Berta Sándor

Új szervezetet kapott a Rust

Külön alapítvány segítheti a programozási nyelv fejlesztését.

Az Amazon tavaly novemberben fektetett be a Rust programozási nyelvbe. A társaság egyre nagyobb mértékben támaszkodik a Rustra. Most bejelentették a Rust Alapítvány létrehozását.

A programozási nyelvet korábban a Mozilla fejlesztette ki, majd bevonta számos projektbe, köztük a Firefox böngészőbe is integrálta. Az akkori időszakban egyre nagyobb igény mutatkozott a memóriabiztonságos programozási nyelvek iránt, amelyek már a megtervezésükkor nagyon védettek a lehetséges memóriahibákkal szemben. Ezekre a megoldásokra növekvő igény jelentkezett az ipar részéről is.

A közelmúltban a Mozilla után a Microsoft is integrálni kezdte a Rustot a saját termékeibe, nemrég például a win32metadata projektbe illesztette be, amely egy új projekt a Win32-alkalmazásokhoz és immár magába foglalja a programozási nyelvet is.

A Rust Alapítvány nonprofit szervezetként fog működni. A Mozilla mellett a programozási nyelv fejlesztését támogatja az Amazon Web Services, a Google, a Huawei és a Microsoft is. A hosszú távú cél az, hogy a Rust a C++ biztonságos alternatívája váljon, a fejlesztők produktívabban dolgozhassanak és a fontosabb alkalmazások kevésbé támadhatók legyenek. Ez utóbbi azért lesz lehetséges, mert megakadályozhatók a memória-hozzáférési hibák és a puffertúlcsordulások. Emellett a Rust jobban vezérelheti majd a párhuzamos algoritmusokat, mint a C++.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!