Berta Sándor

A távtanulás még nem terjedt el Európában

Napjainkban egyre divatosabbak az olyan fogalmak, mint a távmunka, vagy az e-learning, vagyis az elektronikai úton történő tanulás, de még nem hódított meg tömegeket Európában.

A szakértők szerint az alkalmazottak fokozatosan növekvő hányada tér át, legalábbis Európában és a világ többi részén a távmunkára és ugyanilyen ütemben szerez támogatókat az elektronikai úton való (táv)tanulásra is. A német szakemberek azonban arról panaszkodnak, hogy nincsenek eléggé kihasználva az e-learningben rejlő lehetőségek. Vagyis úgy tűnik, egyelőre hiába van olyan sok számítógép és oly' sok internetes kapcsolat, illetve távtanulási lehetőség az országban, mert szinte alig érdekel valakit ez a terület.

Annak ellenére érdekesek ezek a megállapítások, mert a számítógép és a világháló segítségével gyorsan juthatunk rengeteg információhoz. Ráadásul ez a módszer szinte helyhez sem kötött, hiszen akár a notebookunk előtt ülve is tanulhatunk. Mindezen előnyök ellenére jó néhányan szkeptikusok még az e-learninggel szemben. Ezt támasztják alá Jürgen Bolten professzornak, a jenai egyetem munkatársának a tapasztalatai is.

Bolten professzor úr szerint az emberek még mindig inkább jóval szívesebben utaznak továbbképzésre a szomszédos városba, mint, hogy helyben, számítógép előtt ülve szerezzék meg a szükséges információkat és tudásanyagot. Sajnos sem az ipar, sem az egyetemek nem rendelkeznek még olyan ösztönzőerőkkel és "személyes varázzsal", hogy a felsőoktatási nebulókat az új tanulási módszer elfogadására csábítsák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!