Gyurkity Péter

Korábban jelentek meg az első kőeszközök

Kelet-Afrikában pedig a klíma kényszerítette együttműködésre az embereket.

A Smithsonian Intézet keretei között működő Human Origins Program csapata érdekes tanulmányt tett közzé az interneten, amelyben az újonnan előkerült leletek alapján módosítják az eszközhasználattal kapcsolatos eddigi tudásunkat. Ebből kiderül, hogy ez első kőeszközök jóval korábban bukkantak fel.

A csapat tagjai Kenya déli részén, az Olorgesailie-régióban folytatott ásatásokat, ahol egészen 1,2 millió évvel ezelőtti üledékes rétegekben is kutattak már. Az itt előkerült leletek arra utalnak, hogy az első kőeszközök a tenyérbe jól illeszkedő egyszerű balták voltak, amelyek könnycseppre emlékeztető formájúak és élesek, éppen ezért nagyon alkalmasak kisebb faágak levágására, nagyobb állati tetemek szeletelésére, de ugyanúgy használhatók voltak a víz utáni kutatásban. Ezek a balták a korai kőkorszak Acheulian-kultúrájának jellemzőit mutatják meg nekünk, de az egyéb leletekből arra is következtetnek, hogy a középső kőkorszak is több tízezer évvel korábban kezdődött meg – ez már a következő technológiai forradalmat jelentette, mivel itt kisebb, laposabb, valamint még élesebb kőeszközök jelentek meg.

Az itt egykor élt emberek számos eltérő állat után vadászhattak, a jelöltek között említik a vízilovak óriási őseit, az elefántokat, valamint a vaddisznókat is, amelyek kényelmesen eléldegéltek a füves területen. A klíma viszont nem mindig volt kegyes, a jelek szerint komoly földrengések, valamint szárazságok és hatalmas esőzések sorozata váltotta egymást, amely arra kényszerítette a lakosságot, hogy felvegyék a kapcsolatot a környező településekkel – így indulhatott el az együttműködés, a kereskedelem és a tudáscsere, ami gyakorlatilag napjainkig tart, immár globális formában.

Az említett egyszerű tenyérbalták hosszú ideig, az 1,2 millió és 500 ezer évvel ezelőtti időszakban voltak használatban, 320 ezer évvel ezelőtt azonban bekövetkezett egy nagy váltás, amely a kisebb és még élesebb változatokkal jellemezhető, ez lenne tehát a középső kőkorszak eleje.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!