Gyurkity Péter

A kozmikus kannibalizmust tanulmányozza a NASA

Mégpedig egy fehér törpecsillag megfigyelésével, amely egyszerre több objektumot fogyaszt el.

A csillagászok számára kiemelten fontos kérdés a Nap jövőjének jobb felvázolása, saját csillagunk életciklusának megértése. Ebben segíthet a fehér törpecsillagok részletes megfigyelése, most pedig első alkalommal bukkantak olyan példányra, amely egyszerre bont fel több eltérő objektumot.

A hivatalos közleményben a kutatócsapat eddigi eredményeit ismertetik. Számukra nagyon fontos fejlemény volt az említett csillag, valamint az azt megközelítő kődarabok beazonosítása, amely a Hubble-űrteleszkóp archív adatainak áttanulmányozása révén történhetett meg. A Hubble kapcsán nemrég írtunk arról, hogy a legtávolabbi ismert csillag rekordja dőlt meg annak segítségével, most pedig egy másik területen bizonyul kiemelten hasznosnak az űrteleszkóp. A szakemberek elmondása szerint korábban nem láttak olyan fehér törpét, amely egyszerre fogyasztott volna el jeget, illetve jó eséllyel különböző fémeket tartalmazó kődarabokat, a most megismert példány jobb megértésével viszont betekintést kaphatunk a Nap távoli jövőjébe.


Mindenképpen fontos megjegyezni, hogy a teljes, a csillag által elfogyasztott tömeg nem nagyobb, mint egy aszteroida vagy egy nagyobb hold, a felbomló objektumok eltérő jellege, azok egyidejű jelenléte viszont ennél sokkal izgalmasabb részlet. Ez utóbbiak egyike egy fémben gazdag aszteroida, a másik pedig egy jeget tartalmazó kődarab, hasonló azokhoz, amelyek a Kuiper-övben vannak jelen, meglehetősen nagy számban. Egyelőre nem ismerünk olyan égitestet, amelyen mindkettő kategória tagjai (fémek, illetve nitrogénjég) jelentős mértékben lennének jelen, így a most kapott adatokkal jobb betekintést kapunk a bolygóképződés folyamatába, valamint a Nap pályafutásának tőlünk időben nagyon messze, nagyjából 5 milliárd évre lévő szakaszába.

Saját csillagunk addigra már eltünteti a Földet és a többi, hozzá közelebb lévő bolygót, viszont a Jupiter megbonthatja majd az aszteroida-övet, így annak objektumai is a Nap felé veszik majd az utat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!