MTI

Egy 11 ezer éves csecsemő írhatja újra Amerika benépesedésének történelmét

Újraírhatják Amerika benépesedésének történelmét egy csecsemő Alaszkában talált 11,5 ezer éves maradványai.

A maradványok genetikai elemzése alapján szakértők arra következtettek, hogy a gyerek egy korábban nem ismert ősi embercsoporthoz tartozott. A kutatók szerint amit a DNS-ből kiderítettek, az alátámasztja azt az elméletet, amely szerint a kontinensre mintegy 20 ezer éve egyetlen hullámban Szibériából érkeztek bevándorlók. Az akkori alacsonyabb vízállás miatt száraz földterület alakult ki a Bering-szorosban, amely csak akkor került újra víz alá, amikor az északi jégtakaró megolvadt.

Az úttörő telepesek lettek a mai amerikaiak ősei - mondta Eske Willerslev, a Koppenhágai és a Cambdrige-i Egyetem munkatársa, aki kollégáival a Nature című tudományos lapban mutatta be genetikai vizsgálatokon alapuló eredményeit. A hathónapos csecsemő csontvázát az Upward Sun River nevű régészeti lelőhelyen találták meg 2013-ban. A helyi bennszülött közösség a "napkelte lánygyermeke" nevet adta neki, a kutatócsoport USR1 néven utal rá. "Ezek a legrégebbi emberi maradványok, amelyeket valaha Alaszkában találtunk, de ami különösen érdekes, az az, hogy ez az egyén olyan populációhoz tartozott, amilyet korábban sohasem láttunk még" - magyarázta Willerslev.


"Ez egy olyan populáció, amely a legközelebbi rokonságban áll a modern amerikai őslakosokkal, mégis elkülönül. Mondhatjuk, hogy a legkorábbi vagy a legeredetibb őslakos amerikai csoportból származik a csecsemő. Ez azt jelenti, hogy minden amerikai őseiről mesélhet nekünk" - idézte a BBC News a kutatót. A tudósok az ősi populációk történelmét a generációkon át a DNS-ben felhalmozódó mutációk és kisebb hibák alapján tanulmányozzák. Ezeket a mintázatokat demográfiai modellekkel egyeztetve kapcsolatot állapíthatnak meg a különböző embercsoportok között. Az új tanulmány egy ősi populáció létére világít rá, amely mintegy 34 ezer éve kezdett genetikailag elkülönülni a kelet-ázsiaiaktól és amely az elválást megközelítőleg 25 ezer éve fejezte be - vélhetőleg ekkor szűnt meg a Szibériát és Alaszkát összekötő beringi földhíd.

Az elemzés azt feltételezi, hogy az USR1 által képviselt ősi beringiek egy csoportja elkezdett elkülönülni az úttörő betelepülőktől. Ez a genetikai elkülönülés mintegy 20 ezer éve következett be annak eredményeképpen, hogy ezek az emberek néhány ezer évig Alaszkában maradtak. Az első betelepülőhullám egy másik csoportja dél felé indult, hogy a jégen túli területeket meghódítsa. Ebből a továbbvándorló csoportból alakult ki az a két genetikai csoport, amelyeket a mai őslakos populáció elődeiként tartanak számon.

"A lánycsecsemő örökítőanyaga előtt csak modernebb amerikai őslakosok és ősi szibériaiak maradványaiból tudtunk következtetéseket levonni a kapcsolatokról és a szétágazás idejéről. Most viszont van egy egyedünk a két populáció között, és ez valóban megnyitja az utat ezen alapvető kérdéseknek a megválaszolásához" - mondta Willerslev. Hozzátette: pontos válaszokhoz szükség lenne további maradványok felfedezésére Alaszkában és Szibéria észak-keleti részén. Ezt az északnyugati-amerikai államokban megnehezíti az ottani talaj savassága, amely nem kedvez a csontok és DNS-anyaguk fennmaradásának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #7
    Erre nem tudok olyat valaszolni, ami mar ne lett volna leirva 1-2 hozzaszolassal korabban.


    loszor is tobb fertozes volt, a spanyol hoditok vittek be eloszor az europai betegsegeket, kozep es del amerikaba.
    Tortenetesen mexiko lakossaganak a 90 szazalekat kiirtottak 30 ev alatt.

    Ezt konkretan a legutolso hozzaszolasomban irtam le en is, majdnem hogy szo szerint.

