Spencer

RFID azonosító chipek egy új METRO áruházban

A számos európai országban, így többek közt hazánkban is több áruházat üzemeltető METRO Group Rheinbergben megnyitotta első olyan áruházát, mely fel van vértezve a legmodernebb RFID (Radio Frequency Identification) technológiákkal.

Szakértők szerint a világ ötödik legnagyobb kereskedelmi áruházláncaként nyilvántartott METRO merész cselekedetre szánta el magát, ugyanis az elmúlt időkben több személyiségjogi szervezet is tiltakozott a rádiófrekvenciás elven működő azonosító chipek használata ellen.

Emlékezetes, hogy a Benetton divatcég nemrégiben óriási hírverés közepette jelentette be, hogy több millió, RFID chippel ellátott ruhaneműt kíván forgalomba hozni, ugyanis az ily módon digitális technológiákkal ellátott termékek boltokban, illetve raktárakban történő folyamatos nyomon követése sokkal könnyebbé válik. A cég képviselői váltig állították, hogy a chippel ellátott ruhák semmilyen kellemetlenséget nem okoznak a vásárlóknak, ugyanis egyrészt a chipek rendkívül parányiak, másrészt pedig csak nagyon rövid hatósugárral rendelkeznek, tehát például nem lehet felhasználni őket személyek nyomon követésére. A személyiségjogi szervezetek azonban ennek ellenére felemelték a hangjukat a Benetton tervei ellen, mondván, hogy a chipek igen is megsértik az emberek személyiségi jogait. A Benetton végül engedett a nyomásnak, és nemrégiben bejelentette, hogy eláll korábbi tervétől.

A METRO képviselői az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy a rheinbergi áruházban a holland székhelyű Philips Semiconductors úgynevezett I.CODE technológiájára épülő RFID chipeket alkalmaznak, melyek egyrészt megkönnyítik a tolvajok lefülelését, másrészt pedig minden korábbinál egyszerűbbé teszik a raktárkészletek folyamatos figyelemmel követését. Cristoph Duverne, a Philips Semiconductors marketing részlegének alelnöke utalt arra, hogy amennyiben a METRO áruház pozitív tapasztalatokra tesz szert az RFID technológiák alkalmazása kapcsán, akkor a közeljövőben várhatóan több más áruházában is be fogja vezetni azokat.

A METRO rheinbergi áruházában két különböző RFID chipet használnak. Az egyik az ISO 15693-as szabványának felel meg, és 13,65 MHz-es frekvencián üzemel, a másik pedig az ISO 18000-as szabványával kompatibilis, és 900-1000 MHz-es frekvencián működik. Az RFID chipek révén a különböző termékek az érzékelők 1,5-7 méteres körzetében azonosíthatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!