Gyurkity Péter

Bemutatták a jövő katonáját az oroszok

Már a következő évtizedre készülnek, ez azonban óriási kutatómunkát igényel.

Az orosz katonai erőfeszítések kapcsán mostanában leginkább bizonyos hiperszonikus fegyverekről írunk, amelyek többek között a sorozatgyártásba lépett Szu-57 fedélzetén is helyet kapnának, eközben azonban a szárazföldi haderőt sem hanyagolják el, hiszen ezen a területen például friss mesterlövész puskával újítanak. Most kiderült, hogy a gyalogosok felszerelését másfél évtizeden belül teljesen lecserélnék, ezzel a jövő katonája jelenne meg a harctéren.

A nevének megfelelően állami kézben lévő Rostec State Corporation jelentette be a hónap elején, hogy megindult a munka az általuk negyedik generációsnak hívott védőfelszerelésen, annak kialakításán, bár azt rögtön megjegyezték ezzel kapcsolatban, hogy mindez óriási erőfeszítést igényel, egyelőre a kutatás-fejlesztés területén. Ez jelzi számunkra, hogy hosszabb távú tervekről van szó, amit még egyértelműbbé tesz az a tény, hogy a cég (Ratnik néven) eddig mintegy 300 ezer példányban szállított le egy második generációs változatot, ezt pedig a jelenlegi elképzelések szerint valamikor az évtized közepén követné majd a sorban a harmadik generáció, amely a Sotnik nevet kapta meg. Nagyjából egy évtizeddel később, 2035 táján válna elérhetővé a fent említett negyedik generáció, amelynek részleteit egyelőre nem igazán ismerjük.

A cég első embere korábban már beszélt arról, hogy újfajta páncéllal egészítenék ki a ruházatot, amely akár .50-es kaliberű lövedékeket is megfelelő módon kivédene, miközben maga a felszerelés nem akadályozná meg a katonát a szabad mozgásban, ezzel egy időben pedig a különleges bevetéseken lehetővé tenné az azokhoz szükséges extra súly viszonylag könnyű viselését. Ez utóbbi már a külső váz, vagyis az exoskeleton jelenlétére utal, amelyet Szíriában már élesben teszteltek, igyekezvén az amerikai riválisok előtt maradni – utóbbi fél ugyanis egyelőre a korai teszteknél tart.

A pontos technikai részletekről és jellemzőkről persze egyelőre nem beszélnek, de megemlítették, hogy szeretnék egyesíteni a legújabb katonai fejlesztéseket, amely jobb védelmet, életfenntartó rendszert, robotizált eszközöket, valamint integrált információs platformot eredményezne. Ez óriási kutatói munkát követel meg, ezért várhatóan hosszú éveket töltenek majd a laborban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • wobbler #19
  Hát ez tisztára olyan,mint scifikben a dzsiájdzsók...
  Igyekezzetek fiúk ! Szorít a határidő,ha teljesen ki akarjátok irtani az emberiséget.
 • Mat666 #18
  Nagyon menő el tudom képzelni milyen lehet egy ílyet viselni harci helyzetben 30-45 fokban már ellenség se kell a saját felszerelsed nyír ki.

 • wraithLord #17
  :D
 • Tntmaxy #16
  Biztos erre gondolt a szerző:

  http://2.bp.blogspot.com/_I1-tO4LCG8o/TTZZX4rdJJI/AAAAAAAAFAY/NNRieuAdLj8/s1600/DSCF0281.JPG
 • wraithLord #15
  Dessert Eagle :D
 • Lapajka #14
  Nem baj, csak pár évvel előre szaladtam... XD
 • t_robert #13
  ok de a 0.50-es kaliberű lövedéket miből lővik ki pisztolyból mondjuk egy Dessert Eagle-ből vagy valami 0.50-es mesterlövész fegyverből? esetleg pusztító 0.50-es gépágyúból?????
  A kaliber önmagában nem egyértelműsíti a lóvédék erejét..... a gyakorlatban 22-es kalibernek számít egy kis 30 dekás kis pisztoly a retikülben és 22-es kaliber egy gépkarabély is. Mondjuk egy klasszikus M16-os....
 • kvp #12
  Az oroszok es a kinaiak speciel pont a katonakra helyezik a hangsulyt, mivel jelenleg egy atlagos katona sokkal ertelmesebb mint barmilyen robot autonom uzemmodban. Szoval egyedul az amerikai hadsereg lenne veszelyben hackelgetesek eseten, de nalluk meg tovabbra is eleg alacsony a tenylegesen automatizalt ero aranya. Izrael van leginkabb elol a technologiaban, az amerikaiak jobb minosegu rendszereit is ok gyartjak, meg ok latjak el a fel vilagot automatizalt eszkozokkel.

