SG.hu

Mégsem vezet be 1 TB-os adatforgalmi korlátot a Starlink

A műholdas internetszolgáltató elállt a gigabájtonkénti számlázás tervétől, viszont lassabb lett.

A SpaceX Starlink részlege 2022 novemberében jelentette be az adatkorlátozási szándékot, és akkori közleményük szerint a lakossági ügyfelek havonta 1 TB "elsőbbségi hozzáférési adatot" kapnak. Az 1TB felhasználása után az ügyfelek továbbra hozzáférhetnek az internethez, de vagy lassabb (meg nem határozott) sávszélességgel, vagy gigabájtonként 0,25 dollárt fizethetnek a "további elsőbbségi hozzáférésért". Ennek eredetileg decemberben kellett volna hatályba lépnie, de a szolgáltató februárra, majd áprilisra halasztotta a változást. Most azonban a Starlink irányelveiben már nem szerepel a lakossági adatkorlát, a méltányos használatra vonatkozó irányelvek jelenlegi változata szerint a normál szolgáltatási csomagok felhasználói korlátlan adatforgalmat élveznek. A Starlink a változásról e-mailben is tájékoztatta a felhasználókat.

Bár az adattúllépési díj tervének kukába hajítása jelentős változás, a lakossági felhasználóknak nyújtott szolgáltatás továbbra is lassabb, mint a Starlink drágább, vállalkozásoknak és "nagy igényű" felhasználóknak szánt csomagjainál. Amit a Starlink korábban lakossági és üzleti csomagoknak nevezett, azt most "standard" és "kiemelt" csomagként írja le. Hogy ezek között mi a különbség? A cég műszaki leírása szerint a standard felhasználók csúcsidőszakokban 25 Mbps és 100 Mbps, míg a kiemeltek 40 Mbps és 220 Mbps közötti letöltési sebességre számíthatnak. Feltöltésnél a normál felhasználók 5Mbps és 10Mbps közötti sebességre számíthatnak a csúcsidőszakban, a kiemeltek pedig 8 Mbps és 25 Mbps közöttire. Ez azonban azt jelenti, hogy a sávszélesség mindenkinél csökkent: tavaly szeptemberben ugyanezek az értékek még duplaekkorák voltak. A lag, azaz a várható késleltetés 25 ms és 50 ms között van mind a normál, mind a kiemelt felhasználók esetében.

Az egyszeri 599 dolláros eszköztérítésen túl a Starlink standard csomagjai a "korlátozott kapacitású" területeken havi 120 dollárba, a "többletkapacitású" területeken pedig havi 90 dollárba kerülnek. A vállalkozásoknak és más, nagy igényű felhasználóknak szóló kiemelt csomagok havi 250 dollárnál kezdődnek a legnagyobb sebességű 1 TB-os adatforgalomért. A havi árak 2TB esetén 500 dollár, 6TB esetén pedig 1500 dollár. A kiemelt felhasználók számára ajánlott hardver 2500 dollárba kerül. Azok az elsőbbségi csomagot igénybe vevő ügyfelek, akik túllépik a havi felső határértéket és nem fizetnek az extra elsőbbségi adatmennyiségért, a hónap hátralévő részében ugyanazt a sebességet kapják, mint a lakossági felhasználók.

A Starlink tisztességes felhasználási szabályzata szerint a kiemelt csomagokat "nagy igényű felhasználóknak, például üzleti, kormányzati vagy intézményi felhasználóknak tervezték. A kiemelt adatok elsőbbséget élveznek a hálózaton a Standard és a Mobil adatokkal szemben, ami azt jelenti, hogy a felhasználók gyorsabb és egyenletesebb le- és feltöltési sebességet tapasztalnak". Sok internetszolgáltatóhoz hasonlóan a Starlinknek is van egy szabálya, amely szerint a nagy, de meg nem határozott adatmennyiség használata miatt a vállalat csökkentheti a lakossági ügyfelek sebességét. A cég mobil hozzáférést is kínál hordozható használatra, például lakóautóknak vagy tengeri járműveknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!