Gyurkity Péter

Új elmélet segítségével mutatnák ki a sötét anyagot

Két fizikus szerint új módon is meghatározhatjuk a sötét anyagot, ami a kimutatásban segítene.

A sötét anyag Univerzumban való jelenléte elfogadott ténynek számít, hiszen bár a Világegyetem mintegy egynegyedét kitevő masszát nem látjuk, annak gravitációs hatása egyértelműen jelen van, így azt tudjuk, hogy valaminek ott kell lennie. Két fizikus most egy új tanulmányban írja le, miként képzelhetjük el ezt az anyagot, ami idővel annak pontos kimutatásához is elvezethet.

Az amerikai páros a Kalifornia Egyetem közleménye szerint a spanyolországi Granadában megrendezett Planck 2019 konferencián mutatta be munkáját, amelyet hamarosan a különböző szaklapokban is közzétesznek majd. Az anyagban arról írnak, hogy a sötét anyag valójában nem WIMP-részecskékből (weakly interacting massive particle) áll, amelyet a kutatók évek óta hiába próbálnak kimutatni a különböző kísérletekben (ezzel pedig gyakorlatilag szinte teljesen kizárták az eredeti elmélet valóságalapját), hanem sötét fotonokból és egyéb részecskékből, amelyek a másik, az úgynevezett sötét elektromágnesességre épülő teória részét alkotják. A páros ez utóbbit egészíti ki a sötét mágneses monopólusok hozzáadásával, amelyek interakcióba léphetnek a sötét fotonokkal.

A mágneses monopólusok (vagyis az egypólusú mágnesek) létezését a kvantumfizika elmélete jósolja meg, ezeket azonban a természetben még nem tudtuk kimutatni. A szakemberek most azt vetik fel, hogy ezen sötét monopólusok interakcióba lépnek a sötét fotonokkal és sötét elektronokkal, pontosan ugyanúgy, ahogy az elmélet szerint ilyen interakció lehet jelen a monopólusok, valamint az elektronok és fotonok között. Amennyiben ez valóban így van, a sötét anyag kimutatása is lehetővé válhat, hiszen azt az Aharonov-Bohm effektus révén tudjuk, hogy a mágneses mező a körülötte mozgó elektronra ugyanúgy hatással van, annak ellenére, hogy az soha nem lép be magába a mezőbe. Az elektron fáziseltolódásának visszaigazolásával tehát a sötét monopólus létezését is kimutathatnánk, ami pedig egyértelművé tenné a sötét anyag jelenlétét.

Problémát jelent, hogy ez a változás még annál is kisebb, mint ami a gravitációs hullámok kimutatásához szükséges, de ennek kapcsán gyorsan leszögezték, hogy a LIGO-kísérlet első felvetésekor még nem állt rendelkezésre az ahhoz szükséges technológia, ez utóbbi ugyanis csak jóval később zárkózott fel az elméleti háttérhez. Ez egyben azt is jelzi, hogy évekre vagyunk még a konkrét kísérletektől, ez azonban idővel szintén elérkezhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TOR-rent #66
    Ne haragudjatok de ez a "hipotézis" nekem sokkal röhejesebbnek tűnik mint nektek ez.
  • Sequoyah #65
    Errol a bukott elmeletrol van szo, amit azota mar reg megcafoltak. Sajnos az elmelet abszolut nem kompatibilis a fenysebesseggel terjedo gravitacioval.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Le_Sage%27s_theory_of_gravitation

    Na nem mintha ertene ezt az elmeletet, mert meg ezzel kapcsolatban is baromsagokat beszel. Inkabb csak annyi hogy ezzel a hipotezissel elkepzelheto a gravitacio ugy, mint egymast lokdoso reszecskek eredoje ami egymas fele tolja a testeket. Szoval egy abszolut kepzetlen es tanulatlan ember szamara konnyen elkepzelheto hogyan mukodik, szenben a valodi vonzo-erokkel, mert az o szemukben a vonzashoz egy kotel kell amivel odahuzod:D
    Az hogy a valosaggal nem kompatibilis az elmelet az nem szamit, a lenyeg hogy eleg egyszeru legyen hogy megertsek, megha egy mese is az egesz.
  • VolJin #64
    Mi a fene az a tológravitáció? ? :-)
    A gravitáció húzni szokta a dolgokat. :-)
  • defiant9 #63
    Konteós akinek megtetszett a tológravitáció mert ez is szembe megy a 'hivatalos' állásponttal. (aki egy konteóra fogékony az többre is az, illik rá a profil)
  • Sequoyah #62
    O alapvetoen nem erti, hogy mi is az a ter, es az ido. Pedig eleg egyszeru kiserlettel meg lehet mutatni, csak meg kene nezni a jobb, majd a bal kezet. Ha ezt a kettot nem egyetlen pontba integralva latja (meg minden mast is korulotte), hanem egymastol elkulonulo enitaskent, akkor bumm be is bizonyitotta hogy van ter...
    A 2 eves fiamnak ez mar nem problema, nagyjabol ez a masodik dolog amit megtanult azutan hogy rajott, a dolgok akkor is leteznek, ha epp nem latja oket...


    Vegezz el egy kiserletet. Fogd meg Astrojan kedvenc jatekat, es takard le egy pokroccal. Valoszinuleg erre azt fogja hinni hogy nem is letezik mar, es koveteli hogy kiserletileg bizonyitsd hogy tovabbra is letezik, mert egyebkent csak illuzio.
  • Sequoyah #61
    Ne etesd a trollt. Mar a kozep iskolai geometria sem megy latszolag neki... Teljesen folosleges egy ilyennel vitatkozni, csak szetcseszi a topicot.
  • defiant9 #60
    Az egyik legjobb kísérleti bizonyíték szvsz. az hogy gravitációs hullámok nyújtják a teret (LIGO), bár alapvetően a téridő kapcsán egy matematikai modellről beszélünk. Astrojan statikus tológraviton elmélete nem tud mit kezdeni a szingularitással(sem azok összeolvadásával), még úgy sem hogy böszme hasraütés számokkal dobálózik. Ezzel már többször felsült.
  • VolJin #59
    Nem az idő az illúzió, hanem az idő múlása, mert a múlt, kelen és a jövő együttesen realitás.
  • Astrojan #58
    "A térre a bizonyíték az a tény, hogy létezik benne egy hülye idióta." Egy? Hiszen itt is vagytok vagy tízen. Az időről meg nem kérdeztelek.

    A téridő létezésének kisérleti bizonyítását kérdeztem, aminek az egyik felét megválaszoltad, az idő illúzió. Gondolom akkor a téridő is.
  • VolJin #57
    A térre a bizonyíték az a tény, hogy létezik benne egy hülye idióta, akivel itt vitatkozom kurvára feleslegesen, hogy tágul, arra meg a vöröseltolódás.

    Az időről meg már kifejtettem a véleményem. Az idő nem telik, az egy illúzió.
    A múlt, a jelen és a jövő egyenértékű valóság, az idő is kvantumos, pusztán minden időpont minden eseménye összefüggések által determinált a megelőző és a követő időpont állapotaival. Ezért minden egyes pillanatban átéljük azt az illúziót, hogy az előző pillanat elmúltával az időben haladunk, közben a világ állóképek egymásmellettisége.
    most abba nem megyek bele, hogy kvantumfizikailag egy eseménynek több kimenetele lehet, és a következő pillanatban több párhuzamosított jövő lesz és ez történik az azokat követő pillanatokkal is és az idő nem minden pontban "telik" ugyanúgy...