MTI

Jelentősen romlott a Csendes-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota

Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

A kutatásról beszámoló The Irish Post hírportál emlékeztet arra, hogy a hajótest 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. Az expedíció ember vezette tengeralattjáróval szállt le a 4000 méteres mélységbe, az Atlanti-óceán északi részén augusztus elején. A mélytengeri kutatócsoportot a felfedező Victor Vescovo vezette, a tagjai között volt Parks Stephenson Titanic-szakértő, Rob McCallum expedícióvezető, valamint a Triton Submarines technikai csoportja.

Nyolc nap alatt öt alkalommal merültek le az Új-Fundlandtól mintegy 600 kilométerre fekvő helyszínen a Titanic roncsához egy kétszemélyes mélytengeri búvárhajóval. Először készítettek 4K-felbontású képeket különleges kameráikkal, és egészen rendkívüli, újdonságokkal szolgáló felvételeket készítettek a roncsról. Victor Vescovo, a tengeralattjáró vezetője arról beszélt, hogy még őt is meglepte, milyen hatalmas a hajóroncs. "Az volt a legcsodálatosabb pillanat, amikor a Titanic mellett haladtam, és a tengeralattjáró fényei visszatükröződtek egy kapuról: mintha a hajó rámkacsintott volna. Elképesztő volt" - idézte fel.


A kutatók a kamerarendszerrel aprólékosan feltérképezték a roncsot, így a felvételek lehetővé teszik a fotorealisztikus 3D-modellek elkésztését a Titanicról. Ezek segítenek felmérni a roncs jelenlegi állapotát és előrevetíteni a jövőjét, emellett az AR (kiterjesztett valóság) és VR (virtuális valóság) technológiával meg is jeleníthető a hajó maradványa. Az expedíció a helyszínen koszorút helyezett el és rövid ünnepséget tartott azoknak a tiszteletére, akik 1912-ben életüket vesztették az elsüllyedt luxusgőzösön.

Parks Stephenson, a Titanic történésze szerint a legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett. A hajótest ezen az oldalon összeomlik, és a pusztulás folytatódik. Lori Johnson elmondta, hogy a roncs pusztulása az idő múlásával természetes folyamat. Az expedíció tudósai eredményeik publikálása mellett egy dokumentumfilmben is beszámolnak majd a hajóroncs állapotáról és az expedícióról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • MaxMontana #18
  Hát persze, hogy romlik a roncsok állapota! Akkor sérült meg, amikor átszállították Új-Fundland partjaitól a bolygó másik felére a Csendes-óceánba.
 • dzsagon #17
  Biztosan van fontosabb dolog a Földön, amiért aggódni lehetne.
 • Zombee #16
  1900-at 1800-nak elgépelni lényegesen könnyebb, mint az Atlanti-óceánt Csendes-óceánnak írni.
  Egyébként az MTI leginkább az infók, tények torzított megváltoztatását tiltja, ha baromságot találsz benne, azt ki lehet javítani szerintem.
 • Zoliz #15
  Be kéne balzsamozni és mumifikálni akkor talán megmarad az utókornak a roncs.
 • Ender Wiggin #14
  Az MTI a forrás, és lehet, hogy pl. az SG azért nem javítja, mert arra külön engedély kellene a forrásoldaltól?
  De pl. az egyik angol nyelvű oldalon (a geek-com-on) van egy képaláírás a még úszó Titanichoz, hogy a "fotó kb 1800-as években készült". Nyilván elírás, de baromságokat mindenhol írnak...
 • VolJin #13
  A szerkesztők nem olvasnak kommenteket?
 • wraithLord #12
  Hátőőő, ha nem megfelelő körülmények között tárolják, akkor előfordul, hogy kicsit berozsdásodik...

  Szerintem azért hangsúlyozták ki, hogy a "Csendes-óceán mélyén nyugvó Titanic", mert ez nem az eredeti Titanic, hanem a Titanic 2, amiről a 2010-es Shane Van Dyke-féle film szól...
  XD


 • quatlander #11
 • VolJin #10
  Ezt a bakit csak a következő kérdés tudja űberelni:

  "Mi volt annak a nagy hajónak a neve, ami elsüllyedt a titanic című filmben?"
 • ximix #9
  euronews link
  Utoljára szerkesztette: ximix, 2019.08.23. 12:35:59