Berta Sándor

Felvásárolja a OneWebet az Eutelsat

A két európai műholdas vállalkozás egyesülne, hogy a területen globális vezetővé váljon és felvegye a versenyt az Elon Musk által létrehozott Starlinkkel.

A 2012-ben alapított OneWeb műholdas hálózatot akart létrehozni a szélessávú hozzáférések biztosítására a távoli régiókban, de az elmúlt esztendőkben nehéz helyzetbe került. Most felmerült egy megoldás, az Eutelsat ugyanis bejelentette, hogy megvásárolja a céget. A társaság nem ismeretlen a OneWeb menedzsmentje előtt, hiszen már birtokolja annak 23 százalékát, ezért az Eutelsat álláspontja alapján a felvásárlás logikus következő lépés lenne a sikeres partnerségben.

Az Eutelsat az Orange távközlési vállalattal kötött megállapodás keretében már kínál bizonyos internetszolgáltatásokat. Ehhez a cég 35 nagyobb műholdból álló hálózatát használják, amelyek a Földtől több ezer kilométerre, geostacionárius (GEO) pályán működnek, s amelyeket általában televíziós és egyéb kommunikációs szolgáltatásokhoz használnak. Az Eutelsat szerint azonban a OneWeb-bel való egyesülés, ha megvalósul, az első olyan, amely egyesíti a GEO és az alacsony Föld körüli pályán lévő (LEO) műholdakat - a OneWeb 428 műholdat tart pályán.

Az európai vállalatoknak kemény versenyben kell helytállniuk. A 2030-ra várhatóan 16 milliárd dollárosra bővülő piacot jelenleg a Starlink vezeti, mintegy 2000 apró műholdjuk kering alacsony Föld körüli pályán, alig néhány száz kilométer magasan. De nem Elon Musk az egyetlen technológiai milliárdos, aki a piacot akarja uralni: az Amazon alapítója, Jeff Bezos nemrég jelentette be, hogy mintegy 3200 műholdat kíván felbocsátani. Bezos a jelek szerint 10 milliárd dollárt áldoz az úgynevezett Kuiper-projektre. Az állami intézmények is be akarnak szállni a területre, az Európai Unió 2024-ig mintegy 250 műholdat akar telepíteni, Kína pedig 13 000 műholdat tervez felbocsátani.

A potenciális üzletet még jóvá kell hagyniuk többek között az Eutelsat részvényeseinek és a hatóságoknak. Az Eutelsat nem véletlenül emelte ki, hogy "nem garantálható, hogy ezek a tárgyalások megállapodáshoz vezetnek." Mindenesetre a hírre a francia cég részvényei több mint 17 százalékkal estek a párizsi tőzsdén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!