #39
      off
      fordulsz, nem pedig fordúlsz
      mindig, nem pedig mindíg ;->
      on
    • Pluskast #38
      Bocsi nem monjuk hanem mondjuk:)
    • Pluskast #37
      Monjuk ez egy jó kérdés. Mit fog csinálni az a rengeteg ember aki az építőiparban dolgozik? Kötve hiszem, hogy ez tetszene nekik. A végén tényleg úgy fogunk járni mint a terminátorban.
    • MACIMACI #35
      nocsak, esetleg TDK-ztál hagyományos (népi)építőanyagokból te is ?

      épületkémiában én ennyire nem vagyok otthon
    • Munch #33
      Szét fognak válni a gazdagok és a szegények mégjobban... Egyre több lesz a csalás. Aztán majd megint forradalmak, meg háború, meg a többi... :(
    • Tikal #32
      érdekes, de lassan az embernek semmi dolga nem lesz....mit fogunk dolgozni 30-40 év mulva? Miből lesz pénzunk? Vagy olyan joléti országok lesznek ahol nem kell dolgozni? Kétlem....valakik jol járnak majd, és vannak akik nem. Utobbiak lesznek többségben.