Hunter

A Voyager búcsút int a Naprendszernek

Úgy tűnik a Voyager 1 űrszonda elérte a Naprendszer peremét, bár a tudósok között még heves vita folyik, vajon a 26 éves űrjármű valóban a jelzés értékű és csillagászati szempontból fontos határvonalnál jár-e.

A vita arról folyik, hogy a Voyager 1 elhagyta-e a határoló lökésfrontot (termination shock), ahol a Nap által kibocsátott szuperszonikus sebességgel száguldó részecskék beleütköznek a csillagközi plazmába és szubszonikusra lassulnak. Amikor a két Voyager szonda útnak indult a csillagászok úgy vélték a határoló lökésfront valahol 40 és 50 csillagászati egység (AU) között húzódhat, egy AU a Nap-Föld távolságnak felel meg. A Voyager 1 idővel elérte a 60, 70, majd a 80 AU-t is, de még mindig nem sikerült elérnie a határt.

Az 1977-ben útnak indult Voyager jelenleg 90 AU-ra van a Naptól, ezzel a világűrben a legtávolabb jutott ember készítette eszköz, messze maga mögött hagyva a Naprendszer kilenc bolygóját. Az űrszonda adatai szerint most valami történik, azonban az még nem teljesen világos micsoda. A Voyager hatalmas növekedést észlelt egy bizonyos típusú részecskéből, ami arra utal, hogy a gép elérte azt az övezetet, ahol a napszél sebessége lassul és találkozott a csillagközi plazmával, jelentette be Stamatios Krimigis, a John Hopkins Egyetem Alkalmazott Fizika Laboratóriumának kutatásvezetője.

Klikk ide! Klikk ide!

Krimigis és munkatársai szilárdan állítják, hogy az űrjármű 2002. augusztus 1-én 85 AU-nál elhagyta a szuperszonikus napszelet, majd újra belépett körülbelül 200 nappal később 87 AU-nál. Egy másik csapatnak mást sikerült kiolvasnia az adatokból. A Maryland Egyetem tudósa, Frank McDonald által vezetett tanulmány szerint a Voyager 1 csak most fogja elérni a határoló lökésfrontot.

"Akárhogy is, a Voyager 1 a Naprendszer még teljesen felderítetlen részébe hatolt be" - mondta Len Frisk professzor, a Michigan Egyetem független szakértője. A két értelmezés a NASA csütörtöki sajtótájékoztatóján hangzott el.


A Voyager 1 el fogja hagyni a határoló lökésfront, és ha nem történik vele valami katasztrofális, akkor más előre jelzett határokat is át fog lépni, ekkor jut ki az űrszonda a csillagközi térbe. A tudósok szeretnének minél többet megtudni ebből az eddig példa nélküli utazásból, megismerni a Naprendszer peremvidékét és az azon túli világot mielőtt az űrszonda 2020 környékén kifogyna az üzemanyagból, ami a kommunikációs képességének végét jelentené.

A szintén 1977-ben fellőtt Voyager 2 körülbelül 70 AU távolságban jár. Mindkét robotfelderítő a határoló lökésfront mögött húzódó kettős határvonal felé halad. A heliopauza jelzi azt a területet, ahol a napszél megszűnik létezni, itt már a csillagközi plazma az uralkodó. Ezután következik az ív lökésfront, amit az űrön végigszántó teljes helioszféra hoz létre. Az ív lökésfront egy hajóorr által keltett fodrozódásra hasonlít. Sajnos a kommunikáció mindkét Voyager-rel meg fog szakadni mielőtt elérnék az ív lökésfrontot.

Klikk ide!

A Voyager 1 környezetének elemzését gátolja egy működésképtelen fedélzeti plazmadetektor, ami képes lenne közvetlenül mérni a napszél sebességét, és eldönthetné a vitákat.

Krimigis csapata a mért részecskék mennyiségéből és típusából arra következtet, hogy a napszél lelassult. McDonald csapata egy másik részecskét vett alapul és megállapították, hogy a Voyager közel van a határvonalhoz, azonban még nem érte el, mivel a szonda nem érzékelt nagyfokú növekedéseket a helyi mágneses mezőben, a lassulás a Voyager elhelyezkedésén túlra mutat.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Rajz naprendszerünk határairól, galaxisunkba helyezve. Az első képen a Tejút, másodikon a Napot is tartalmazó spirálkar, majd naprendszerünk látható

Fisk, aki a Nature magazin megbízásából mindkét tanulmányt elemezte, úgy véli, hogy a határoló lökésfront talán nem is egy fix határ. Elhelyezkedése függ a naptevékenységtől és ennek következtében elképzelhető, hogy jelenleg kifelé irányuló mozgást végez, ami az elkövetkező években folytatódhat.

"Hajlok arra, hogy egyetértsek Krimigis-szel, mivel az ő adatai akkor a legegyszerűbben megmagyarázhatók, ha a Voyager egyszer már átlépte a határoló lökésfrontot" - írja Frisk. Szerinte elképzelhető hogy a shock mozgása időközben felgyorsult és újra a Voyager elé került. Frisk szerint, ha McDonald elemzése a helyes, akkor a határoló lökésfront alakja sokkal összetettebb, mint a tudósok eddig feltételezték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #34
    "Biztos nem windows fut rajta!"

    Az garantált, mert akkor még nem volt DOS sem.
  • Tiberius B #33
    optimisták voltak, de a filmmel kapcs legalább 60 évet tévedtél:-)
  • mrzool #32
    A legelső trek-film volt: Star Trek 1 - The Motion Picture, talán 1979-ből...
  • Cat #31
    valamelyik star trek rész volt, nemtom már melyik
  • Anteris #30
    Szerintem meg az volt benne a legjobb rész.
  • TheZsenyka #23
    Akkor, feltéve hogy nem időzne sokat, 70.000 év múlva akár vissza is érhetne... :) Pitiáner időtartam.
  • Cat #21
    ehhez tegyük hozzá, hogy a legközelebbi csillag 4 fényévre van
    26 év alatt 12 fényóra
    négy év = kb. 3000 fényora
    azaz kb. 35ezer év alatt el is jutnánk oda :D
  • TheZsenyka #20
    26 év (kb 820000000 másodperc) alatt jutott el 12 fényórányira. Természetesen nem haladhatott nyílegyenesen, de egy relatív átlagsebességet kiszámítva kb. 15,5 Km/mp (55800 Km/óra) sebességgel halad. Persze ez csak egy relatív átlagsebesség, hiszen nem haladhat állandó sebességgel a szonda.
  • TheZsenyka #19
    85AU kb 12750000000 Km = kb. 12750 Millió Km = kb. 12.75 Milliárd Km. :) Ez durván duplája a Plútó-Föld távolságnak (valamivel több).
    Ha fénysebességgel terjedő információátvitellel számolunk, akkor kb. 42500 másodperc szükséges egy jel ideérkezéséhez ami 11.8 óra...

    Lényegében 12 fényórányira van tőlünk a cucc...
  • Gabest #13
    100 AU-nál úgy járunk majd, mint szegény jim carry a truman show végén.