Gyurkity Péter

Ősszel jön az Atari VCS konzol

A nosztalgia mellett szerepet szánnak a modern funkcióknak és szoftvereknek is.

Az idősebb korosztályok által jól ismert névre építő vállalat jó ideje igyekszik véglegesíteni és piacra dobni saját új megoldását, amely a régi és az új funkciókat egyesítve hivatott meghódítani a felhasználókat. A jelek szerint közel állunk a megjelenéshez, ám az árban nincs sok köszönet.

A hivatalos weboldalon szemügyre vehetjük a külsőt és a fontosabb jellemzőket, a cég pedig a napokban a kereskedelmi árakat is elárulta. Előbbi esetében jól látható a nyolcvanas évek elejére emlékeztető kialakítás, a hardver azonban egyértelműen friss, hiszen itt egy AMD Ryzen chipre épül a konzol, amely emellett 4 vagy 8 GB memóriát, egy Radeon Vega 3 grafikus vezérlőt, egy 32 GB-os eMMC-tárolót, valamint az Atari Custom Linux operációs rendszert nyújtja majd nekünk. Fontos megjegyezni, hogy a készülék átkapcsolható PC-üzemmódba, ennek megfelelően a modern szoftvereket és játékokat is futtathatjuk rajta, bár ehhez külső USB-háttértárolóra van szükség – a konzol egyébként USB 3.0, HDMI, Ethernet, WiFi és Bluetooth eléréseket biztosít, így akár a megszokott billentyűzetet és egeret is csatlakoztathatjuk ahhoz.

A cég alapesetben 100 retró játékot biztosít majd a vásárlóknak, akik ennek révén gyorsan és kényelmesen kipróbálhatják a 35-40 évvel ezelőtti nagy neveket. Érdekes azonban, hogy szinte mindegyik forgalmazó (maga az Atari, a GameStop, valamint a Walmart) eltérő csomagokat kínál, miközben a hivatalos ár a memória méretétől függően 250 és 390 dollár között mozog. Az előrendelés már él, a hivatalos megjelenés viszont csak november végén esedékes, így tehát még hátra van néhány hónap. Ez valószínűleg nem szegi az érdeklődők kedvét, hiszen a készülék már évek óta készülget (lassan), tavaly például a projekt főtervezője távozott, egyes hírek szerint azért, mert hónapokon keresztül elfelejtették átutalni javadalmazását. Nem úgy tűnik, hogy nagy siker lesz a kezdeményezés, az ár valószínűleg távol tartja azokat, akik kifejezetten a retró hangulatra vágynak.

Külsős forrás szerint eközben a Sony még gondolkodik a PlayStation 5 végső árain, erről még házon belül sem döntöttek, így nem véletlen, hogy hivatalos úton még egy kukkot sem szóltak erről a fontos részletről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sippie #1
    "Külsős forrás szerint eközben a Sony még gondolkodik a PlayStation 5 végső árain, erről még házon belül sem döntöttek"

    ezen mit kell gondolkodni? Előbb jön mint az XBOX? ha igen, akkor founders edition +100 dodó, aki megvenné 500-ért, az 600-ért is meg fogja... aztán ha jön az XBOX, akkor meg lehet csökkenteni. Nagy kapufa lenne kihagyni ezt.