Berta Sándor

Norvég cégé lett az eBay apróhirdetés-részlege

A kereskedelmi platform a befektetők nyomása miatt kénytelen egyre több üzletrészét eladni.

Május végén derült ki, hogy az eBay értékesítheti az apróhirdetés-részlegét, amelyért több érdeklődő is versengett. Köztük volt az Axel Springer médiakonszern és a Naspers dél-afrikai médiaóriás által támogatott befektetői csoport, továbbá az Adevinta ASA nevű norvég marketingcsoport, illetve egy konzorcium.

Most az eBay közölte, hogy 9,2 milliárd dollárért megvált az üzletágától, amelyet az Adevinta szerzett meg. Az online aukciósház 2,5 milliárd dollárt és 540 millió részvényt kapott. Így az eBay tulajdonába került az Adevinta-részvények 44 százaléka, míg a szavazati jog 33,3 százaléka, s ezzel a norvég csoport legnagyobb részvényesévé vált. A hírre az Adevinta részvénye 39 százalékkal drágult. A tranzakció várhatóan 2021 első negyedévében zárul le.

A Bloomberg rámutatott, hogy az Európában és Latin-Amerikában számos online piactérrel rendelkező Adevinta a hónapokig tartó licitháborúban azzal tudott győzni, hogy az eBay komoly részesedést akart szerezni az üzletében és erre a norvég marketingcsoport menedzsmentje nyitott volt. Ráadásul az Adevinta beleillett abba a folyamatba, amelynek lényege, hogy minden felesleges részlegétől megváljon az eBay és csak az internetes piacterére összpontosítson. Tavaly január óta ugyanis erre törekszik a társaság két új befektetője, az Elliott Management és a Starboard Value.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!