Berta Sándor

Indiában vissza­szorítanák az Amazont és a Walmartot

A helyi kormány megpróbálja korlátozni a külföldi online kereskedőket és elvárja azoktól, hogy semleges platformokká váljanak.

Az Amazon és a Walmart nemrég több milliárd dollárt fektetett be a növekvő indiai internetes kereskedelembe, azonban hamarosan akár komoly visszaeséssel kell majd szembenézniük. A múlt hét péntek óta érvényes új előírások alapján ugyanis az Amazon és a többi külföldi online kereskedőcég csak olyan vállalatok termékeit értékesítheti, amelyekben nem rendelkeznek tulajdonrésszel. Ilyen módon biztosítanák azt, hogy a nagy e-kereskedelmi társaságok semleges kereskedelmi platformok legyenek és ezáltal minden eladónak egyenlő feltételeket biztosítsanak. A saját termékek eladása így az indiai online kereskedők privilégiuma maradna.

A Walmart tavaly 16 milliárd dollárért vásárolt tulajdonrészt a Flipkart indiai e-kereskedelmi cégben, ezáltal hozzáférést szerzett a helyi internetes piachoz, amelyről a Morgan Stanley szakértői úgy vélik, hogy egy évtizeden belül 200 milliárd dolláros lehet. Ezzel párhuzamosan az Amazon 5,5 milliárd dollár befektetést hajtott végre a szubkontinensen.

Az új indiai szabályokra az amerikai kormány próbál reagálni, mivel a korlátozások veszélyeztethetik az Amazon és a Walmart jövőbeli indiai beruházási terveit. Korábban Prasanto Roy tanácsadó is jelezte, hogy egyik napról a másikra nem lehet ilyen dolgokat - főleg egyeztetések nélkül - megváltoztatni és azt mondani a több milliárdos befektetéseket végrehajtott cégeknek, hogy tűnjenek el és az eddigi beruházásaik semmisek.

Mind az Amazon, mind a Flipkart megpróbálta elérni az új szabályok bevezetésének elhalasztását, de mindhiába. A Flipkartot egyébként 2007-ben az Amazon két egykori munkatársa alapította meg és az okostelefonoktól a mosogatógépekig mindent árul. Nem csoda, hogy a platform 40 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, ezzel helyi piacvezető és az Amazont is megelőzi. A Snapdeal indiai online kereskedelmi vállalat viszont örül az új előírásoknak szerintük az élénk tiltakozás pont azt támasztja alá, hogy nagyon hatékony az új szabályozás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!