Franczy

Friss szuperszámítógépes toplista

Egy nukleáris robbantásokkal kapcsolatos szimulációs tevékenységek végrehajtására használt új szuperszámítógépnek köszönhetően a Hewlett-Packardnak sikerült némileg javítania a világ ötszáz legnagyobb teljesítményű számítógépes rendszerét felvonultató toplistán elfoglalt pozícióján. Konkrétan arról van szó, hogy az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma által támogatott Advanced Simulation and Computing projekt keretein belül épülő ASCI Q szuperszámítógép két részegysége a toplista előkelő második, illetve harmadik helyére került. A Hewlett-Packard vadonatúj, a Los Alamos National Laboratory-nél üzembe helyezett szuperszámítógépei két hellyel hátrébb szorították az IBM-féle ASCI White számítógépet, azonban a toplista első helyén tanyázó NEC Earth Simulatornak nem sok félnivalója van a Hewlett-Packard újdonságaitól, ugyanis a Föld Szimulátor azoknál mintegy ötször nagyobb teljesítményre képes.

A legfrissebb top500-as listát tekintve kiderül, hogy a számítógépgyártó cégek közül továbbra is a Hewlett-Packard delegálja a legtöbb szuperszámítógépet a listára. A Hewlett-Packard konkrétan 138 szuperszámítógéppel képviselteti magát a top500-as listán, míg a nagy konkurens IBM némileg kevesebbel, egész pontosan 134-gyel. Tény azonban, hogy az IBM szuperszámítógépei általánosságban előkelőbb helyeket tudhatnak magukénak, mint az IBM rendszerei. Érdekes adat, hogy míg az IBM a toplistán szereplő szuperszámítógépek összeadott teljesítményének mintegy 39 százalékát tudhatja magáénak, addig a nagy konkurens Hewlett-Packard csak 22 százalékát. A Big Blue az idén júniusban napvilágot látott top500-as listát tekintve 33 százalékos teljesítmény részesedéssel rendelkezett, vagyis a gyártó az elmúlt hónapokban e tekintetben jelentős, 6 százalékos növekedést ért el.

Az említett toplistáról röviden annyit kell tudni, hogy a Lawrence Berkeley Laboratory és a University of Mannheim tudományos munkatársai rangsorolják a rajta szereplő szuperszámítógépeket, még pedig évente kétszer. Érdekesség, hogy a másodpercenként több mint egy billió számítás elvégzésére képes, úgynevezett terrascale szuperszámítógépek száma a listán idén június óta 23-ról 47-re, vagyis több mint duplájára növekedett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #6
    fölöttébb kellemetlen...:)
  • mir #5
    télleg.
    tudtom, hogy ott kell lennie, de amikor én ezt tegnap olvastam, még nem láttam...
    vagy azóta javították, vagy ideje elenne szanatóriumba vonulnom...
  • mir #2
    egy hivatkozás elhelyezése a www.top500.org-ra is biztosan sok licenszjogi problémát vetett fel, más okot nem tudok kitalálni, hogy vajon miért nincs itt... olyan nagyon nagyon bonyolult lett volna a PHP kód módosítása? arra persze volt szorgalom, hogy összeválogassanak 5 cikket, ami kapcsolódik...
  • rolika #1
    "Tény azonban, hogy az IBM szuperszámítógépei általánosságban előkelőbb helyeket tudhatnak magukénak, mint az IBM rendszerei." :)))

    ezenkívül: biztos hatalmas akadályba ütközött, hogy leközöljétek mondjuk a top10-t, teljesítménnyel és felhasználási területtel együtt...