Csabi

Nagy kapacitású audiolejátszó

Az Apple Computer a múlt héten mutatta be a legújabb iBook és PowerBook G4 hordozható számítógépeit, amelyek várhatóan nagyon népszerűek lesznek a vásárlók körében. A cég azonban erre a hétre is tartogatott egy újdonságot, hiszen bejelentette, hogy befejezte a sokak által várt iPod nevű, hordozható digitális audiolejátszójának fejlesztését. Az új készülék leginkább a nagy kapacitásának köszönhetően emelkedik ki a piac hasonló készülékei közül, hiszen akár 1000 zeneszám tárolására is alkalmas. Steve Jobs, az Apple egyik vezetője elmondta, hogy az iPod a cég azon stratégiáját képviseli, amely a digitális auido- és videolejátszás hatékony támogatását szolgálja.


Az iPod nagyon könnyen hordozható, hiszen mindössze 102 x 61,8 x 19,9 milliméter nagyságú, míg a súlya körülbelül 185 gramm. A kis méret ellenére a készülék belsejében nagyon komoly és korszerű komponensek találhatók. Ezek közül talán a legfontosabbak az adattárolást végző eszközök. Az iPodhoz egy 5 gigabájt kapacitású merevlemezes meghajtó tartozik, amelyen a cég szerint akár 1000 darab MP3 formátumú fájl is tárolható. Emellett a készülékben egy 32 megabájtos memória is megtalálható, amely a minél jobb minőségű audiolejátszás érdekében átmeneti tárolóként szolgál.


Az iPod az MP3 fájlok mellett támogatja a WAV és az AIFF formátumú állományok használatát is. Ezek a FireWire interfészen keresztül könnyen és nagyon gyorsan tölthetők át olyan számítógépekről, amelyeken a Mac OS 9 vagy a Mac OS X operációs rendszerek valamelyike is megtalálható. A cég szerint 1000 darab zeneszám áttöltéséhez mindössze 10 percre van szükség. Az iPod használatát nagymértékben megkönnyíti a jó minőségű, 2 colos, háttérmegvilágításos LCD kijelző, amelynek felbontása 160 x 128 pixel. Az új készülékben megtalálható akkumulátor körülbelül 10 órányi folyamatos audiolejátszást tesz lehetővé. Az akkumulátor a FireWire interfészen keresztül is feltölthető, akár a fájlok másolása közben is.

Az Apple iPod várhatóan novemberben jelenik majd meg a piacon, és körülbelül 400 dollárba (115 000 forintba) fog kerülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • yurii #10
  Gratula az Apple-nek, ebben a kütyüben annyi az átmeneti tároló, mint a többi szutyokban az össz. kapacitás :))))
  És ennyiért sztem nem drága, főleg ha a hangja is jó.
  Dewdew: ne szidd a Microdriveot, mert kurva jó, és megéri az árát.
 • braindance #9
  Rázkódások bírása?
  20 percnyi rázkódásvédelem az Apple szerint...

  Egyébként azt hebesgetik, hogy lehet hogy lesz driver Win alá is...

  Ha még Airport is lenne benne...
 • dewdew #7
  Nekem is tetszik, remelem uj utat nyitott a hordozhato eszkozok piacan.
  Jo lenne, ha beleraknak a technologiat a digitalis fenykepezokbe is. Ott egyelore csak az IBM microdrive van, de az buzi dragan.
 • AnarchoiD #4
  gyanus.... tul szep hogy igaz legyen
 • braindance #3
  Hmm, "nem kell hozza firewire, csupan lehet azzal is." ???

  Más port nincs rajta....
  Akkor hogyan csatlakozol rá?

  Egyébként az ár eléggé sokkoló, amíg bele nem gondolsz, hogy egy 5gig firewire HD $349, és azért az plussz $50-ért elég sokat kapsz egy sima HD-hez képest...

  Mondjuk vásárlás előtt biztos meghallgatnám milyen a hangminőség.
 • awender #2
  Nem kell hozza Firewire, csupan lehet azzal is.