Gyurkity Péter

A nyár végén jön az olcsóbb Xbox

Legalább két változatra számíthatunk, ezek azonban a tervezettnél később rajtolnak csak el.

Még június közepén számoltunk be arról, hogy hosszas várakozás után végre bemutatkozott a PlayStation 5, eközben azonban a Microsoft is folytatta a munkát saját megoldásán. Ők már korábban, május folyamán közölték frissített tervüket, amelynek létrejöttét a vírus terjedése, valamint az E3 törlése kényszerített ki, most viszont egyértelművé vált, hogy nyár eleji bemutatkozás nem valósult meg.

A napokban először egy olyan hír jelent meg, miszerint több eltérő változat megjelenésére számíthatunk, ezek pedig nem pusztán az optikai meghajtó, illetve a név kapcsán mutatnak majd különbségeket. A külsős beszámoló szerint várható egy gyengébb példány elrajtolása is, amely 13,5 GB helyett mindössze 7,5 GB szabad memóriát kínál majd a felhasználóknak, miközben a Radeon Navi grafikus vezérlő teljesítménye 12 helyett alig 4 teraflop lesz, ami szintén jelentős eltérés lenne. Egyes hírek szerint ez utóbbi (vagyis az Xbox Series S) bemutatását eredetileg is szép csendben, különösebb felhajtás nélkül szerették volna megvalósítani, ez azonban a járvány miatt szintén nem jött össze, így most valóban egyszerre, ám egy későbbi dátum során ismerhetjük majd meg a két eltérő példányt.

A június legvégén megjelent további hírek szerint valamikor a nyár végén, jó eséllyel augusztus folyamán kerítenek majd sort a bemutatóra, amelyet nem sokkal később követne a sorban a piaci megjelenés. Itt egyelőre (a fent megemlített hardveres részletek mellett) mindössze a belső használatra szánt kódneveket láthattuk, így a Lockhart és az Anaconda szavak már nem hangzanak teljesen ismeretlenül, bár a külsős anyagokban arról is szó esett, hogy az erősebb típus 4K, a gyengébb változat pedig 1440p vagy 1080p felbontás mellett támogatná a játékok futtatását. Az biztos, hogy a teljesítményt itt is az AMD által leszállított Zen 2 chip nyújtaná, mint ahogy az SSD jelenléte is egyértelműnek tűnik, ám míg az erősebb konzol 1 TB kapacitást nyújtana, az olcsóbb testvér mindenképpen ezen szint alatt maradna.

Ez utóbbi hivatalos kereskedelmi ára 300 dollár körül lenne, ami sokak számára lehet majd vonzó ajánlat, különösen annak fényében, hogy a teljesítmény itt is az Xbox One X esetében látott szint felett lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #9
  Jaja. Nekem is olyan PS3-X360 éra deja vu-m van. :) Kérdés, hogy melyik cégre melyik szerep kerül végül. XD
 • NEXUS6 #8
  PS3-ra lehetett LInuxot rakni. Szenvedtem is vele egy évig, de a Sony nyilván nem unlockolta teljesen a gépet, pl a grafikus hw-t, nehogy a kalózkodás melegágya legyen a platform. Aztán szép csöndben ki is hátráltak belőle. Szal nem igazán járható ez a műfaj a cégeknek és a Sonynak gyakorlati tapasztalatai is vannak ebben. Az M$, meg tanult az ő hülyeségükből.
 • gombabácsi #7
  itt csak arra akartam kilyukadni hogy adnak egy marha jó hw-t, amiben - a régi konzolokkal ellentétben - már használható méretű memória is van. azaz ez egy nagyon erős pc-nek felel meg. pocsékolás az én szempontomból hogy csak játékra jó :))
 • ugh #6
  Viszont a windowsert is fizetne.
  Ami alapbol min 20 rongy vagy annak megfelelo dollar.
  A legtobb ember nem sunyi helykrol veszi 3 rugoert.
  A windowsnak meg nincs gyartasi koltsege es a fejlesztesit meg mar 1000*esen visszahozta.
  Az ms reszerol a konzol ugymond ertelmetlen.
  Neki ez zsebpenz, loszar amit az xbox hoz.
  Max azert csinalja hogy a sony ne egyedul emberkedjen a piacon.
 • ugh #5
  Ez szarkazmus vagy komolyan irtad ezt a baromsagot?
  A vilagon egymilliard gepen van win10 azaz siman van min. 2 milliard pc.
  Nekem nem ugy tunik, hogy a vilag gazdagabbik reszen ne hasznalnanak windows pc-ket.
 • ugh #4
  Szerintem rajottek hogy nem tudjak 800 dodo alatt kihozni ami majd egy ket konzoltanka
  kivetelevel senkinek se fog kelleni.
  Barmit is gondol nalunk par hulye nyugaton sincs kolbibol a kerites es 500 dolcsinal tobbet ott se szornak ki tomegevel az ablakon ilyen faszsagokra mint egy konzol.
  Siman csobe huztak a sony-t aki siman rakontrazott az ms elore bevillantott hardverere.
  Kivancsi leszek a fanboyok arcara amikor leolvassak amedia marktban a 240-270-es ps5 arcetlit.
  A sony meg majd vagy brutal buktaval arulja, vagy total rabaszik.
  A ps3-as idoket vizionalom vissza.
 • gombabácsi #3
  lehetne az hogy x pénzért lehet unlockolni a windózt. és akkor az átlag gamer nem fogja megtenni.
  persze más oka van hogy a MS nem lép ilyet meg. az, hogy az xboxot az előállítási ár alatt adják el, és a játékokból jön be a pénz. az meg aki windózt akarna használni rajta, nem játszana annyit, ezért nem érné meg az MS-nek...
 • kvp #2
  Valojaban az... Csak letiltjak benne a windows normal hasznalatat, ugyanis akkor a legtobb ember aki igy megveszi hozza sem erne. A vilag gazdagabbik reszen az embereknek nincs szukseguk a windows vagy ugy altalaban a szamitogepek ismeretere es ezt szeretnek is ha igy maradna.
 • gombabácsi #1
  oldják meg hogy teljes értékű pc legyen, windózzal