    A pokrocos sztorirol pedig fonak irt egyel elotte. Meg a mendemondak is ezek eseti jellegerol szolnak (szoval kozel sem nepirtas), de meg ezekrol sincsennek konkret bizonyitekok. Az altalad idezett level talan a legerosebb, es az is gyenge, mert egyreszt ok is csak talalgattak hogy hogy lehetne a betegseget terjeszteni, masreszt semmit nem tudunk arrol hogy veghez vittek-e a tervet, es harmadreszt ez eddig 1 eset, a nepirtas jelleghez pedig ennel joval tobb kell.

    (es ezzel nem azt mondom, hogy az idezett Jeffery Amherst nem erdemelne kotelet mar csak azert mert ezen komolyan elgondolkozott...)
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2018.01.11. 16:32:56
  • UUUU #6
    Sequoyah, na latod, te lennel akkor a fogalmatlan a temaban.

    loszor is tobb fertozes volt, a spanyol hoditok vittek be eloszor az europai betegsegeket, kozep es del amerikaba.
    Tortenetesen mexiko lakossaganak a 90 szazalekat kiirtottak 30 ev alatt.
    A szandekosan fertozott pokrocok is leteztek, meghozza az 1800as evek utan es elott is, amiket szerinted nem ismerhettek 1800 evek elott. Bevett szokas volt a rezervatumokba terelt indianok kozott a fertozott pokrocosztas, sot meg elotte is letezett ez a szokas, lasd kanadai indian haboruk vagy Fort Pitt.

    "You will do well to try to inoculate the Indians, by means of blankets, as well as to try every other method that can serve to extirpate this execrable race." — Jeffery Amherst
    Utoljára szerkesztette: UUUU, 2018.01.10. 23:59:22
  • Sequoyah #5
    Es eleg komoly tudatlansagra utal az "amerikaiakat" emlegetni ebben a kontextusban. Kit ertesz alattuk? Az oslakosokat? Ok voltak akkor az amerikaiak, de nem sok ertelme lenne a mondandodnak igy. A spanyol hoditokat hivod amerikaiaknak? Ok valoban azok akik behoztak a betegsegeket, nade "amerikai"-kent hivatkozni rajuk? Vagy az egyesult allamok elso telepeseire? Mire a legeslegelso eszak-amerikai telepesek megerkeztek 1607-ben, az oslakosok 90%-at mar reg elvitte a jarvany amik 100 evvel korabban kezdodtek. Ezen telepesek mar gyakorlatilag egy apokalipszis utani vilagba erkeztek.

    A "szandekosan fertozott pokrocok" kifejezes pedig azt feltetelezi, hogy komoly ismereteik voltak a betegsegekrol, virusokrol es bakteriumokrol, es tudtak hogy hogyan terjed. Viszont ezeket inkabb az 1800-as evekben sikerult megismerni. A "szandekosan" reszre pedig az egvilagon semmifele bizonyitek nincs, ez maximum csak rosszindulatu talalgatas.

    Amiket irsz az kb olyan buta es konnyen cafolhato osszeeskuveselmelet, mint a chemtrails...
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2018.01.10. 21:12:11
  • fonak #4
    Állítólag előfordult ilyen eset (bár bizonyíték nincs rá, asszem a 100 történelmi tévhit könyvben is szerepel, vagy a folytatásában), de aligha tömegesen. Mindenesetre "jól" azaz kellően gonoszul hangzik, ezért elterjedt a sztori.
  • duke #3
    Azert jelentosen besegitettek a jarvanyok terjedesebe, az amerikaiak szandekosan fertozott pokrocokat adtak el az indianoknak. Nepirtas vegyifegyverrel.
  • fonak #2
    Ahhoz képest hogy ki lettek irtva még szép számmal vannak... Egyébként a behurcolt járványok végezték a legnagyobb irtást, nem a hódítók/telepesek. Utóbbiaknak már könnyű dolguk volt a betegségek által szó szerint megtizedelt őslakókkal szemben. Meg számtalanszor egyes törzsek az oldalukra álltak az ellenséges törzs ellen stb.
  • lerboy #1
    "Az úttörő telepesek lettek a mai amerikaiak ősei "

    Ezt azért nem merném ilyen határozottan kijelenteni. Akiknek ezek az emberek az őseik voltak, azokat szépen kiírtották a bevándorló európaiak.