Gyurkity Péter

Kijelzőbe épített kamerán dolgozik az Oppo

A gyártó optimista, bár a technológián még van mit csiszolni.

Az Oppo és a Xiaomi alig néhány héttel ezelőtt, gyakorlatilag egyszerre jelezte a kijelzőbe épített előlapi kamerák várható érkezését, pontosabban a technológia részletein való munka kezdetét. Előbbi gyártó most gyorsan be is mutatta a részben már működő prototípust, miközben a hivatalos megjelenés csak jövőre esedékes.

Az elsődleges cél nyilván az előlapi keret, vagyis a káva teljes száműzése, ehhez pedig gyakorlatilag minden meglévő komponenst a kijelző alá kell elrejteni, bár az utóbbi időben több eltérő megoldást is láthattunk már, amelyek szintén ezt, illetve egy ehhez nagyon hasonló végeredményt céloztak meg. Először a felső bevágás (notch) jelent meg a csúcskategóriás telefonokon, ezt követően pedig apró lyukkal, valamint egy kisebb előugró panellel kerülték meg a legfőbb akadályt, a jelek szerint azonban az Oppo elérkezettnek látja az időt az újabb előrelépésre, bár ezt jelent pillanatban jelentős technikai problémák hátráltatják. A rövid bemutatóra a cég Twitter-oldalán kerítettek sort, ami rögtön jelzi számunkra, hogy még nem egy minden részletre kiterjedő ismertetőt vehetünk szemügyre. Ennek ellenére biztató az újabb lépés, hiszen ezzel is egyre közelebb kerülünk a megoldáshoz.


Komoly gondot jelent, hogy a szelfikamera panel alá történő elrejtésével jelentős mértékben romlik a minőség, ahogy azt az ujjlenyomat-olvasók esetében már láthattuk. A legfontosabb célkitűzés emiatt a felvételeken megjelenő elmosódás (koszolódás) megelőzése, emellett pedig a HDR és a fehéregyensúly megfelelő támogatása, amely lehetővé tenné a mai csúcskategóriás megoldásokhoz hasonló minőség elérését. Az Oppo most közzétett rövid magyarázata szerint a megoldást az egyedire szabott kameramodul, a továbbfejlesztett átlátszó kijelzőpanel, valamint az optimalizált algoritmusok kombinálása jelentheti, ennek elérése esetén az Under-Screen Camera (USC) a piaci megoldásokban is megjelenhet majd.

Erre legkorábban a jövő évben kerülne sor, a tervek szerint ekkor bukkannak majd fel az első ilyen okostelefonok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!