Gyurkity Péter

Összeállt elődeink legteljesebb családfája

Hosszúra nyúlt munka eredményét vehetjük szemügyre, ez azonban tovább bővíthető.

Emberi elődeink kapcsán folyamatosan beszámolunk a különböző kutatások eredményeiről, a fontosabb fejleményekről. Legutóbb arról írtunk, hogy egy jól ismert helyszínen neandervölgyi eszközökre bukkantak, most azonban egy családfát vehetünk szemügyre, amely elődeinket sorolja fel, ez pedig a későbbiekben akár a teljes földi élet történetének részletes illusztrálásává alakulhat át.

Az Oxfordi Egyetem keretein belül működő Big Data Institute (BDI) tette közzé a napokban a hivatalos bejelentést, amelyet rövidebb videó kísért – ez utóbbi alább beágyazva megtekinthető. Az általuk összeállított részletes családfában 215 eltérő populáció összesen mintegy 3600 szekvenciáját kombinálták és kategorizálták, maga a fa azonban 231 millió felmenő ágat tartalmaz, ami mindenképpen lenyűgöző. Ennek gyökereit a régmúltból előásott 8 ősi, részleteiben ismert ember szekvencia alkotja, ezeket azonban több ezer kisebb részlet révén helyezik el az idővonalon, többek között 3 eltérő neandervölgyi és egy gyenyiszovai genommal az adatbázisban. A csoport vezetője elmondta, hogy tulajdonképpen genomokat rekonstruálnak és ezekből állítják össze az evolúciós ágakat.


Ezen ágakból azt vázolhatjuk fel, hogy elődeink mikor és hol éldegéltek, a számítógépek bevonásával pedig az egyes ágak közötti korrelációkat gyűjtik össze, hogy a hatalmas mennyiségű információt könnyebben emészthető módon ábrázolják és tanulmányozzák. Ezzel egyrészt helyet takarítunk meg, hiszen a megjelenítés kisebb felületen megvalósítható, másrészt pedig a kutatók által bevetett algoritmusok is könnyebben kutakodhatnak az érdekesebb statisztikák megtalálása érdekében. Külön előny, hogy viszonylag kevés feltételezésre van szükség, illetve egyszerre vizsgálhatók a modern és ősi DNS-minták. Ezzel a különböző populációk vándorlása is jól felvázolható, miközben a meglévő fa a későbbiekben komoly mértékben kibővíthető lesz.

Felmerült többek között a további organizmusok bevonása is, az orangutánoktól egészen a baktériumokig, amivel tulajdonképpen a teljes földi élet felvázolható lenne, ez viszont nyilván a jövő zenéje.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • repvez #3
  de még igy átfedésekkel is van ahol kell lennie egy fordulopontnak ahonnét már nem nö hanem csökken a felmenök száma.

  ÉS ha csak egy közelitö számolást vesznek azzal, hogy egy ember átlagban 50-60 évig él és max átlagban 3-4 utoddal és a mai népességgböl visszaszámolva ki lehetne számolni, hogy hány generácio volt eddig és mikor lehetett ugymond az elso pár már ha elfogadjuk , hogy igy történt a dolog és nem már egy leve nagyobb létszámmrol indultunk valahonnan idetelepedve.
 • Kryon #2
  Úgy, hogy minél visszább mész a családfában annál több az átfedés. Ugyanaz a nagyszülő, dédszülő, stb. több és egyre több mai emberhez tartozik. Hosszabb időtávon nézve az egész emberi faj, és minden faj egy nagy beltenyészet.
 • repvez #1
  ez a családfa kutatás azért érdekes dolog, föleg ha belegondolunk, hogy ha a feltételezés szerint kis létszámü csoportok voltak a földön kezdetben amibol aztán kifeltödött és eszaporodott az emberiség és most 7mld-an vagyunk.

  Csak az furcsa számomra, ha elkezdunk visszafelé haladni a mai egyéntöl akkor azt látjuk, hogy vissaz felé haladva egyre ttöbb egyed szám lesz, szoval mikor és hogy alakul ki az, hogy a kezdetekkor csak kis pár 100 vagy 1000 fős létszámu koloniákbol lett a mai népesség. és jobb esetben 3-4 fönél több nem szuletett átlagban egy családon belül.
  ÉS azt feltételezzuk, hogy most él egy idöben a legtöbb ember a földön, akkor hogy jön ez ki, ha vissza felé haladva, hogy egy ma éllö emberhez 2 szülöre van szügség és 4 nagyszulöre és 15 dédszülöre és igy tövább, szoval ha visszafelé igy hatványozottan növekszik a létszám ahhoz ,hogy egy ma élö egyedhez jussunk, akkor hogy csökken le a kezdetekre csak arra a pár koloniára?