  A cikkben sem robot van, hanem egy pancel a gyalogsagnak, hogy kevesbe haljanak meg ha nagyobb kaliberu loszerrel kezdenek el rajuk lovoldozni. Es mar vannak olcso, egyebkent magyar tervezesu, 0.50-es kaliberu kezifegyverek, amit az USA-ban sokan megengedhetnek maguknak, akar hobbi fegyverkent is. Egyebkent a magyar es a roman hadsereg is pont mostanaban eleg sokat vett belole, mind a jarmure szerelheto, mind a kezi valtozatbol. Szoval amikor az oroszok azt latjak, hogy az egyszeri nepvedelmi onkentes is ilyennel lovoldoz, akkor valami csinalniuk kell. Nincs annyi kikepzett katonajuk nekik sem. (oroszorszag mar reges regen nem a szovjetunio vagy kina) Mondjuk kisebb gazdasagi csoda (vagy rekord magas olajar) nelkul eselytelen, hogy legyen eleg penzuk, hogy eleg felszerelest gyartsanak a hadsereguknek.
 • Lapajka #11
  De csúnyán benézik ezeket a katonákat az agresszor zsarnoki terrordiktatúrák... azt hiszik majd,, ezzel elérnek valamit, és persze ahogy szokták még nagyobb elvonásokkal, milliók éhhalála árán kiépítenek ilyen droid hadsereget... és akkor megindul és övé a világ gondolja a barom cár paródia zsebhobbit meg a néhány hasonló kretén... Nem fogják fel, hogy egy ilyen hadsereg, ha minden körülmény optimális, akkor baromi hatékony, csak éppen bizonyos gikszerek egy pillanat alatt béníthatják meg egyszerre az egész állományt... tekintve hogy kizárólag rádiójelekkel tudnak kommunikálni, de ha nem azzal, akkor esetleg valami infra fény vagy ultrahang jelekkel, tehát mindenképp valami digitális éteri átvitellel AMI BEMÉRHETŐ és megzavarható, szabotálható... tehát hiába titkolják majd a módszert, amivel ez megvan oldva, csak rámér az ellen megfelelő műszerekkel, 2 perc alatt megtudja a titkot... és onnan kezdve egy olyanféle ZAVARJELET SUGÁROZ RÁJUK, kész vége is... működésképtelen az egész, ha megszűnnek az irányító jelek, már pedig anélkül nem megy egy ilysen sereg; szédelgő forgolódó zavarodott nevetséges robotok csőcselékévé válik, ha le nem blokkolnak, vészhelyzeti off állapotba... ezt sehogy nem lehet elkerülni mert nem lehet őket úgy vinni egy harctéren, hogy minden irányból éteri védőpajzzsal ami minden létező módszert kivéd. Nem beszélve arról hogy minden digitális eszköz mindig hekkelhető... meghekkelik a hadseregét az idióta diktátornak, aztán saját magukat kiirtják vagy éppen az őket küldő tulajdonosaikat... Lehet biztos majd próbálkozni, fognak is, de minden feltörhető és kikerülhető... ez a hadviselés tehát csak akkor fog működni ha független AI lesz... (persze az is gép, az is zavarható, az is feltörhető valahogy), nem léteziok és nem is fog feltörhetetlen és zavarhatatlan gép, csak ki kell mindig dolgozni a módszert... minden egyes robotkatona hibátlanul de a tulajdonosa akarata szerint tud mérlegelni döntéseket hozni és cselekedni... az addig jó... de rkkor viszont egy másik féle zavarjel kell, mert létrehozható és sugározható olyan nagy teljesítményű elektromágneses (vagy egyébként más egyéb) zavarjel is, amivel bármilyen gép helyes működése eleve lehetetlen... Nyilvánvaló, hogy amint ráállnak a harci robotok sorozatgyártására és valós veszély lesz, hogy ilyen hadseregekkel agresszorok támadhatnak, legalább akkora elánnal állnak rá az ellenszer ill hatékony ellentámadás kidolgozására is...
 • CairoJack #10
  WOW. Köszi a linkeket, nem tudtam, hogy van ilyen. Szinte hihetetlen. Durva. :):)