Gyurkity Péter

Jön az új orosz mesterlövész puska

A gépkarabélyok után ezt a fegyvert is frissítik a fegyveres erőknél.

A TASSZ orosz hírügynökség bejelentette, hogy gyakorlatilag elkészült az új mesterlövész puska, amely a fejlesztők szerint több komoly előnyt is kínál a meglévő típusokhoz képest. A friss jövevény a nagyjából egy évtizede tartó modernizálási program részét képezi, a többi hasonló megoldás mellett.

A bejelentésben, valamint az alább beágyazott videóban azt látjuk, hogy a Lobajev által kifejlesztett DVL-10M3 típus több eltérő kalibert támogat, elődeihez képest rövidebb csőhosszal, valamint ergonomikus kivitelben. A fegyver teljes súlyát sikerült 4,5 kg-ra mérsékelni, a csőhossz ezúttal 500 mm, miközben a hatékony lőtávolság kereken 1 kilométer. Ez utóbbi ugyan nem tűnik forradalmi adatnak, viszont kiemelik a nagy pontosságot, valamint a tűzgyorsaságot, amely komoly mértékben segítheti a fegyveres erőkben szolgáló mesterlövészeket (nem beszélve az exportpiacokon alkalmazott egyéb személyekről, hiszen a fegyverüzlet a mai napig komoly bevételi forrás, többnyire épp azon államokban, amelyek a legtöbbet beszélnek a világbékéről, de ez már egy másik kérdés).


A támogatott kaliberek listáján 3 eltérő változat található, ezek sorrendben a 7,62 x 51 mm (.308 Winchester), a 6,5 x 47 mm Lapua, valamint a 6,7 mm Federal, ennek révén a DVL-10M3 használata még kényelmesebb és hatékonyabb lehet. A hangtompító alkalmazása szintén támogatott, ezzel tehát nem lesz gond, bár arról egyelőre nem esett szó, hogy az orosz fegyveres erők mikor kaphatják meg az új fegyvert, ebből pedig mekkora mennyiséget szállítana le nekik a gyártó. Az biztos, hogy a hiperszonikus rakéták és az ötödik generációs vadászok mellett a gyalogságról sem feledkezhetnek meg, hiszen még mindig ez viseli a teher jelentős részét, különösen ha a közel-keleti és afrikai, többnyire aszinkron konfliktusokra gondolunk.

A tavasz folyamán még az AK-12 gépkarabélyok leszállításának megkezdéséről számolt be ugyanezen forrás, akkor azt emelték ki, hogy az AK-74M és AKM típusokhoz képest jobb ergonómia és nagyobb pontosság érhető el. Itthon a Szép mesterlövész puska révén szeretnék modernizálni a fegyverzet egy részét, ennek széles körű alkalmazása azonban évek óta húzódik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • defiant9 #25
  "Terelés..."
  Megalpozatlan minősítgetés. A tény adatok cáfolták az eredeti állításod, ezt fájna elismerned így csak ennyire fussa. Nincs új a nap alatt.
 • ostoros #24
  Terelés...
 • defiant9 #23
  Valamivel nagyobb arányban, de nem egetverő a különbség. Egyébként ezen is látszik hogy a fegyverekkel összefüggő halálesetekben nem a másik lelövése az elsődleges ok, hanem az öngyilkosság, és ebben még ekkora különbség sincs, sőt.

  Ennek kapcsán is kiemelhető az az aspektus hogy ’gond van a fejekben’. Kérdés hogy mit mondjuk akkor saját magunkra ahol nagyon magas az öngyilkosságok aránya, bár mivel fegyverhez nem jutunk így más módot találunk a történet befejezésére.

  Olyan hogy generális jenki fej nincs. Van egy réteg akinek hogy úgy is mondhatjuk gond van a fejében. Pl. a lenti képen lévő Trump támogatók, akik úgy gondolták hogy fegyverrel az utcára vonulás a jó irány.
 • ostoros #22
  Na, hát négyszeres különbséghez hányszoros gyilkossági ráta tartozik? Bizony komoly baj van a jenki fejekben, nem kicsi...
 • defiant9 #21
  "Az USA-ban meg nincs több fegyver, mint mondjuk Kanadában,"
  Az Egyesült Államokban nyilván darabra több van, de egy főre is több jut.


