Berta Sándor

Leállítja az Internet Explorer támogatását a Microsoft

Az elavult böngésző nem kap több javítást és frissítést.

A Microsoft bejelentette, hogy - megerősítve a tavaly májusi hírt - 27 esztendő után, június 15-én leállítja az Internet Explorer (IE) terméktámogatását. A lépés elsősorban a szoftver Windows 10 alatt még támogatott változatait érinti. A vállalat a következő hónapokban az operációs rendszerből a Windows Update útján eltávolítja a programot. Ugyanakkor az Internet Explorer teljesen nem búcsúzik, hiszen például az IE-mód tovább él az Edge böngészőben.

Az aktuális verzió, az Internet Explorer 11 teljes mértékben elérhetetlenné válik a 20H2 frissítőcsomagot alkalmazó összes Windows 10 kliens és a Windows 10 IoT operációs rendszer számára, ugyanakkor az óriáscég továbbra is támogatja az Edge IE üzemmódját; a kiterjesztett támogatással rendelkező Windows 7 és Windows 8.1 operációs rendszerek esetében, amelyekre elérhető marad az Internet Explorer 11; a Windows Server Long Term Servicing Channelt, a Windows Server 2022-t, a Windows 10 Client LTSC und Windows 10 IoT LTSC (hosszú terméktámogatású) verzióit.

A Microsoft az Edge IE-üzemmódját legalább 2029-ig, tehát még nyolc évig(!) támogatni akarja. Ez az idő a webfejlesztőknek elegendő lehet arra, hogy korszerűsítsék a meglévő alkalmazásokat. Így egy idő után lehetővé válik az üzemmód használatáról való lemondás és az eltávolítható lesz a böngészőből. A társaság az Internet Explorer 11 használóit folyamatosan átirányítja majd az Edge böngészőre és az IE11 kikapcsolására csak a következő hónapokban fog sor kerülni. A vállalat nem tanácsolja a szoftver eltávolítását, mivel az Edge integrált IE-üzemmódja az Internet Explorer 11-re van utalva.

A Microsoft az IE első verzióját 1995-ben vezette be, míg az Internet Explorer 11-et 2013 októberében mutatta be, az Edge azonban már 2015 óta jelen van a Windows operációs rendszerekben. Az IE jelenlegi piaci részesedése 0,6 százaléké, míg az Edge esetében ez az arány közel 4 százalék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pasi29uk #1
    Ez szep es jo de biztosan kell meg egy kis ido mire minden nyomi elfelejti hasznalni es befexik a netscape melle. Ezuton kivanom, hogy torjon ra a cifra fosas az outlookot (nem)fejleszto csapatra is.....