Berta Sándor

965 millió eurót fizet a Google Francia­országban

A webes konszern egy éveken át húzódó ügy végére tett pontot.

A Le Figaro és a Reuters értesülései alapján a Google 465 millió euró elmaradt adót fizet meg a francia költségvetésnek, továbbá kifizeti azt az 500 millió eurós büntetést is, amelyre egy bírósági ítélet kötelezte. A francia állam üdvözölte a bejelentést. A francia államügyészség 2015 júniusa óta nyomozott az ügyben, miután a francia pénzügyi hivatalok keresetet nyújtottak be a vállalat ellen. Az elmúlt években kétszer is átkutatták a Google párizsi irodáit. A 2017 júliusi döntés alapján Franciaországban a társaság köteles lett volna 1,2-1,6 milliárd eurót kifizetni.

Nicole Belloubet francia igazságügyi miniszter és Gérald Darmanin francia költségvetési miniszter üdvözölte az óriáscég döntését. Belloubet kijelentette, hogy az ügy ilyen jellegű lezárása megmutatta, hogy a francia pénzügyi hatóságok most már hatékony eszközökkel rendelkeznek az adóelkerülés elleni harcban. Darmamin hozzátette, hogy a lépés precedenst teremtett és hozzájárult ahhoz, hogy további kisebb és nagyobb társaságokkal hasonló egyeztetéseket folytassanak.

Franciaországban 2016 óta hatályos az a törvény, amely lehetővé teszi azt, hogy az egyes vállalkozások ellen folytatott vizsgálatok hasonló egyezségekkel záruljanak le. Az Amerikai Egyesült Államokban erre már sokkal régebb óta lehetőség van.

2017 júliusában a párizsi közigazgatási bíróság a Google javára ítélt, így a webes óriásnak nem kellett teljesítenie a követeléseket. Az indoklás alapján a Google esetében nem állnak fenn a franciaországi adófizetési kötelezettség követelményei és a Google Írország nem rendelkezik állandó franciaországi telephellyel sem. A francia kormány bejelentette, hogy fellebbez az ítélet ellen. 2019 áprilisában a bíróság ismét a Google javára döntött. Az Apple februárban jelentette be, hogy - bepótolva az elmúlt 10 évben elmulasztott kötelezettségeit - 500 millió euró adót fizet utólag Franciaországban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!