  Amerika eleve olyan nagy hogy kellően heterogén is, mind a szabályozás szigorúsága mind a fegyveres cselekmények arányát tekintve.
  Egyébként lakosság arányában Alaszkában van a legtöbb fegyver ami a vadon közelsége miatt érthető is, de itt a legmagasabb a fegyver általi halálesetek aránya is, ez utóbbiban Hawaii a legjobb, és meglepő módon NY nincs sokkal mögötte a 2. helyen, de még a kaliforniai álom is az élemzőnyben van. A gond inkább akkor lehet ha buta arrogáns egyszeri emberek kezébe kerül fegyver :), akik úgy vélik ez egyben problémamegoldó eszköz
 • ostoros #20
  Ha tudnád, hogy a másiknál lehet fegyver, talán nagyobb tisztelettel beszélnél a másikkal,nem úgy ahogy egyesek teszik manapság...

  A bűnözőnél meg azért nincs általában fegyver, mert ha van nála, több évet kap, ha elkapják.

  Az USA-ban meg nincs több fegyver, mint mondjuk Kanadában, de azok mégsem öldöklik egymást. A baj az amerikaiak fejében van elsősorban. Az "amerikai álom" elvette az eszüket.
 • lammaer #19
  Őszintén.. a logikádban van valami de ha a realitás talajára mész... menj ki az utcára és képzeld el hogy az a sok kretén akit ott látsz, potenciálisan mind fegyverhez jutna....

  Plusz hazai viszonyok közt a bűnözőnél általában nincs lőfegyver, a betörése lopásoknál, rablásoknál nem jellemző hogy használnának ilyesmit.

  Nem véletlen az hogy bár tök szépen hangzik amit irsz az önvédelemről, a fegyvereket legritkább esetben önvédelemre használják az USÁban is.

  Az USA élen jár a civilizált országok közt a szándékos gyilkosságok számában, tehát a fegyverkezés nem teszi biztonságossá az átlagember életét.
  Az kéne még csak hogy idehaza is a kocsmai verekedések meg az országúti kakaskodások közben potenciálisan még fegyver is legyen az emberek kezében...
  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2020.12.12. 15:10:22
 • Kelta #18
  jó nagy marhaságokat írtál össze :)
 • kvp #17
  "Rendes szabályozás kellene erre ami se nem a totális tiltás se nem az usa-ra jellemző még a sajtburger mellé is ajándékba adják fajta hozzáállás."

  Manapsag mar nincs olyan kormanyzat a vilagon aki onkent tamogatna azt, hogy az emberek meg tudjak vedeni magukat a kormanyzattol. Az USA-ban is most valtottak le oket a globalistak. Aki gazdag, azt ugyis megvedik a fegyveres magan biztonsagi orok, aki meg nem azt meg elkapjak a bunozok es ha panaszkodik akkor a rendorallam is. Az USA-ban is ez varhato, mar minden demokrata varosba atallak erre. (a politikusok es a gazdagok maganhadseregeire, a rendorseg lefegyverzesere, kiveve ha legalis fegyvertartokrol van szo, mivel ellenuk legalisan fellephetnek, mig a bunozokkel szemben mar nem)
 • esemve #16
  A bűnözőnél lesz fegyver, max nálad nem. Akkor pedig már legyen kiegyenlített a helyzet. Ha most rádtöri valaki az ajtót és előtted csinálja meg az asszonyt nem sokat érsz vele, hogy utána fel tudod hívni a rendőrséget. Vagy mondjuk amikor a vidéken ölték a nyugdíjasokat ők is sokat értek a rendőrség utólagos nyomozásaival. Sem a múltkori halálra késelt srác. Nem állhat mindenki mellett egy rendőr. A probléma éppen ez a fegyverek tiltásával, hogy ez mindössze a törvénytisztelő átlag lakosra lesz bármiféle korlátozó hatással és lehetetleníti el az önvédelmét akár bűnözővel akár megszállókkal akár vadállatokkal akár őrült a szabályokkal nem törődő fegyverbirtoklókkal szemben. Arról nem is beszélve, hogy a szerintem ez a társadalom gyereknek nézése, ami mellett ne csodálkozzunk ha a társadalom tényleg gyerekként is viselkedik.
  Rendes szabályozás kellene erre ami se nem a totális tiltás se nem az usa-ra jellemző még a sajtburger mellé is ajándékba adják fajta hozzáállás.
  Utoljára szerkesztette: esemve, 2020.12.03. 15:19:34