Berta Sándor

Gyerekeket tanítanak programozni

Egy családi vállalkozás kifejezetten a kicsiknek szeretné megtanítani a programozás alapjait.

A frankfurti Robo-Studio alapítói szerint napjainkban az informatika és ezen belül is a mesterséges intelligencia egyre fontosabb. A családi vállalkozásként működő startup számos tanfolyamot kínál. A programozási nyelvek és a különböző környezetek között van a Scratch Jr., a KIBO, a LEGO WEDO és a Java. A vállalkozást létrehozó és működtető Barthel család a házában épített át olyan helyiségeket, amelyek azután szabadultak fel, hogy a gyermekeik felnőttek. A szobákat laptopokkal, tabletekkel, 3D-nyomtatókkal, legó-robotokkal és más technikai eszközökkel szerelték fel, amelyek gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt hasznosak lehetnek.


Detlev Barthel elmondta, hogy az ötlet már 6-7 évvel ezelőtt felmerült bennük és most jutottak el oda, hogy meg is tudták valósítani azt. A család számos, a képzésben segítő személyt is foglalkoztat. A Scratch lehetővé teszi, hogy a kicsik játékosan ismerkedjenek meg az informatikával. A Scratch Jr. a kifejezetten a legkisebbeknek készített verzió, használatához a gyerekeknek sem olvasniuk, sem írniuk nem kell tudni. A parancsmezők képekkel vannak ellátva.

A családapa kiemelte, hogy jelenleg körülbelül 30 gyermek vesz részt a kurzusaikon, év végére ez a szám eléri majd a hatvanat. Különösen magas a nemzetközi iskolákba járó diákok száma, mert azok szülei nagyon figyelnek arra, hogy a csemetéjük informatikai oktatásban részesüljön. Egy kurzuson legfeljebb hat gyerek vesz részt és őket két felnőtt segíti. A csoportokban az elmúlt időszakban egyre több a lány is. A képzéseket vezető személyek nem ragaszkodnak makacsul az előzetes koncepciókhoz, hanem a kicsik egyéni érdekeit is figyelembe veszik. Egy Scratch Jr.-kurzus négy egyenként 2 órán át tartó foglalkoztatásból áll és 80 euróba kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #5
    Ezzel maximálisan egyetértek, de ennek semmi köze a számítógépekhez.
  • Akva #4
    Természetesen az óvodában és iskolában kéne szabályozni, ami ellenőrizhető is. A gyereknevelés AMÚGY IS szabályozva van a fenti helyeken. Alsó tagozatban be kéne tiltani az 5 óránál hosszabb tanítási napot, felső tagozatban és középiskolában pedig 6 óránál ne lehessen többet tartani. A házi feladat mértékét is szigorúan korlátozni kéne. Nincs szükség viszont mindennapi tornaórára, csak HAGYNI kéne, hogy játsszanak a gyerekek. Ehhez időt és eszközöket biztosítani. Tornaórán utáltunk futni, de a szünetekben állandóan fogócskáztunk. SZÜNETET kell többet biztosítani, és meg lesz oldva a mozgás.
  • TokraFan #3
    Játszanak ők, csak ma már a számítógépen, telefonon, tableten. A fakockákkal játszadozás már nem divat.
    Másodsorban, törvényekkel nem szabályozható egy család működése, vagy a szülők nevelési stratégiája. Szerencsére. Be is b*szna, ha belepofázna az állam ilyesmibe. Ráadásul mégis hogyan gondolnád ezt betartatni? Elhelyeznél minden család gyerekszobájában egy felügyelőt? Vagy arra buzdítanád az embereket, hogy lessék ki a szomszédot bármilyen eszközzel, hogy mennyit ül a gyereke a gép előtt? Grat, ekkora baromságot sem hallottam még...
    Megjegyzem, inkább a gép előtt üljön a gyerek, mint bandázzaon az utcán, mint anno az átkosban!
  • Akva #2
    A gyerekeknek játszaniuk kéne, mert lassan már járni sem fognak megtanulni. Szigorú törvényekkel kéne korlátozni, hogy napi hány órát ülhet egy gyerek. Pláne számítógép előtt!
  • TokraFan #1
    És ennek mitől van hírértéke? Számos ilyen működik hazánkban is, évek óta. Külföldön meg nagyjából azóta, hogy a Scratch fejlesztése elkezdődött (10+ éve).