Berta Sándor

Az Apple Pay-t vizsgálja az EU

A kaliforniai konszern megsérthette az európai uniós kartelljogot.

A Reuters azt írta, hogy az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple Pay ügyében, mert a gyanúja alapján az amerikai társaság arra vette rá az internetes kereskedőket, hogy az ő megoldását részesítsék előnyben más hasonló ajánlatokkal szemben. Mindez illegális beavatkozást jelenthet az európai fizetési szolgáltatási piacon.

A portál az illetékes európai uniós hatóságok egyik dokumentumára hivatkozott és megjegyezte, hogy az Európai Bizottságnak olyan információk jutottak a birtokába, amelyek arról szólnak, hogy az Apple bizonyos alkalmazások és oldalak online fizetéseit korlátozta. A testület egy kérdőívet küldött ki még augusztusban az online kereskedőknek és arra kíváncsi, hogy szerződés kötelezi-e őket arra, hogy bizonyos online fizetési módszereket aktiváljanak és hogy van-e olyan kötelezettségük, amelynek értelmében az Apple Pay-t kell a honlapjaikba és a szoftvereikbe integrálniuk. Az Európai Unió szakemberei azt is tudni akarják, hogy az Apple a kereskedők ellenállása esetén visszautasította-e a programjaikat arra hivatkozva, hogy azok nem kompatibilisek a fizetési megoldásával.

Az Európai Bizottság megerősítette, hogy valóban folyamatban van egy vizsgálat. A testület közölte, hogy figyelemmel kíséri a mobil fizetési szolgáltatások fejlődését és a szektorban aktív vállalatok magatartását is.

Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa már tavaly decemberben azt nyilatkozta, hogy nem adnak ki figyelmeztetést az Apple fizetési platformjának használatával kapcsolatban, mert amikor a közelmúltban megvizsgálták a szolgáltatást, akkor nem találtak olyan bizonyítékokat, amelyek szükségessé tették volna egy eljárás elindítását. Mindez ugyanakkor nem zárja ki azt, hogy a jövőben nem kerül majd sor egy ilyen lépésre. Az Apple mellett az Amazon és a Google ilyen jellegű tevékenységét is folyamatosan figyelemmel kísérik. Október közepén a Quartz számolt be arról, hogy bizonyos termékein az Apple akadályozza a vetélytársai alkalmazásainak a működését, a külső mobilfizetési szoftverek ugyanis nem férhetnek hozzá a Near Field Communication (NFC) technológiához. Az óriáscég így biztosítja, hogy a felhasználók a saját megoldását részesítsék előnyben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Meg a bongeszok korlatozasaert, mivel nem hasznalhato mas html motor csak az Apple fele. Tehat barki irhat ios-re "bongeszot", de egy safari control lesz ami megjeleniti a tartalmakat. Aki ezt nem tartja be, azt kitiltjak. Mintha android alatt csak chrome motoros bongedszo lehetne.

    Szoval ez olyan huzas mint amikor a kepernyoket zaroltak az alaplapokhoz, igy bizonyos tipusokon csak az Apple szervizei cserelhetnek panelt. Kiveve ha tul oreg a keszulek, mert akkor hiaba lenne alkatresz, nem vallaljak.
  • M2 #1
    Már az NFC korlátozása miatt is járt volna nekik egy EU-s büntetés. De ez nehezen megfogható ügy, a saját hardver, saját oprendszer miatt.