Skoal

A génterápia leküzdi a rákot?

Egy most kifejlesztett génterápiás eljárásnak először sikerült megelőznie rákos daganatok kialakulását egy egérben. A kutatók szerint egy hasonló próbálkozás sikeresen működhetne embereknél is egyes ráktípusok esetében. Nem elhanyagolandó tény az sem, hogy mivel egy orális preparációról van szó, egy napon talán tabletták formájában is hozzáférhető lesz az emberek számára.


A technika ugyan nem gyógyítja a rákot, de a fejlesztők szerint segíthet megelőzni a betegség kialakulását az olyan elsődleges célcsoportoknál, mint például a dohányosok, továbbá felgyorsíthatja a hatékonyabb rákellenes gyógyszerek kifejlesztését is.

Kay Huebner professzor a philadelphiai Jefferson Medical College munkatársa kijelentette: - Mi magunk is meglepődtünk azon, hogy mennyire hatékonyan működött a módszer. Tudtuk, hogy képesek vagyunk rákos sejteket laboratóriumi körülmények között megsemmisíteni, de azzal nem voltunk tisztában, hogy mi lesz a gyomorban található savak hatása a készítményre. Vártunk különbségeket, de nem drámaiakat.

A kutatók az FHIT nevű gént vették célba, mely az olyan gyakori rákos elváltozásoknál, mint a mell- vagy a vastagbélrák, sérül. Az FHIT a sérült sejteket önmegsemmisítésre készteti, mielőtt azokon még kitörne a rák elterjedése. Ha a gén sérült, a sejteket semmi sem állítja meg, hogy a rák szabadon terjedjen köztük. A gént olyan toxinok károsíthatják, amik például a cigaretta füstben is jelen vannak.

Huebner professzor csapata olyan egereket nevelt, melyekből hiányzott az FHIT gén. Ezeket az állatokat olyan körülmények között tartották, hogy a nyelőcső rák előzményeihez hasonló tüneteket produkáltak. Azután az egereket olyan vegyszerrel kezelték, melyek előidézik az elrákosodást. Azoknál az egereknél, melyek a helyesen működő FHIT gént tartalmazó terápiát kapták, úgy tűnt, megelőzték a betegség kialakulását.

A kutatók felfedezték azt is, hogy a leghatékonyabban úgy tudják a gént az egerek szervezetébe juttatni, hogy azt egy vírushoz csatolják. A kiválasztott hordozóvírus biztonságos, ugyanis az emberekre ártalmatlan. A kutatást vezető Dr. Carlo Croce szerint a kutatások bíztatóak, s először a gége-, nyelőcső- és majd a tüdőrák megelőzésére lehet használható. A felfedezésnek köszönhetően lehetőség nyílhat minden olyan rák megelőzésére, melynek kialakulásában fontos szerepet játszik a sérült FHIT gén.

Gordon McVie professzor, a Rák Kutatásért Kampány igazgatója kijelentette: -Egy olyanfajta módszer kifejlesztése, mely lehetővé tenné a génterápia úgymond szájon keresztül való bevitelét hatalmas lépés lenne előre. Egyenlőre még az is akadályt jelent, hogy a megfelelő szövetekhez jusson el a szérum. Az egyetlen hatékony célba juttatás a direkt injekciózás lenne, de mivel a rák terjed, lehetetlen elképzelni, hogy egy tűvel a test összes felületét összeszurkáljuk, ahol a kór felüti fejét. A kutatásról részletes publikáció található meg a Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!