Berta Sándor

Indiában fektet be az Amazon

A helyi vállalkozók úgy érzik, hogy az amerikai konszern fenyegeti a létüket. A beruházással nekik akar segíteni a kereskedelmi társaság.

Jeff Bezos, az Amazon vezetője egy Új-Delhiben tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy egymilliárd dollárt fektet be azért, hogy lehetővé tegye az indiai kisvállalatok számára az online kereskedelemhez való hozzáférést. A menedzser hangsúlyozta, hogy Indiában lenyűgöző a dinamika, az energia és a gazdasági növekedés, s az országban van valami különleges.

Az elmúlt időszakban mind az Amazont, mind a Walmartot komoly kritikák érték Indiában. A helyi kisvállalkozók ugyanis amiatt aggódnak, hogy az óriáscégek a létüket fenyegetik. Többek között azt vetették az amerikai cégek szemére, hogy nagy kedvezményeket kínálnak és kapnak, amelyekkel megsértik az indiai törvényeket és diszkriminálják a kisebb kereskedőket. A CCI nevű helyi versenyhivatal a héten eljárást indított a felmerült vádak kivizsgálására.

Az Amazon a befektetéséből 100 helyi városban és településen akar olyan központot létrehozni, amelyek megkönnyítik az online üzletek megkötését, a marketing- és a logisztikai tevékenységet. A társaság szerint így akár 10 millió indiai vállalatot is internetes megjelenéshez segíthet, ezáltal pedig 2025-re lehetővé válhat, hogy 10 milliárd dollár értékben lehessen értékesíteni indiai árucikkeket. A helyi online kereskedelem egyébként rendkívül dinamikusan nő. A CCI azzal számol, hogy az idén ezen a területen 120 milliárd dolláros bevétel keletkezhet. Az elmúlt három évben a növekedési ráta 50 százalékos volt.

Tavaly februárban kiderült, hogy Indiában visszaszorítanák az Amazont és a Walmartot. A helyi kormány megpróbálta korlátozni a külföldi online kereskedőket és elvárta azoktól, hogy semleges platformokká váljanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!