Berta Sándor

Feldarabolás előtt az eBay?

Egy befolyásos fedezeti alap arra ösztönözte a kereskedelmi platformot, hogy darabolja fel magát.

Az Elliott Management azt az álláspontot képviselte, hogy az eBay számára az lenne a legjobb megoldás, ha az online kereskedelmi platform leválasztaná a portfóliójáról az apróhirdetésekkel foglalkozó leányvállalatait, elsősorban a StubHubot és az eBay Classifieds Groupot. Az óriáscég egyelőre nem kommentálta a javaslatot, a piac ugyanakkor jól fogadta azt és az eBay részvényei közel 10 százalékkal drágultak. A társaságra a tőzsdén már hosszabb ideje nyomás nehezedik azért, mert az elmúlt 12 hónapban a részvényárfolyama 20 százalékkal gyengült. De valójában a vállalat azóta nehéz helyzetben van, hogy 2015-ben különvált a Paypaltól.

Az Elliott Managament befektetőként arról ismert, hogy különböző vállalkozásokba invesztál és agresszív módon beavatkozik a menedzsmentek ügyeibe azért, hogy minél nagyobb hozamra tegyen szert. Spekulációkkal és vádakkal harcol a fizetést elmulasztó kormányokkal szemben. A módszerei közé tartozik, hogy fogadásokat köt a túlzottan eladósodott országok, például Görögország vagy Argentína kötvényeire.

Az egyelőre kérdéses, hogy az eBay eleget tesz-e a kérésnek vagy sem, miként az is, hogy az apróhirdetéses leányvállalatok leválasztása valóban kifizetődő és hasznos lehet-e a társaságnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!