SG.hu

A műholdas szélessávú szolgáltatások közül a Starlink a legjobb Európában

Az internetes le- és feltöltési sebesség mérésére szolgáló Speedtest honlapot valószínűleg mindenki ismeri. Az e mögött álló Ookla cég most közölte, hogy 2023 második negyedévében végzett sebességtesztek során a Starlink bizonyult a leggyorsabbnak az általuk vizsgált műholdas szolgáltatók közül, 14 európai országban 100 Mbps feletti átlagos letöltési sebességet biztosítva. A 27 vizsgált európai országot tekintve a Starlink 20 országban 90 Mbps-nál nagyobb, 24 országban pedig 80 Mbps-nál nagyobb sebességet ért el, és csak három országban nem volt legalább 70 Mbps-os az elért sebesség.

A kép nem volt mindig ilyen rózsás, mivel a Musk tulajdonában lévő platform az elmúlt egy évben nehézségekkel küzdött. A céghez rengeteg új ügyfél jelentkezett, ami a letöltési sebesség csökkenéséhez vezetett, mivel a Starlink nehezen tudta kezelni a megnövekedett terhelést. Az Ookla megállapította, hogy a Starlink letöltési sebessége mostanra stabilizálódott, és 2023 második negyedévében 15 országban nagyjából ugyanannyi vagy jobb volt, mint a tavalyi év azonos időszakában, míg nyolc országban a sebességek némi visszaesést szenvedtek el (több mint 5 százalékkal csökkentek). Mindezek mellett a 2023 második negyedévében vizsgált 27 ország közül a Starlink sok országban gyorsabbnak bizonyult, mint az összes vezetékes szélessávú szolgáltató összesített eredménye együttvéve.

Ami azonban a feltöltési sebességet illeti, a Starlink többnyire csökkenést mutatott az egy évvel ezelőttihez képest - állapította meg az Ookla. Mind a 27 vizsgált országban a feltöltési sebesség 10 és 15 Mbps között volt, kivéve Lengyelországot, ahol 9,11 Mbps volt az alacsonyabb érték, míg Portugáliában, Magyarországon, Horvátországban, Bulgáriában, Romániában és Spanyolországban valamivel 15 Mbps feletti feltöltési sebességet tapasztaltak. Az Ookla jelentése szerint a Starlink medián letöltési sebessége Új-Zélandon 113,78 Mbps volt, szemben az egy évvel ezelőtti 105,99 Mbps-zal, míg Ausztráliában 104,92 Mbps volt, ami csak kis mértékben haladta meg az egy évvel ezelőtti 102,76 Mbps-ot. A távoli Tongán a letöltési sebesség az egy évvel ezelőtti 45,25 Mbps-ról 37,95 Mbps-ra csökkent.


Afrikában, ahol a Starlink csak idén kezdte meg a szolgáltatás nyújtását, a nigériai előfizetők 2023 második negyedévében gyorsabb átlagos letöltési sebességet élveztek, mint a vezetékes szélessávú szolgáltatók, 63,69 Mbps-ot, szemben a 15,60 Mbps-mal - állítja az Ookla. A jelentés nem sokat mond az USA-ról, azon kívül, hogy az amerikai ügyfelek a Starlinkkel kapcsolatban pozitívabban nyilatkoztak a vezetékes szélessávú szolgáltatóikhoz képest, amit a jelentés az ország hatalmas vidéki területeinek tulajdonított, amelyekben nagyon gyenge a hagyományos szélessávú szolgáltatások lefedettsége.

Az Ookla szerint a Starlinknek a jövőben több komoly konkurenciája érkezik:
  • az Amazon készül az első Project Kuiper műholdjainak indítására
  • a rivális OneWeb és az Eutelsat egyesíti alacsony Föld körüli pályán és geoszinkron pályán keringő műholdjainak flottáját
  • a HughesNet pedig éppen a Jupiter 3 műholdcsoport telepítésén dolgozik.

  • A Viasat szintén a ViaSat-3 nagysebességű szélessávú műholdcsaládot telepíti, de az első műholddal kapcsolatos műszaki hiba késedelmet okozott a projektben, ami az Ookla szerint "hullámokat vethet a műholdas iparban", és az összes üzemeltető számára az egekbe szökhet a biztosítási díj. Aztán ott van az EU, amely 2,4 milliárd eurót fektet be az IRIS programba, hogy műholdas konstellációt építsen a "kommunikációs szuverenitás" érdekében, és nagy sebességű szélessávú összeköttetést biztosítson a vidéki területek számára. Maga a Starlink tovább bővül, jegyzi meg az Ookla. Bár jelenleg már több mint 5000 műhold van pályán, a vállalatnak "hihetetlenül zsúfolt" ütemberve van, 2024-ben tovább fognak terjeszkedni Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában.

    Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • kvp #2
      Kisebb magassag, kisebb kesleltetes es muholdankent kisebb lefedett terulet. Ez a felszini cellularis technologia alapja is es igy adott frekvenciatartomanyban tobb embert lehet parhuzamosan kiszolgalni. Az alacsonyabb feloltesi sebesseg tobb azonos cellaban levo, egyszerre forgalmazo felhasznalot jelent, tehat alapvetoen a szolgaltatas nepszerusegenek novekedeset jelenti.

      ps: Magyarorszagon jelenleg az 5. leggyorsabb a rendszer Europaban, ez reszben a helyi downlink allomasokon es a helyi (orszagos) gerinchalozaton is mulik.