Gyurkity Péter

Kitüntették az iPod tervezőjét

Lovagi címet ugyan nem, de királyi kitüntetést kapott Nagy-Britanniában az Apple tervezői csapatának alelnöke, aki tevékenyen részt vett a vállalat több híressé vált termékének megalkotásában.

A londoni születésű, most 38 éves Jonathan Ive pénteken kapta meg az elismerést, amelynek révén ezentúl nevéhez illesztheti a Commander of the Most Excellent Order of the British Empire (CBE) jelölést. Ezzel elsősorban az ágazatban - egészen pontosan az Apple-nél - tervezőként végzett munkáját minősítik. 13 éve van vállalatánál, ezalatt fontos szerepet játszott nemcsak az iPod zenelejátszó, de az iMac, iBook és PowerBook család tagjainak megtervezésében, külsejük kialakításában. A kitüntetés nem jár lovagi címmel, de így is fontos elismerést jelent a szakember számára.

Ive angliai iskolái és első munkahelye után 1992-ben csatlakozott az Apple csapatához, és négy év múlva már átvette a tervezői részleg vezetését. Munkájukat világszerte sikeresnek, sőt, kiemelkedőnek értékelték, ami világosan jelez a kitüntetések sora. Brit, német és amerikai szervezetek, tömörülések is elismerték munkájukat, mi több, a tervezői csoportot a Művészetek Királyi Társasága (Royal Society of Arts) is méltóképpen díjazta. A szintén brit Design Museum 2003-ban az év tervezőjének választotta, ami amit az iPod és az iMac születésében játszott szerepével indokoltak.

A CBE a harmadik legmagasabb rangnak számít az összesen öt osztályt megkülönböztető Order of the British Empire (OBE) rendben. Az OBE-t - amely az egyik legfiatalabb, de egyben az egyik leggyorsabban is növekvő rend - még az első világháború idején, 1917-ben alapította V. György király, azoknak a nem harcoló személyeknek, akik tevékenységükkel valamiképpen rászolgáltak a birodalom hálájára.

A rend első két fokozata lovagi címet takar - ennek jelenleg 100 ezer tagja van, köztük olyan illusztris személyek, mint George Bush, Tim Berners Lee és Mick Jagger. Külföldi állampolgárok révén természetesen ők nem használhatják a "sir" megszólítást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sil3nt #8
    én odavagyok az ipodért [és vanis], term. én is tudom, hogy a márkát meg kell keményen fizetni, de ez a letisztultság ami jellemzi az apple-t ez fantasztikus...szubjektív vélemény...nekem ipod videom van ésha megnézed a képességit nem igen kapsz ennyiért egy ilyet...én amiket láttam 130 és többe kerül.
  • intrex #7
    Elképzelhető hogy tudásban a Sony, iRiver, stb. cuccai rávernek az iPodra. A siker nem a tudásban, hanem a használhatóságban rejlik.
    Van egy ismerősöm, aki azért ítélte el az iPodot, mert szerinte nagyon lassú a menüje, alig tudott fel-le mozogni, a hangerőállítás pedig kész szenvedés volt. Aztán láttam ahogy az én iPodomat próbálgatja. Nem tudta ugyanis, hogy a kör alakú kezelőszerv tulajdonképpen touchpad, még nyomkodni sem kell, csak lazán mozgatni az ujjat rajta, mint a notebookokon. Akkor kicsit megremegett az apple-utálata. :)
  • Darth Sith #6
    én spec a Westendben lévő Media Marktban láttam 47 bruttóért!
  • raingun #5
    Én sem értem az IPod sikerét, szerintem teljesen gagyi a kis cucc.
    Ez az Apple tud valamit, mert veszik mint a cukrot. Lehet azért, mert olyan trendy...
  • PoisonBorz #4
    Márbocsm de melyik ez a Sony player és hol kapod meg 47 bruttóért? :P
  • Darth Sith #3
    az új 20GB-os Sony playert hozzádvágják 47bruttóért, míg iPodból a 4gigás mini 65k... Arról nem is beszélve hogy iTunes, meg borzalmasan szar aksik... Az Apple-nek vannak jó cuccai, nagyon szeretem, de az iPodod nagyon nem szeretem... Csak a reklám nagy körülötte, marketing, de tudás/ár kategóriában nagyon alul van pl az iRiver-hez képest.
  • Alfa Of NS #2
    itt is a markat fizeted meg, nem csak a tenyleges anyagot es technikat. az ipod sikeret meg az apple gondolom jol ki is hasznalja az ar magasabban tartasan
  • maestro85 #1
    Az újabb multimmédiás iPOD ok egész jók csak kegyetlen drágák. De viszont a pici kis 2-4Gb minik eléggé drágák, ahhoz képes hogy annyiért a Sony nak az új 20gb os lejátszóját meglehet kapni. Hiába a sokszor frissülő ipod szoftver, az nem ér annyit sztem... Bár ez szubjektív :)