Gyurkity Péter

Egyre több használt telefont adnak el

Ezen készülékek aránya növekszik, amihez maguk a gyártók is hozzájárulnak.

Az okostelefonok piacáról még tavaly nyáron írtuk, hogy ez már jól érzékelhető mértékben lassulóban volt, a helyzet pedig azóta sem igazán változott. Az ünnepi időszak különösebb durranás nélkül zajlott le, erről nyilván majd picit később futnak be a részletes összefoglalók, most azonban arról olvashatunk, hogy a használt készülékek szegmense ugrott meg jelentős mértékben.

A napokban az IDC piackutató cég tette közzé újabb anyagát, amelyben már kifejezetten ezen példányokra koncentrálnak. Ebből megtudjuk, hogy miközben 2021-ben a teljes piac 6 százalékkal bővült, a használt telefonok kategóriája a most lezárult évben ennél jóval nagyobb mértékben, 11,5 százalékos ütemben növekedett, ami fontos trendet jelez számunkra. Saját előrejelzésük szerint ugyanis ez a lendület az elkövetkező években is kitart majd, ennek köszönhetően pedig 2026-ra még ennél is sokkal több használt készüléket értékesíthetnek. Ami a számokat illeti, tavaly 282,6 milliónál állt meg a mutató, ez 3 év múlva viszont meghaladhatja majd a 413 millió darabot.

A mellékelt magyarázat szerint a vásárlói kereslet még a tavaly elindult gazdasági nehézségek ellenére is kitart, a felhasználók viszont egyre nagyobb arányban fordulnak a használt, illetve a gyártók által újracsomagolt példányok felé, ezek ugyanis alacsonyabb költséggel beszerezhetők. Maguk a gyártók is hozzájárulnak ehhez a folyamathoz, hiszen a drágább készülékek hosszabb ideig kapnak frissítéseket, így ezek tovább alkalmazhatók a legújabb operációs rendszerekkel, ami a további tulajdonosok számára mindenképpen fontos tényező.

Érdekesség, hogy a használt készülékek kategóriáján belül alig 26 százalék jut az Egyesült Államoknak, a többi régió együttesen 74 százalékot tesz ki. Ez a jelentős különbség várhatóan tovább nő majd, 2026-ra az amerikai arány 25 százalékra mérséklődhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dodo55 #1
    Nem kell semmin csodálkozni. A legtöbb gyártó 2022-es modelljeit értékelhetetlennek tartják a 2021-esekhez viszonyítva tudásban / teljesítményben, cserébe a fogyasztói piac egyik alapvető keresleti mozgatóerejét szembeköpve nem kevesebbet kértek értük az elődhöz képest, hanem többet. Még az a szerencséjük, hogy az elmúlt évtizedben a gazdaság a legtöbb helyen rendkívül termékeny volt, az emberek megtakarításokat halmoztak fel, amiket aztán most a rettenetes infláció láttán igyekeztek sokan kapkodva átváltani reálértékekre, így ezekkel a többségében elődjük árnyékában kullogó túlárazott 2022-es modellekkel is tudtak a gyártók forgalmat produkálni (azok körében, akik alaposabban nem mentek utána a modellkínálatnak és helyette nem inkább egy még kapható 2021-es modellt választottak ;) vagy ahogyan a cikk is írja, egyesen inkább használt terméket).

    2023-ban viszont már nem így lesz, a háztartások többsége túl van az utolsó pillanatos beruházásokon, a mindennapi megélhetés költségei pedig továbbra is napról napra nőnek a világpolitikában zajló tenyérbemászó pöffeszkedések miatt, így mindenki súlyos recessziót vár, van ahol már talán el is kezdődött. És akkor innentől lehet szépen a gyártóknak ismét beállnia a sorba és versenyképesebbnél versenyképesebb modellekkel kijönni alacsonyabbnál alacsonyabb árakon, különben végük lesz.